שתף קטע נבחר

לקראת הוועידה בליכוד: אנשי שרון בלחץ

במחנה שרון חוששים כי ה"מורדים" ינסו להביך אותו באמצעות הפסד בהצבעה נגד צירוף העבודה לממשלה. תומכי ראש הממשלה קיימו אמש כנס פעילים, ועומרי שרון קרא לגייס את התומכים: "חייבים להשקיע מאמץ - אסור לוותר". השר כץ ואורי שני סיכמו - אם "המורדים" יציגו 300 חתימות - ההצבעה בוועידה תהיה חשאית. המורדים: יש לנו החתימות הדרושות

"הקואליציה הנוכחית נוחה וטובה אבל היא מחייבת את כל הסיעה לתמוך בהחלטות הממשלה. לצערי, זה לא המצב כרגע ולכן אין מנוס מהרחבת הקואליציה". כך אמר אמש (יום ב') ראש הממשלה, אריאל שרון בשיחת טלפון לכנס פעיליו שהתקיים ברמת אפעל, לקראת ועידת הליכוד שתיערך מחר.

 

יום לפני ועידת הליכוד, שנכפתה על ראש הממשלה, הרוחות בליכוד סוערות. הוועידה תתכנס כדי להצביע בשאלה האם הליכוד ייתן יד

חופשית לראש הממשלה לנהל משא ומתן לצירוף העבודה לממשלה. כפי שהסתמן אמש, רוב הסיכויים הם כי תתקיים בוועידה הצבעה חשאית, כפי שדורשים מתנגדי צירוף העבודה לממשלה.

 

נשיאי ועידת הליכוד, השר ישראל כץ ואורי שני, מקורבו של ראש הממשלה, סיכמו בפגישה ביניהם אמש כי ההצבעה בוועידה תהיה חשאית, אם ה"מורדים" יצליחו להשיג 300 חתימות כמתחייב מהתקנון. עוד סוכם כי משקיפים משני הצדדים יוצבו בקלפיות. בפגישה השתתפו גם ח"כ עומרי שרון ועו"ד איתן הברמן, היועץ המשפטי של הליכוד.

 

מלשכתו של אחד מבכירי ה"מורדים", השר עוזי לנדאו נמסר כי המתנגדים הצליחו להשיג יותר מ- 300 חתימות.

 

את הדיון בוועידה יזמו "המורדים" בסיעה, שפנו בנושא לבית-הדין של התנועה. ראש הממשלה אריאל שרון הבהיר כי הגורם היחיד שמוסמך להכריע בסוגייה הוא הכנסת, וממלא-מקומו, השר אהוד אולמרט, רמז כי גם הפעם, כפי שאירע לאחר משאל המתפקדים, עשוי ראש הממשלה שלא לכבד את "דין התנועה" - אם תוצאות ההצבעה לא יהלמו את השקפותיו.  

 

עומרי שרון לפעילים: אסור לוותר

 

בכנס ברמת אפעל השתתפו כ-70 איש מרחבי הארץ, ראשי סניפים ופעילים מרכזיים, כדי לקדם את עמדת שרון בוועידה. בין המשתתפים היו גם  סגן שר הביטחון זאב בוים וח"כ רוני בראון. בסביבתו של רה"מ קיים חשש כי

בוועידה ייעשה ניסיון להביך אותו באמצעות הצבעה נגד צירוף העבודה לממשלה. 

 

ראש הממשלה אמר לבאי הכנס בטלפון: "אני מודה לכם שהתארגנתם באופן התנדבותי ועצמאי. אני בטוח שאתם מודעים לחשיבות האחדות בליכוד. יחד אנחנו מסוגלים להשיג את המטרות שלנו. הליכוד היא תנועה גדולה של 40 ח"כים ונצליח רק אם נהיה מאוחדים. תופסק ההתגודדות, תיעצר ההסתה. אם נעשה זאת נצליח וננצח".

 

אמנם שרון מצהיר בפומבי כי הוא לא מתרגש מהוועידה, אולם בנו, ח"כ עמרי שרון, אמר לפעילים בכינוס: "הנושא המרכזי זה לראות איך מביאים את האנשים ביום רביעי שיצביעו. תמיד מביאים כשליש לישיבות הוועידה, והרבה יותר קל להביא את המתנגדים. לכן צריך להשקיע מאמץ. אסור לוותר. הכי קל זה לוותר".

 

לדבריו, "ינסו להפוך את זה לאירוע לא נעים אבל צריך לדאוג לכך שזה יהיה אירוע מכובד, שקט וסולידי. אנחנו רוצים להיות תנועה שמנהלת את המדינה ולמרות שיש לנו 40 ח"כים בכנסת זה עדיין לא רוב מוחלט. אני לא חושב שנוכל לקבל תוצאות יותר טובות ממה שיש היום".

 

 "אם המתנגדים של ראש הממשלה יצליחו לאסוף ולהגיש 300 חתימות הרי שלא תהיה לו כל התנגדות לכך שתתקיים הצבעה חשאית", אמר ח"כ שרון הוסיף, "אם ראש הממשלה יפסיד בוועידה ולא יהיה לו מרחב תמרון, הרי שלא יהיו לא יותר מידי אפשרויות".

 

בכנס נמסר כי תומכיו של רה"מ יצוידו ביום רביעי בחולצות, כובעים, סטיקרים וכן בשלטים ועליהם הססמה: "מי שלא הצביע מח"ל - לא שייך לליכוד".

 

בוים: לא לפסול את העבודה

 

סגן השר בוים אמר: "כדאי שנלמד מבגין. שנים רבות התנועה הייתה מנודה, פסולה. בן-גוריון הלך בלי חרות. סבלנו קשות מהגישה הפוסלת, ואני לא חושב שצריכים לאמץ את הרעיון הזה כלפי מפלגת העבודה כעניין עקרוני. צריך לתת לראש הממשלה את האופציה לנהל משא ומתן. לא צריך לפסול. מי שפוסל את העבודה רוצה להוביל לבחירות, ואף אחד לא צריך בחירות עכשיו".

 

ח"כ בראון הוסיף: "השותפים הנוכחיים שלנו הם יוצאים מן הכלל, ואף אחד לא אוהב את העבודה יותר מאחר. אני מרשה לעצמי לומר שגם ראש הממשלה לא אוהב אותם. כולנו זוכרים איך הוא נלחם בהם. אבל מה זה עניין הפסילה? אנחנו לא מפלגה קיקיונית של חמישה מנדטים שפוסלת מפלגה אחרת של 15 מנדטים".

 

בקרב הפעילים שהגיעו לכנס ברמת אפעל היו גם קולות שדיברו נגד שר החוץ סילבן שלום. יו"ר סניף הליכוד ביבנה, אברהם אבידן, אמר: "ביום רביעי זה מאבק על הכיסא של סילבן. סילבן צריך לנוח ולהיות ח"כ מהשורה. שילמד מה משקלו של ראש הממשלה בזירה הפוליטית".

 


ישראל כץ ליכוד שר החקלאות
ישראל כץ. צילום: חיים זיו

 

"הוועידה עלולה להוביל לבחירות מוקדמות"  

 

השר ישראל כץ אמר ל-ynet: "צפויה ועידה בהחלט קשה ומתוחה. אעשה כל שאוכל כדי להביא לאחדות ופשרה, כדי שמצד אחד שלמות הליכוד וראש הממשלה לא ייפגעו, ומצד שני שכל אחד יוכל להביע את עמדתו בצורה דמוקרטית. אני בהחלט חושש שאם הוועידה לא תעבור באחדות, ואם לא יגיעו להצעה מוסכמת, הליכוד יכול להינזק באופן קשה, עד כדי אפשרות של הליכה לבחירות מוקדמות. אחרת הליכוד עלול למצוא את עצמו לא מסוגל לקיים קואליציה ולהיקלע לבחירות מוקדמות עם אפשרות לאבד את השלטון".  

 

גורמים בליכוד העריכו כי מרכז הליכוד עשוי להתנגד ברוב גדול להכנסת מפלגת העבודה, אלא אם כן ראש הממשלה יתמוך בהצעה אלטרנטיבית שלא לצרף את מפלגת העבודה לבדה אלא רק עם הדתיים, כלומר שלא תהיה קואליציית ליכוד-עבודה-שינוי.   

 

לנדאו: המהלך ירסק את הליכוד  

 

השר עוזי לנדאו, מראשי "המורדים" בסיעה, נועד אתמול עם שר החוץ, סילבן שלום, לפגישת תיאום, לאחר שכבר נפגש עם הח"כים נעמי בלומנטל, אהוד יתום, גלעד ארדן דוד לוי.  

 

לנדאו פעל להשיג חתימות של צירי הוועידה, בדרישה לקיים הצבעה חשאית בוועידה. שלשום  הוא שיגר מכתב מיוחד לכל הצירים, בו הוא מנמק מדוע לדעתו עליהם להתנגד לצירוף העבודה לממשלת אחדות.

 

במכתבו מונה לנדאו שש סיבות להשארת פרס ואנשיו באופוזיציה: "כי אפשר לשלוט גם בלי העבודה; כי הממשלה הקיימת טובה; כי זה בניגוד לבחירתם של אזרחי המדינה; כי זו אינה אחדות, זהו קרע; כי המהלך הזה רע למדינה וירסק את הליכוד; כי ראש הממשלה צריך לכבד את מוסדות התנועה, כפי שהוא עצמו אמר". 

פורסם לראשונה 16/08/2004 22:22

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סבסטיאן שיינר
שרון, האב והבן. מתכוננים
צילום: סבסטיאן שיינר
צילום: גלי תיבון
אורי שני. מגעים עם כץ
צילום: גלי תיבון
מומלצים