שתף קטע נבחר

תגי RFID סלולריים

נוקיה, סוני ופיליפס משתפות פעולה כדי להפוך את הטלפון הסלולרי לקורא תגי רדיו חכמים

בשנים האחרונות דובר רבות על הפוטנציאל הגלום בתגי הרדיו הזעירים והחכמים (RFID), שיוצמדו לכל מוצר. אלא שכעת נכנס גם הטלפון הסלולרי לתמונה - ומגוון עוד יותר את אפשרויות השימוש בהם. 

 

לכל מוצר - משקית חלב ועד מכונית - ניתן יהיה להצמיד תג חכם, שיכיל מידע בהיקף של כשני קילובייט. התג יידע מה מחיר המוצר, ואם יש לו תאריך תפוגה - מתי הוא חל. כך, בכל פעם שניקח מוצר מהמדף בסופרמרקט ונניח אותו בעגלת הקניות, תדע העגלה לדווח מיד על המוצרים שנאספו לתוכה לקורא התגים שנמצא ביציאה מהחנות. כשנגיע לקופה כבר יחכה החשבון, מבלי להוציא ולו מוצר אחד מהעגלה. 

 

איך זה אפשרי? כאשר מקרבים קורא תגים המכיל משדר ואנטנה אל התג, הקורא משדר תדר רדיו בעוצמה נמוכה הנקלט על ידי התג. התג מנצל את האנרגיה המתקבלת מהשדר, כדי לשדר בחזרה לקורא התגים את הנתונים אודות המוצר שאליו הוא מוצמד.

 

לא רק בסופרמרקט נפגוש את תגי ה-RFID. הם יוצמדו לבגדים ולדפי נייר, למכונות כביסה ומקררים, לכרטיסי נסיעה ולמכוניות. כבר כיום משתמשים מיליוני אנשים בתגי RFID בלי לדעת על כך. בעלי מכוניות שיוצרו מ-1994 ואילך קיבלו מפתח לרכב שבו מותקן תג RFID. קורא התגים שבמכונית גורם לכך שהמנוע יפעל רק כשהנהג משתמש במפתח האותנטי המצוייד בשבב הרדיו.

 

המכונית תדווח מהשטח

 

יצרניות הטלפונים הסלולריים מבקשות כעת להפוך את המכשירים הניידים לקוראי תגים מעין אלה. לפני כארבעה חודשים הקימו נוקיה, סוני ופיליפס פורום בשם NFC, שנועד לפתח דרכים לאפשר למשתמשים להשתמש בטלפון הסלולרי או במחשב כף היד שלהם כקורא תגי רדיו. נוקיה היתה החברה הראשונה במערב שהציגה טלפון המסוגל לעשות זאת: דגם ה-5140. 

 

לפי שעה, נוקיה 5140 מסוגל לקרוא רק תגי רדיו הנמצאים במרחק סנטימטרים בודדים. רוב התגים מסוגלים לשדר בטווח שנע בין מספר סנטימטרים לשני מטרים.

 

כדי לתקשר בין התגים לבין הטלפון יש להצמיד את המכשיר אל העצם עם התג. קורא התגים הסלולרי לא יזהה כל תג RFID הנמצא באיזור - אלא רק תגים הפועלים בתדר 13.5 מגהרץ. הוא יקרא אותם רק כאשר נרצה בכך, כלומר בעת לחיצה על כפתור מסויים. למה שלא יזהה את כל התגים שבסביבה? מפני שבינתיים לא נמצאה דרך לעשות זאת מבלי לזלול את האנרגיה בסוללה.

 

המגע בין הטלפון לבין תגי ה-RFID יתקיים באינספור סיטואציות במהלך היומיום. בארוחת הבוקר, כשנעיין בעיתון תוך כדי לגימה מכוס הקפה, יאפשר תג RFID שיוצמד לדף לקבל עידכונים לידיעות שמופיעות בעיתון. כך, למשל, נקרב את הטלפון למוסף הכלכלה ונתעדכן על גבי הצג בתנודות בבורסה האמריקנית.

 

כשניכנס למכונית בדרכנו לעבודה, יקרא הטלפון את תגי הרדיו הרלוונטיים. תהליך התקשורת יביא לכך שהמכונית תותנע רק כאשר אנו - ואיש מלבדנו - ניכנס אליה. במקביל, יופיע על צג הטלפון עידכון על מצב התנועה בכבישים שייקרו בדרכנו. כשנגיע למשרד נעביר את הטלפון על גבי שעון הנוכחות שבלובי. בתגובה, תג הרדיו שבשעון יחתים את שעת הכניסה על כרטיס הנוכחות שלנו. 

 

קופונים בזמן אמת

 

בהפסקת הצהריים נוכל לצאת לקניות. בכל פעם שניגע עם הטלפון במוצר שמעניין אותנו, יופיע על הצג אתר הבית של החנות או היצרנית. לחלופין, נוכל להוריד מהרשת קופונים שיעניקו לנו הנחה בחנות שבה אנו נמצאים.

 

כשנצא בחזרה לרחוב נוכל להציץ בלוח המודעות. אם מופיעה מודעה על סרט שמעניין אותנו, נוכל ליזום קשר בין תג הרדיו הטמון במודעה לבין קורא התגים שבטלפון. הסלולרי יתחבר מייד לקופת בית הקולנוע ויזמין עבורנו כרטיסים.

 

תוויות חכמות אף יכולות להיות מימשק שייזום תקשורת בלוטות' בין שני מכשירי טלפון. כך, במקום להתחיל בתהליך התיאום (Pairing) בין שני ההתקנים באמצעות כניסה לתפריט בלוטות' - פשוט ניצור מגע ביניהם.

 

החברות בפורום NFC משוכנעות שלטכנולוגיה הזו צפוי עתיד מזהיר: ההערכה היא כי עד שנת 2009, מחצית מהטלפונים הסלולריים ברחבי העולם יהיו מצוידים בקוראי RFID מובנים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סלולרי של סוני. נוקיה, סוני ופיליפס משתפות פעולה
תגי RFID. בכל מוצר
מומלצים