שתף קטע נבחר

איש השנה בצרכנות: שלום שמחון

כאשר הממונה על הגנת הצרכן בתמ"ת מקבל נזיפות ממבקר המדינה, ולמועצה לצרכנות אין ממש שיניים, מתברר שהאיש שעשה השנה הכי הרבה למען הצרכנים הוא יו"ר ועדת הכלכלה שלום שמחון. ראיון וסיכום

מאחר שהממונה על הגנת הצרכן במשרד התמ"ת, יצחק קמחי, לא ממש ממלא את משימותיו ואף קיבל בעקבות זאת נזיפה חמורה ממבקר המדינה. ומכיוון שלגלית אבישי, מנכ"לית המועצה לצרכנות, אין סמכויות אכיפה על עוולות צרכניות, והיא רק יכולה להשמיע קול צעקה ואחת להרבה זמן גם להגיש איזו תביעה, לא נותר למערכת ynet אלא להכתיר את ח"כ שלום שמחון, יו"ר ועדת הכלכלה, לאיש השנה בצרכנות.

 

בשנה החולפת עסקה ועדת הכלכלה בנושאים צרכניים רבים. שמחון, שמשמש כיו"ר מחודש מרץ 2003, בחר להתמקד בנושאי צרכנות הנוגעים לכיסו של כל אזרח, מתוך כוונה לשפר את השירות שניתן על ידי הגופים העסקיים, להביא להורדת מחירים ולתת בידי הצרכן יכולת מיקוח.

 

שמחון הצליח במהלך כהונתו להעביר הרבה החלטות למען הצרכנים. למעשה, שמחון הוא היחיד שהצליח במקום שאף אחד לפניו לא הצליח: לכופף את הבנקים הגדולים. הצעת החוק שהציע לפני מספר חודשים לפיה הבנקים יפעילו סל עמלות במקום עמלה נפרדת על כל פעולה, עברה באחרונה בוועדת הכלכלה, ובהסכמת מנהלי הבנקים. זאת, לאחר לחץ ציבורי שנמשך מספר חודשים. 

 

על פי הצעת שמחון נקבע סל שעלותו 18 שקל בחודש הכולל דמי ניהול ומספר פעולות בסיסיות. בנוסף הצהירו הבנקים כי יעניקו חבילות בעלות מופחתת בהרבה לצעירים, חיילים ופנסיונרים. לדיונים בוועדת הכלכלה היתה השפעה חיובית נוספת - הבנקים הקפיאו למשך חודשים את העלאת עמלת השורה. בדיון המסכם בוועדה הודו ראשי הבנקים, כי לדיונים הללו היתה השפעה רבה, מאחר שהם העלו את המודעות הציבורית לסוגיית העמלות. 

 

גם נושא האוברדפרט עלה לפני מספר חודשים בוועדת הכלכלה, כששמחון ביקש לקבל נתונים על עלות האוברדרפט לצרכנים. לאחרונה, התבשרנו, הוציא המפקח על הבנקים, יואב להמן, הנחיות בעניין.

 

בשיחה עם ynet מספר שמחון מה גרם לו לשים את הדגש על הנושאים הצרכניים, על הלחצים מצד גופים עסקיים, ועל הפידבקים מצד האזרחים.

 

באת מראש עם אג'נדה צרכנית לתפקיד?

 

"ידעתי שמדובר בתחום שהוא בעצם בור ללא תחתית, תחום שלא שמו עליו את הדגש שאני נותן עליו. וכן, נכנסתי לתפקיד עם שתי מטרות מרכזיות: לעסוק בצרכנות ובהגנת הצרכן".

 

אבל יש גופים שאמורים לעסוק בתחום, כמו המועצה לצרכנות, הרשות להסתדרות בצרכנות, הממונה על הגנת הצרכן בתמ"ת, יצחק קמחי.   

 

"המועצה לצרכנות והרשות להגנת הצרכן עושות עבודה טובה במסגרת

המגבלות שלהן. לגבי קמחי, היכולת שלו לפעול מתוך משרד התמ"ת היא מוגבלת - הוא צריך לעסוק ברגולציה של הצרכנות, אבל נמצא בחיכוך מתמיד דווקא עם אלו שהוא לא צריך להגן עליהם. הבעיה היא שהוא כפוף לשר שמתעסק גם בתעשייה, ואז יש לך מערכת איזונים שלמה. חוץ מזה, הטיפול באזרחים מאוד תובעני.

 

אז מה הפתרון?

 

הפתרון הוא בהקמת רשות לסחר הוגן, שתעסוק במגוון רחב של תחומים: גם בנקים, גם חברות מסחריות, גם שלטון מקומי. הרשות, שהגשתי כבר הצעת חוק להקמתה, אמורה להיות עצמאית לחלוטין. זה יכול להיות עולם אחר אם נצליח להעביר את זה.

 

למה, מישהו מנסה לטרפד את ההצעה?

 

משרד התמ"ת מעכב את זה, וכרגע אין לי רוב לעניין. פשוט קשה למשרד ממשלתי או לשר במשרד כלשהו לוותר על סמכויות שיש לו. ובמקרה של הרשות לסחר הוגן הוא אמור לוותר. אני בכל אופן מחכה לשעת כושר שבה יהיה אפשר להעביר את ההצעה הלאה.

 

מהי גולת הכותרת של ועדת הכלכלה השנה? 

 

יש כמה דברים. ראשית - עמלות הבנקים. הנושא הצליח לעלות על סדר היום וזה גם חייב את הרגולטורים לנקוט במהלכים.

 

נושא חשוב נוסף שהוועדה עסקה בו השנה הוא ניתוקי המים לאזרחים בגין חובות של העירייה למקורות. הצעת חוק שלי האוסרת על חברת מקורות לנתק מים לתושבים בגין חוב של העירייה, עברה בקריאה שלישית.

 

פתיחת שוק הדואר לתחרות היא הישג נוסף, וגם בעובדה שמחירי אגרת רשות השידור ירדו השנה - לראשונה בהיסטוריה - אני רואה כהישג חשוב. 

 

אתה מקבל פידבקים מהציבור?

 

כן, ובכמויות אדירות. הרבה יותר מתקופתי כשר (שמחון היה בעבר שר החקלאות. ש"ד). הרבה מאוד אזרחים פונים אליי ותופסים אותי כמו הכותל שלהם. לצערי, אני לא יכול לעזור לכולם.

 

ומצד שני, יש כלפיך בטח לחצים מצד חברות מסחריות...

 

כל הזמן. גופים עסקיים רבים מפעילים עלי לחצים ענקיים. אבל אם אתה יודע שחלק מהגדרת העבודה שלך היא להגן על הצרכן, אתה עושה את זה. 

 

במה תתמקד ועדת הכלכלה בשנה הקרובה?

 

יהיו שני נושאים מרכזיים. הראשון יהיה על האגרות השונות שהאזרח משלם לגופים ממשלתיים, שהן רבות וחלקן יקרות מאוד. הנושא השני יהיה נושא החניה בערים הגדולות: חשבת פעם מה עושה העירייה בכסף של קנסות החניה שהיא גובה מנהגים? האם היא משפרת את תשתיות החניה או עושה עימם דברים אחרים?     

 

אז מה אתה מאחל לנו לשנה החדשה?

 

אני מאחל שהכלכלה תהיה מצוינת, שתהיה צמיחה, ושהמשימה הבלתי אפשרית למצוא מקום עבודה תהיה קלה יותר.

 

הצעות חוק פרטיות

  

לצד עבודתו כיו"ר ועדה הגיש שמחון מספר הצעות חוק פרטיות בתחום הצרכנות: הצעת חוק האוסרת על חברת מקורות לנתק מים לתושבים בגין חוב של העירייה עברה בקריאה שלישית. הצעת חוק להקמת רשות לסחר הוגן, שתסדיר את תחום הגנת הצרכן ותרכז את סמכויות הטיפול בצרכן בידי רשות אחת - אושרה בקריאה טרומית.

 

בנוסף הניח שמחון הצעת חוק הקובעת, כי צרכן שמחזיר מוצר לחנות יקבל החזר כספי או זיכוי שאינו מוגבל בזמן, וזאת בתנאי שהמוצר יוחזר לחנות בתוך עשרה ימים מיום קנייתו.

 

ועדת הכלכלה למען הצרכן 

 

שני נושאים מרכזיים נוספים שבהם עסקה ועדת הכלכלה בשנה האחרונה הם חוק הדואר והבטיחות בתחום הגז הביתי. חוק הדואר הגיע לשולחן הוועדה באוקטובר אשתקד במסגרת חוק ההסדרים. עיקרו של החוק - הפיכת רשות הדואר לחברה ממשלתית ופתיחה הדרגתית של התחום לתחרות. 

 

בנושא בטיחות הגז הביתי, קיימה ועדת הכלכלה כשבעה דיונים ואף גיבשה המלצות כיצד לקדם את נושא הבטיחות. בעניין זה הזמינה הוועדה את הציבור להציע הצעות ולהעיר הערות באמצעות אתר האינטרנט שלה. כיום עוסקת הוועדה בהסדרת תחום הגז הביתי באמצעות תקנות שהגיש משרד התשתיות.

 

ויש עוד: הוועדה הביאה בשנה האחרונה להקטנת הקנסות הנגבים בכביש 6, איפשרה נסיעת חיילים חינם ברכבת עד סוף 2005. בנוסף, שמחון הקים ועדת משנה בראשותו שליוותה את רשות שדות התעופה לקראת פתיחת נתב"ג 2000 ועקבה אחר הוצאת המכרזים להקצאת שטחי המסחר בדיוטי פרי, במטרה לעודד תחרות לטובת הצרכן.

 

שמחון יזם בוועדה מספר דיונים בנושא חוק הפקדון, בעקבות הצעת חוק של ח"כ אבשלום וילן לפיה יורחב חוק הפקדון למיכלים מעל ליטר וחצי. שמחון הבהיר כי לא יסכים להרחבת החוק מבלי שיתווספו 300 מכונות לקליטת מיכלי המשקה הריקים. לטענתו, ללא הצבת מכונות נוספות יהווה הפקדון מס נוסף על ציבור הצרכנים. בדיון האחרון התחייבה מנכ"ל המשרד לאיכות הסביבה כי בקרוב יוצבו המכונות הנדרשות.

 

ועדת הכלכלה עסקה בשנה האחרונה גם בהארכת תקופת האחריות על מוצרי חשמל, בטיחות הטלפונים הסלולריים והסוללות (בעקבות התפוצצות סוללה), פתיחת שוק המכשירים הסלולריים לייבוא מתחרה, קידום רפורמה בתחום הרדיו הארצי, גביית חובות על ידי רשות השידור והפחתת האגרה, הצעת חוק הקובעת כי עוסק חייב לגלות את זהותו על גבי הקבלות והחשבוניות, והצעת חוק המחייבת עוסקים להודיע על תום תקופת המבצע.

 

כמו כן, התבצעה רפורמה בענף המוניות, ואושרה תקנה הקובעת, כי נוסע יוכל לבחור את אופן התשלום במונית - באמצעות מונה או על פי מחירון שקבע משרד התחבורה.

 

ולנו, הצרכנים, לא נותר אלא לקוות שגם בשנה הקרובה תמשיך ועדת הכלכלה לקדם חוקים למעננו. 

 

שנת צרכנות מוצלחת!

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דודו בכר
שמחון. סדר יום צרכני
צילום: דודו בכר
צילום: שאול גולן
הבנקים. התקפלו
צילום: שאול גולן
ברז מים. העירייה לא תנתק
מומלצים