שתף קטע נבחר

סיום העבדות צוין היום, אבל עבדות ילדים נמשכת

213 שנים אחרי מרד העבדים הגדול בהאיטי, שהיווה נקודת ציון היסטורית במאבק נגד העבדות, מציין היום העולם את סיום העבדות והסחר בעבדים. עם זאת מבקשים גורמים באו"ם להדגיש כי אין להתעלם מהעובדה שמיליוני בני אדם עדיין סובלים מניצול. דו"ח שפרסמה לאחרונה קרן האו"ם למען ילדים מצייר תמונה קשה

ברחבי העולם ציינו היום (ב') את סיום העבדות והסחר בעבדים. אולם יום זה מהול בעצב נוכח הנתונים הקשים שמציגים ארגוני זכויות על תופעה של עבדות גם בימינו, שלובשת פנים חדשות.

 

האו"ם מוביל את החגיגות היום בפריס, ובמקביל בסנגל נערך טקס זיכרון באי גורי, שהיווה בעבר מוקד מעבר מרכזי לסחר בעבדים. האירועים בבנייני אונסקו בפריס כוללים הקראת שירה, הרצאות, הקרנת סרט ותערוכה. כמו כן, באוהיו שבארה"ב ייפתח מוזיאון חדש המוקדש לנושא העבדות.

 

אונסקו הכריז על ה-23 באוגוסט כיום הבינלאומי לציון הסחר בעבדים ולסיום העבדות כיוון שבתאריך זה בשנת 1791 אירע מרד העבדים הראשון בהיסטוריה שהסתיים בהצלחה. העבדים בסנט-דומינגו הצליחו להביס את צבאו של נפוליאון וב-1804 היתה האיטי ל"מדינה השחורה" העצמאית הראשונה בעולם.

 

מרד זה היווה נקודת ציון היסטורית והשראה למאבק בדיכוי ברחבי העולם כולו. בנוסף הכריזה עצרת האו"ם על 2004 כשנה הבינלאומית לציון המאבק נגד העבדות.

 

ראש ארגון זכויות האדם של האו"ם, "אונסקו", קיושירו מסורה, אמר לרגל האירועים: "למרות שהעבדות לכאורה הסתיימה, היא מופיעה היום בצורות אחרות שחלות על מיליוני גברים, נשים וילדים ברחבי העולם". הוא מתאר את העבדות כ"טרגדיה חסרת תקדים... אשר הוסתרה במשך שנים רבות... וממדיה עד היום לא ידועים לחלוטין".

 

"צורה חבויה של עבדות ילדים"

 

לפני כחודשיים פרסמה קרן האו"ם למען ילדים, יוניסף, דו"ח המצביע על ממצאים קשים אודות תנאי העסקתם של מיליוני ילדים בעבודות בית ברחבי העולם.

 

"התופעה של העסקת ילדים כמשרתים בבתים היא בעצם צורה חבויה של עבדות-ילדים", נטען בדו"ח. "אותם ילדים, מרביתם בנות, חשופים לניצול מיני ולהתעללות. העסקת ילדים בעבודות בית היא תופעה מוכרת במדינות המתפתחות. הילדים נשלחים לעבוד מחוץ לבית כבר מגיל חמש כדי לסייע בפרנסת משפחתם, הם מועברים בין הגבולות באופן בלתי חוקי ואין מי שיגן על זכויותיהם".

 

מספר הילדים המועסקים בעבודות משק בית אינו ידוע, אך "יוניסף" טוען כי מדובר בעיקר בילדות. ההערכה היא כי בדרום אסיה בלבד ישנם 5 מיליון ילדים העובדים כמשרתים. מחקרים גילו כי בהודו אחד מכל חמישה ילדים מתחת לגיל 14 עובד במשק בית מחוץ לביתו.

 

ארגון העבודה הבינלאומי (ILO) פרסם גם הוא נתונים על העסקת ילדים, מהם עולה כי בברזיל ישנם כ-559,000 ילדים המנוצלים בעבודה, בהאיטי- 250,000, בקניה - 200,000 ובאינדונזיה - כ-700,000.

 

עוד טוען ארגון העבודה הבינלאומי כי אחד מכל שישה ילדים בעולם מעורב בעבודת-ילדים, ומבצע עבודה שגורמת לו נזק נפשי, פיזי ורגשי. התופעה קיימת במקומות שונים בעולם ובתחומי עיסוק שונים, הבולט בהם חקלאות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
ילדים בקניה. העבדות נמשכת?
צילום: רויטרס
מומלצים