שתף קטע נבחר

"התינוקת שלי הוחלפה בתינוק בלי ידיים"

פרסום ראשון: ל-ynet נודע כי אשה בת 38 שילדה בניתוח קיסרי, מאשימה את "סורוקה" כי בתה הבריאה הוחלפה בחדר הלידה בתינוק שנולד ללא ידיים. "זה לא הילד שלי!", זעקה האם, "בדיקות האולטרה סאונד שערכתי היו תקינות!" ב"סורוקה" מכחישים את ההאשמות, אך מודים: "הודענו למשפחה בטעות שנולדה להם בת". בשירותי בריאות כללית, שם טופל ההריון, פתחו בבדיקה. בדיקת רקמות תכריע את הפרשה הקשה בקרוב

הסיפור הזה הוא התגשמות הסיוט של כל יולדת: תושבת הנגב בת 38, שילדה בבית החולים "סורוקה", נחרדה לראות לאחר הניתוח הקיסרי שנערך לה את צוות האחיות מגיש לה בן זכר, שנולד עם פגם קשה בגפיים, הגורם לכך שכפות ידיו כמעט מחוברות לכתפיו. בני הזוג ההמומים טענו: ראינו באולטרסאונד שצריכה להיוולד לנו תינוקת בריאה. מישהו החליף את התינוקות. בבית החולים טוענים: לא יכול להיות. עכשיו מגיע הסיפור הזה לבית המשפט, לאחר שההורים דורשים בדיקת רקמות.

 

ל-ynet נודע, כי הכל החל בראשית השבוע שעבר, כאשר האשה הגיעה לפנות ערב בתהליך לידה למרכז הרפואי. יושב ראש החטיבה למיילדות וגניקולוגיה ב"סורוקה", פרופ' איתן לוננפלד, סיפר ל-ynet: "היולדת הגיעה לבית החולים בלידה, כאשר היילוד הוא ב'מצג עכוז', שבו העכוז מוביל והחשש הוא תמיד שהראש ייתקע. פעם היו מיילדים מקרים כאלו – אבל היום אנחנו ממליצים בחום על ניתוח קיסרי. היא הייתה במעקב טרום לידתי ועברה סקירת מערכות שהייתה תקינה ולא נמצא בה כל ממצא חריג – כך שהמלצנו על ניתוח קיסרי. היא קיבלה את ההמלצה".

 

"הכנסנו אותה לחדר הניתוחים", הוא מספר, "כדי לבצע בה את הניתוח הקיסרי. מהלך הניתוח עצמו, שנמשך כחצי שעה, היה תקין ושגרתי. כאשר הגענו לשלב של פתיחת הבטן והוצאת היילוד, להפתעת ולתדהמת כל הצוות הרפואי שהיה בחדר – יצא לאוויר העולם יילוד עם מומים בגפיים העליונות. התינוק הזה נולד ללא אמה, כך שהיד שלו קצרה הרבה מהמקובל, והאצבעות עצמן נמצאות בסוף האמה. זאת נכות לכל החיים, אם כי עד כמה שידוע לנו, אין כאן כל פגם מוחי".

 

לאחר הניתוח הביאו האחיות את התינוק עם הגפיים החסרות לאם. היא נחרדה לראותו, ופרצה בזעקות במיטתה במחלקת היולדות: "זה לא הילד שלי! החלפתם את התינוקת הבריאה שלי בילד פגום!" האשה מיררה בבכי, ואמרה כי כל בדיקות האולטרה סאונד שערכה במהלך ההריון במרכז לבריאות האשה בבאר שבע של "שירותי בריאות כללית" היו תקינות, וראו בהן בבירור זוג ידיים נורמליות – ולא ידיים נטולות אמה. "תחזירו לי את הילדה שלי!", בכתה היולדת.

 

האם טעתה העובדת במודיעין?

 

פרופ' לוננפלד טוען: "לא יכול להיות שהתבלבלו כאן בין תינוקות. גם המנתחים, גם רופא התינוקות וגם האחיות המיילדות שהיו נוכחים בחדר הניתוח – כולם ראו את התינוק יוצא מבטנה של האשה עם הפגם בגפיים. לצערנו, בתינוק כזה אין מקום לטעות. לצערי,  מדובר בטעות אנוש של עובדת במודיעין של חדר הלידה, כאשר צילצלו קרובי משפחתה של האשה לברר פרטים על הלידה, היא אמרה להם שמדובר בתינוקת – ולא בתינוק. קרובי המשפחה אף הקליטו אותה מוסרת את המידע השגוי, שנגרם בשל העתקה לא נכונה מספר הלידות שנמצא בחדר הלידה".

 

בניתוח עצמו לא נכח בעלה של האשה, מה שרק מגביר את חשדותיהם של בני הזוג. "לא מקובל וגם אין לנו אפשרות טכנית להכניס קרובי משפחה לחדר הניתוח", אומר יו"ר חטיבת המיילדות בבית החולים. "אנחנו מאוד מצרים על הטרגדיה הזאת, שבה נולד תינוק עם מומים", אומר פרופ' לוננפלד. "הפקנו את הלקחים מהמקרה, ואנחנו דואגים שלא תצא יותר תשובה מהמודיעין של מחלקות היולדות בלי הצלבה כפולה מול המיילדת".

 

מה לגבי האולטרה-סאונד המוקדם? "מבחינת האולטרה סאונד", הוא מוסיף, "אי אפשר להבטיח שרואים בו הכל. פעמים רבות הורים לעתיד רוצים לשמוע

מהרופא שמפענח את בדיקת האולטרה סאונד 'הכל בסדר'. אבל כל מה שאפשר לומר זה שהכל נראה בסדר. גם הרופא הטוב והמיומן ביותר לא תמיד יכול לגלות כל דבר בבדיקה הזאת. ולכן יש בדיקות נוספות כמו דיקור מי שפיר. אנחנו מנסים לברר כעת אם מדובר בתסמונת גנטית מסויימת שאפשר היה לחשוד בה או לגלות אותה בדיקור מי שפיר – אבל לנוכח תוצאות בדיקות האולטרה סאונד וסקירת המערכות שיצאו תקינות, האשה לא רצתה לערוך בדיקה כזאת. זאת כמובן החלטה לגיטימית מבחינתה, אבל זה מסביר את ההלם הגדול שעבר עליה – כאשר כל הבדיקות שהיא ערכה יצאו תקינות ובסופו של דבר נולד לה תינוק עם פגם בגפיים".

  

"חשוב להדגיש את זה", מוסיף פרופ' לוננפלד, "האולטרה סאונד הוא כלי מוגבל, גם בידיים הכי טובות. אי אפשר לבדוק את הכל, גם על בן אדם חולה. תמיד איכשהו מתמקדים. באולטרה סאונד אתה עושה סקירה כללית, מנסה לעבור על כל העצמות והאיברים ולחפש. רק ברגע שיש משהו שממקד אותך – אתה בודק אותו 10 פעמים. פה במקרה הזה זה נראה תקין, וכל ההריון היה תקין".

 

האשה ובעלה, שמשוכנעים עדיין כי ב"סורוקה" אירעה החלפת תינוקות, פנו אתמול לבית המשפט לענייני משפחה בבאר שבע, כדי שיורה ל"סורוקה" ול"שירותי בריאות כללית" לערוך להם ולתינוק בדיקת רקמות, שתקבע בוודאות כמעט מוחלטת האם הם אכן הוריו. עורכי הדין של בית החולים ושל הקופה הסכימו לבקשה, ובימים הקרובים תתקבל התשובה הסופית לפרשה העגומה.

 

מ"שירותי בריאות כללית", שם טופלה האשה במהלך הריונה ושם עברה את בדיקות האולטרה סאונד וסקירת המערכות שיצאו תקינות, נמסר בתגובה לידיעה: "מייד עם היוודע המקרה המצער, פתחה שירותי בריאות כללית בבדיקה מקיפה. עם השלמת הבדיקה תנהג הכללית כמתחייב מהמסקנות שיתבקשו".

 

המידע הראשוני הגיע באי-מייל האדום
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
(אילוסטרציה)
צילום: סי די בנק
"זה לא התינוקת שלי" (אילוסטרציה)
צילום: סי די בנק
האם היתה טעות באולטרה-סאונד? (ארכיון)
מומלצים