קצין בכיר: "סרבנות בפינוי - ירייה בראשנו"
"נבצע כל מהלך שנידרש על-ידי הדרג המדיני, חשוב מאוד שהצבא יישאר מחוץ לוויכוח הפוליטי. למי שלא יפעל לפי הכללים אין מקום בצה"ל. ראוי שמי שמצהיר הצהרות כדי לאיים ולהשפיע ייזהר בדבריו ובמעשיו". על ההתנתקות: "נמנע תדמית של נסיגה תחת אש". על רון ארד: "אין בשורות, אבל נוצר מנגנון שיאפשר את פיתרון התעלומה"
"כל גילוי של סרבנות במהלך הפינוי יהיה ירייה בראשנו" - כך אומר היום (ג') קצין בכיר ביותר בצה"ל.
בצל הלחימה בטרור, מתכוננים בצה"ל בהילוך גבוה לקראת תוכנית ההתנתקות. "מדי שבוע אנו מקדישים לא מעט שעות לנושא, למה שיקרה ערב הפינוי, במהלכו ואחריו. עבודת המטה נעשית בדרגים הגבוהים בכל זרועות צה"ל", אמר הגורם הבכיר.
"לכל שלב במהלך הפינוי חייבים להתכונן באופן יסודי, כדי להיות ערוכים למימוש החלטת הדרג המדיני. חשוב מאוד שהצבא יישאר מחוץ לוויכוח הפוליטי, לא ישתמשו בו ולא יתקפו אותו. הצבא יידע לממש כל החלטה של הדרג המדיני, ובמהלך השיח הציבורי שמתקיים יש לשים גבול ברור ולעשות הבחנה בין מה שהצבא נדרש לעשות, ולא לגרור אותו לוויכוח הפוליטי".
בדבריו התייחס הקצין בהרחבה לחששות מסירוב פקודה במהלך הפינוי. הוא הדגיש כי כל חייל שלא יפעל לפי הכללים שצה"ל יקבע - לא יהיה לו מקום בשורות צה"ל. "כל סרבנות מכל סוג זה לא רק ירי ברגלנו כחברה, צבא ומדינה דמוקרטית, אלא זה ירי בראשנו", הוסיף הגורם.
"ראוי שמי שמתייחס ומצהיר הצהרות שונות כדי לאיים ולהשפיע - ייזהר בדבריו ובמעשיו", אמר הקצין. "כל בכירי צה"ל נמצאים מאז ומתמיד בקשר רצוף והדוק עם התושבים בחבל עזה וביהודה ושומרון. אנו מגנים עליהם שנים ומבינים היטב את הלכי הרוח. אנו מכירים גם את האמירות שיוצאות ממקומות שונים ומקווה שמי שמתבטא יהיה אחראי ויגלה אחריות ביחס לחשיבותה של מדינה דמוקרטית ואושיותיה. מדובר במהלך רגיש, לא פשוט, שנמצא בלב הוויכוח הפוליטי, ואנו לא צריכים לנקוט עמדה אלא להיות ערוכים לבצע את ההחלטה של הדרג המדיני. כל מי שלא יפעל לפי הכללים שייקבעו אין לו מקום בצה"ל".
הגורם הצבאי הבכיר סירב להתייחס למשמעות המבצעית של תהליך ההתנתקות, וכיצד ייראו פני הדברים במהלך התוכנית ולאחריה. "אנחנו לא יודעים בדיוק כיצד המהלך הזה יתרחש, אך ברגע שמבצעים אותו צריך לחזק את הסיכויים ולהחליש את הסיכונים. תפקידנו למנוע דימוי של בריחה תחת אש, וכך נעשה".
מצב אסטרטגי נוח, יחסית
לקראת ראש השנה, סיכם הגורם הצבאי הבכיר את התהליכים שאירעו בשנה החולפת, וסיפק מספר הערכות לגבי הצפוי בשנת 2005. לדבריו, מצבה האסטרטגי של ישראל כיום נוח באופן יחסי, זאת לאור התהליכים שהתרחשו בעיראק לאחר המערכה של ארה"ב שם, מה שהשפיע גם על מדינות אחרות כגון לוב, שהודיעה על התפרקותה מפרויקט היכולת הגרעינית.
"המגמה הזאת משקפת התפתחויות חיוביות לישראל ערב ראש השנה, אך מנגד, אנו עומדים כנגד איומים אחרים, שעיקרם הלחימה בטרור הפלסטיני" אמר הקצין הבכיר.
לדבריו, גבולותיה של ישראל שקטים באופן יחסי, אף שמדי פעם ישנם ניסיונות להפר את השקט. בעיקר מודאג הקצין מן המתרחש בגבול ישראל מצרים, שם לא חדלים המאמצים להבריח אמצעי לחימה לשטח ישראל. נקודת תורפה נוספת היא הסיוע הרב שמעניק חיזבאללה לארגוני הטרור הפועלים בשטח ישראל.
בזירה הפלסטינית ממשיך צה"ל בפעילות סיכול יומיומית מול אותן תשתיות שמתפתחות, אך המוטיבציה קיימת. "על אף ההצלחה בהורדת מספר הפיגועים והנפגעים, אין 100% הצלחה. הסיכול הממוקד ברצועת עזה יימשך ואילו ביהודה ושומרון יופעל לעיתים נדירות יותר, כאשר הערכות המצב מוכיחות כי זו הדרך הטובה ביותר".
בנושא הנווט השבוי רון ארד, אמר הגורם הבכיר כי אין לו בשורות ערב ראש השנה. "אני עדיין חושב שמעולם לא היינו קרובים להשיג מידע לגבי רון ארד, כך גרסתי עם השלב הראשון של עסקת השבויים וכך גם המצב היום. המפתח לפתרון התעלומה נמצא בידי האיראנים. לא הייתי בטוח אז וגם לא היום שהם קיבלו החלטה כי הם מעוניינים לפתור את התעלומה. עם זאת, התהליך לא הגיע למבוי סתום. הוא נמשך ואנו עושים כמיטב יכולתנו על מנת לסיימו בהצלחה. כרגע איני איש בשורה לגבי התקדמות משמעותית, אך בהחלט נוצר מנגנון שמאפשר להביא לפיתרון התעלומה".