שתף קטע נבחר

פורנוגרפיה: טוב או רע? ממשלת אוסטרליה חוקרת

מחקר שעורכת ממשלת אוסטרליה קובע: סרטי פורנו גורמים לצופים בהם להיות רגועים יותר לגבי המיניות שלהם ורגישים יותר לצרכים של בן הזוג שלהם. בישראל הדעות חלוקות. סקסולוג: "צריכת פורנו צריכה להיות במידה, מעניין שלא נמצאו ממצאים שליליים". סקסולוגית: "מסכימה לגמרי עם מסקנות המחקר"

"סרטים פורנוגרפיים גורמים לצורכים אותם להיות פחות שיפוטיים לגבי סקס, יותר רגועים לגבי המיניות שלהם ורגישים יותר לגבי הצרכים של בני הזוג שלהם". הממצאים המפתיעים האלו עולים מתוך מחקר רחב היקף שעורכת ממשלת אוסטרליה, שכותרתו "להבין פורנוגרפיה", והוא נועד לחקור לעומק את התופעה שמטרידה רבים מבני היבשת החמישית.

 

"תפקידה של הפורנוגרפיה באוסטרליה מעורר הרבה דאגה ומחלוקת", כותבים עורכי המחקר, שייערך במשך שלוש שנים ומשתתפות בו האוניברסיטה של סידני ואוניברסיטת קווינסלנד. "למרות זאת, כמעט ואין לנו מידע אמין על מהי באמת פורנוגרפיה ומהי משמעותה. הפרויקט הזה מתיימר לתת את התשובה לשאלה מיהם צרכני הפורנוגרפיה ומהי משמעותה בעבורם".

 

גם נשים צופות

 

הממצא המפתיע הראשון מהמחקר, שהתפרסם בשנה שעברה, קבע כי בניגוד לתדמית של צרכני התעשייה – כחמישית (20%) מלקוחות הפורנו הן נשים. "עד לפני 10 שנים, הרעיון שאישה תצפה בסרטים פורנוגרפיים נשמע מופרך לחלוטין", הסביר החוקר הראשי שעורך את המחקר, אלן מק'י. "אבל זה דבר שנעלם במהירות. נראה כי נשים צעירות כיום מרגישות בנוח עם דימויים ויזואליים ארוטיים".

 

אולם כעת מתפרסמות תוצאות מפתיעות עוד יותר: מתברר כי צרכני הפורנו מדווחים על כך שצפייה בסרטים הארוטיים גורמת להם לשורה של דברים חיוביים, והחוקרים אומרים – "קצת פורנו הוא דבר טוב". בסקר האינטרנט שנערך במסגרת המחקר, השתתפו עד כה 1,000 צרכני פורנו פעילים – 90% מהם דיווחו כי הפורנו "עושה להם טוב" בחיי היום יום.

 

"המשתתפים במשאל ציינו כי סרטי הפורנו גרמו להם להיות יותר נינוחים בקשר למיניות שלהם", אומר מק'י. "הם דיווחו כי הסרטים הפורנוגרפיים שיפרו את חיי הנישואים שלהם, הפחיתו את השיפוטיות שלהם באשר לגוף האנושי והגבירו את הרגישות שלהם לצרכים של בן הזוג שלהם ולדרכים לענג אותו".

 

אבל בישראל, כך נראה, עדיין לא מנשבות רוחות חדשות ורעננות. "מעניין שנמצאו ממצאים חיוביים – ולא נמצאו ממצאים שליליים", תמה עידן מיליצ'ר, סקסולוג במרפאה לייעוץ וטיפול מיני במרכז הרפואי תל אביב. "עדיין, לדעתי, בחצי הכדור שלנו הממצאים הם קצת אחרים, ולא שאני מקל מחשיבות הפורנו".

 

פורנו ומיתוסים

 

"המחקרים שמוכרים לי מצביעים על כמה דברים שליליים", הוא מפרט. "ראשית, התמכרות לאתרי פורנו באינטרנט – דבר שגורם לאנשים להמעיט בחיי מין 'נורמליים' במרכאות, וכל הריגוש המיני שלהם נוצר כתוצאה מהפורנו. שנית, ידוע גם מחקרית, כי הפורנו הוא דבר שמעלה את תופעת הפדופיליה. גם מהניסיון שלי בארץ וגם מהספרות המחקרית ידוע כי בני נוער שצופים בסרטי פורנו מקבלים הרבה מיתוסים לגבי מין".

 

"כך למשל: משך זמן המשגל, מספר האורגזמות אצל נשים, גודל איברי המין הגבריים והנשיים. בהתנהגות המינית יש משהו שלוקה בחסר בסרטי פורנו קשים, ואין בה את כל התהליך של חיזור, רומנטיקה ומשחק מקדים. שלישית, אנחנו יודעים שיש בעולם המערבי וגם בישראל את נושא הסחר בפורנו או סחר בנשים. יש הרבה נשים שמשתתפות בסרטי פורנו שלא מרצונן".

 

"יחד עם זאת", הוא מוסיף, "אם ננסה להתחבר לרגע למחקר האוסטרלי, הרי שהדברים הם לא שחור ולבן. גם בפורנו יש דברים חיוביים. הוא יכול לתרום לגיוון והרחבת הרפרטואר המיני של בני זוג, הוא יכול להוות טריגר להעלאת החשק, הוא יכול להוות כלי נוסף בתוך המשחק המיני של בני זוג – כל עוד, כמובן, זה נעשה בהסכמה של שני אנשים בוגרים".

 

"גם פורנו באינטרנט", מפרט מיליצ'ר, "כל עוד צריכתו נעשית במידה וכחלק מהרפרטואר המיני, והוא לא הופך לחלק העיקרי של יחסי המין – אני אישית לא רואה בכך רע. אני לא מתנגד לפורנו – אבל זה צריך להיות במידה. ברגע שהפורנו הופך למנה העיקרית בתפריט המיני, ובשפה מקצועית אם יוצרים תלות ו/או התמכרות, אז אנחנו מפספסים את הדברים החיוביים והיפים שפורנו רך וחושני יכול לתרום לגיוון יחסי המין שלנו".

 

נשים רוצות פורנו רך

 

הסקסולוגית לימור בלוקמן, לעומתו, מסכימה כמעט לחלוטין עם ממצאי המחקר האוסטרלי ומסקנותיו. "הנתונים נשמעים לי מאוד נכונים ואני בהחלט תומכת בהם", היא אומרת. "ההסתייגות היחידה שלי היא בקרב קבוצת גיל צעירה יותר, שלא צריכה להיחשף לפורנו, אבל לדעתי הגבלת צריכת פורנו בגיל מבוגר היא לא אישיו. יש פה עניין מאוד אישי".

 

"פורנו הוא דבר מעורר מינית", היא מפרטת, "ולא משנה אם אתה גבר או אישה, פרט לכך שלנשים יש נטייה לצרוך פורנו יותר רך. מעבר לכך, זה באמת חושף אותנו לתכנים ומשמש מבחינתי בגדר אוננות למוח. זה בפירוש כמו לקרוא ספרות ארוטית או ספרות מקצועית בעלת תכנים מיניים. אם אנחנו נתקלים בסצנה מסרט פורנו – זה עשוי לעורר את המיניות בין בני זוג ועשוי לשמש אותי ברמת הפרט כפנטזיה מינית שיכולה לשמש אותי בזמן אוננות".

 

"אין ספק גם", היא מוסיפה, "שזה גורם לאנשים להיות יותר רגועים לגבי המיניות שלהם. מגיעות אלי המון פניות גם לקליניקה וגם לפורום שאני מנהלת של אנשים שיש להם כל מיני 'פטישים' שנתפסים בעיניהם כסטייה. מעבר לאיש מקצוע שירגיע אותם ויאמר להם 'אתם בסדר', צפייה בסרטים ארוטיים ופורנוגרפיים יכולה לעזור להם לאושש את העניין הזה ולראות שהם לא לבד שם".

 

"למשל", מדגימה בלוקמן, "סוגיה שחזרה על עצמה המון –'פוט פטיש' (תאוות רגליים). הרבה אנשים הציבו את זה כמשהו שקשה להם להגיד לבן הזוג שלהם, ואני הסברתי להם שזה לא משנה שזה איבר מסוים בגוף. אם זה פטיש לחזה – אז זה כן בסדר? חשיפה לפורנו עשויה לאושש את העניין הזה ולרכך אותו".

 

שלישיה – לא נורא

 

"לגבי השיפוטיות", היא אומרת, " אני חושבת שבמין, כמו במישור הקולינרי, אם אתה נורא מקובע ולא מתנסה ורואה מה יש במקומות אחרים – אז אתה סתם פוסל דברים. נניח מישהו במישור המיני שלא שמע מעולם על מין בשלישייה. מבחינתו, כשמישהו בא ומספר לו על דבר כזה זה נשמע לו ממש אגרסיבי וזוועה. ואז כשאתה נחשף למשהו כזה, והרי כמעט בכל סרט פורנו זה קיים, וכשאתה רואה את זה – זה מרגיע אותך".

 

"באשר לממצא מהמחקר שדיבר על הגברת הרגישות לצורכי הפרטנר – כאן אני אומרת 'ייתכן וכן'. אני מסכימה עם הרעיון כקונספט, אבל השאלה היא לאיזה תכנים אתה נחשף ומתי. מאחר ובהרבה מסרטי הפורנו דווקא סוגיית חוסר ההתחשבות היא הדומיננטית. דברים בסגנון 'נורא לא רוצה אבל נעתרת' או להכריח את האישה לבצע בך מין אוראלי בצורה אגרסיבית. דווקא כאן סרטים ארוטיים רכים יותר יכולים למלא את הפונקציה הזאת, משום שהם מכילים תכנים יותר רגועים ופחות אגרסיביים ו'קשים'". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים