שתף קטע נבחר

"אף אחד לא יכול להחליט בשבילי עם מי אתחתן"

לרגל ט"ו באב חידשו אנשי ארגון "משפחה חדשה" את מאבקם בתמיכה בנישואים אזרחיים בישראל. במקביל מגלה סקר כי 70 אחוז מהציבור תומך בחתונה אזרחית ו-59 אחוז תומך בחתונה רפורמית. נתוני הלמ"ס מלמדים שב-2002 נישאו בישראל 40 אלף זוגות, 90 אחוז מהם בפעם הראשונה, ושגיל החתונה נמוך לעומת אירופה

זוגות רבים בישראל ינצלו בוודאי את ט"ו באב החל מחר (שני) כדי להצהיר זה לזה על אהבתם, ואולי להציע זה לזה לכרות ביניהם ברית עולם. אבל 350 אלף איש בישראל לא יוכלו לממש את ההצעה הזו, כך על פי נתוני ארגון "משפחה חדשה". הרבנות, שהיא היחידה המוסמכת להשיא זוגות בישראל, מונעת מחלק מהם להינשא מטעמים דתיים והחלק האחר מעוניין לחגוג את אהבתו לאו דווקא בנוכחות רב.

 

דור וליין הם שניים מאותו ציבור מתוסכל. הוא ישראלי והיא מדרום אמריקה. לפני כשישה חודשים הם נישאו בקפריסין. לא זו בלבד שנאלצו לצאת מהארץ כדי להתחתן, ממשיכה המדינה גם כיום, לאחר שהוכרו כזוג נשוי, להמשיך ולהתייחס לליין כ"תושבת ארעית", ולציין תחת סעיף המצב המשפחתי בתעודת הזהות של דור את המילה "בבּירור".

 

"כבר חצי שנה שאנו מנסים להעניק לאשתי מעמד של אזרחית, ובכל פעם דוחים אותי במשרד הפנים בטענות שונות", מספר דור. "כתוצאה מכך אשתי אינה יכולה לקבל שירותי קופת חולים, למרות שהיא בהיריון, ואנחנו נאלצים לממן מכיסנו רופאים פרטיים. זה ממש גהינום. גורמים לי להיות אזרח לא טוב וחבל. אף אחד לא יכול להחליט בשבילי עם מי אתחתן".

 

"יש פה גזענות", מוסיפה ליין בעברית רהוטה. "הבן שלי יהיה אזרח ישראלי, ולעומת זאת אני, שאביא אותו לעולם, מבחינת המדינה כלל לא נחשבת. אם זה היה הפוך והיינו בוחרים לגור בדרום אמריקה, היו מקבלים אותנו בזרועות פתוחות".

 

אנשי "משפחה חדשה" הפגינו היום מול הרבנות הראשית בת"א. הם מחו נגד דחייתו של יישום חוק "ברית הזוגיות", עם קריסתה של ועדת בראון, שנועדה לגבש פתרון לנושא הזוגיות בישראל.

 

"אנחנו דורשים בחירה חופשית. זו אופציה לכל מי שרוצה נישואים אזרחיים", אמרה עו"ד אלינה מוצ'ניק. "בחרנו במועד הסמלי של ט"ו באב, מאחר ולא נותנים לזוגות בישראל לממש את אהבתם... ומכאן שיש אהבה - אבל בעירבון מוגבל".

 

סקר: 70 אחוז תומכים בנישואים אזרחיים

 

לרגל ט"ו באב פירסם "הפורום למען בחירה חופשית בנישואים" סקר שעוסק בעמדות הציבור היהודי כלפי חלופות לנישואים דתיים-אורתודוכסים. מהסקר עולה ש-70 אחוז מהציבור בישראל תומך בהכרה גם בנישואים אזרחיים. בהתייחס למצב כיום, בו מוכרים בארץ רק נישואים דתיים-אורתודוכסים, 31 אחוז מקרב החילונים אמרו שהם מעדיפים טקס אזרחי בחו"ל או חוזה אצל עורך דין. 

 

בקרב החילונים, 76 אחוז תומכים במתן האפשרות לכל אחד, לעומת 13 אחוז בלבד התומכים באפשרות זו מקרב הדתיים-חרדים. הסקר מגלה שאחוז התומכים בנישואים אזרחיים לכל אחד גבוה יותר בקרב העולים מאשר בקרב הוותיקים (95 אחוז לעומת 64 אחוז בהתאמה).

 

 

עוד עולה מהסקר, ש-59 אחוז מהציבור תומכים בהכרה גם של נישואים דתיים שנערכים בישראל על ידי רב קונסרבטיבי או רפורמי. לעומת זאת, 40 אחוז סבורים שיש לשמר את המצב הקיים.

 

במצב בו כל החלופות אפשריות, 40 אחוז מעדיפים אישית להינשא בטקס שאינו דתי-אורתודוכסי (למרות שמרביתם מעדיפים להינשא בטקס שבו יש מאפיינים יהודיים). 57 אחוז מעדיפים להינשא בטקס דתי-אורתודוכסי, כשמדובר בהם או בבני משפחתם הקרובים. (אולם עורכי הסקר הסבירו שאנשים מגלים נטייה שמרנית יותר לגבי עצמם מאשר לגבי כלל הציבור).

 

הסקר בדק גם סוגיית נישואים חד-מיניים. 42 אחוז מכלל הציבור סבור שיש לאפשר לבני זוג מאותו מין להקים משפחה בהסכם של ברית זוגיות, אך 51 אחוז מתנגדים לאפשר זאת מטעמים שונים.

 

מתי תתחתן? ומה תעשה עם המשקפיים?

 

גם הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה נדבקה באווירה הרומנטית ופירסמה נתונים על הנישואים בישראל. מהנתונים עולה שבשנת 2002 נישאו בישראל כ-40,000 זוגות. ל-90 אחוז מהנישאים הייתה זו הפעם ראשונה.

 

גיל הנישואים בישראל, כך עולה מהנתונים, נמוך מזה שבמדינות המערב, עובדה שקשורה בין השאר בהיקף הקטן של מגורים משותפים ללא נישואים בישראל. ב-2001, הגיל הממוצע לגברים בנישואים ראשונים במדינות האיחוד האירופי היה גבוה מ-30 לעומת 27 בישראל. נשים באירופה נישאו בגיל 28 בממוצע, לעומת 24.1 בישראל.

 

לידיעת המחפשים, כתוצאה מהעלייה בגיל הנישואים באוכלוסייה היהודית, חלה עלייה בחלקם של הרווקים בקרב אוכלוסית הצעירים. אחוז הגברים היהודים הרווקים בגילים 25-29 עמד על-58 אחוז ואחוז הנשים המקביל על 37 אחוז.

 

ומה באשר לפירות האהבה? בשנת 2003 נולדו בישראל 144,936 תינוקות. במקביל לעלייה בגיל הנישואים, ישנה עלייה בגיל האם בלידה ראשונה. בשנת 2002 גיל האם הממוצע בלידה הראשונה היה 25.5, כ-15 חודשים אחרי החתונה.

 

ובאותו נושא (בערך), סקר שערכה חברת "אופטיקה הלפרין" בקרב לקוחותיה מגלה ש-58 אחוז ממרכיבי המשקפיים לא מסירים את המשקפיים בזמן הסקס, אבל 43 אחוז כן מסירים את המשקפיים כדי לאכול מרק (בגלל האדים).

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אורי אילון
הפגנת אנשי "משפחה חדשה". אהבה בעירבון מוגבל
צילום: אורי אילון
חתונה דתית. העדפתם של 57 אחוז
צילום: גבי מנשה
צילום: רויטרס
42 אחוז בעד נישואים חד-מיניים
צילום: רויטרס
צילום: מריאן הול
ו-58 אחוז עושים סקס בלי להוריד משקפיים
צילום: מריאן הול
מומלצים