שתף קטע נבחר

יוזמה בליכוד: מינויים פוליטיים באישור החוק

קשה להאמין: תקופה קצרה לאחר דו"ח המבקר הקשה בפרשת חגיגת המינויים הפוליטיים של הנגבי, יוזמים הח"כים ארדן וסער מהליכוד הצעות חוק המקנות לשרים אפשרויות בחוק למינויים פוליטיים. ארדן מסביר: אני רוצה לתקן אפליה שבה חברי מרכז לא זוכים למשרות בגלל זיקה לשר כזה או אחר

חגיגת מינויים פוליטיים בשם החוק? לקראת פתיחת מושב החורף ביום שני, מבקשים הח"כים  גלעד ארדן וגדעון סער מהליכוד להעביר הצעות חוק המקנות לשרים אפשרויות בחוק למינויים פוליטיים. 

 

אם הצעות החוק הללו יעברו, הן יהפכו את הביקורת האחרונה של מבקר המדינה על המערכת המשומנת של המינויים הפוליטיים בפרשת השר צחי הנגבי ללא רלוונטית וייתנו דרור למינויים פוליטיים ולחיזוק כוחו של מרכז המפלגה.

 

הצעת החוק של ח"כ ארדן נועדה ב"לתקן אפליה זו" שבה חברי מרכז לא זוכים לג'ובים בגלל זיקה

לשר כזה או אחר. "האפליה הזו", לדעת ח"כ ארדן, "פוגעת בזכויות יסוד כשוויון וחופש העיסוק ואינה מאפשרת גם לאנשים בעלי 'זיקה', ובתנאי שיש להם את הכישורים ואת הניסיון המתאים, להיבחר כבעלי תפקידים בחברות ממשלתיות".

 

 

לח"כ ארדן יש בעיה עם סעיף קטן 18ג. (א) לחוק החברות הממשלתיות שקובע: "מי שיש לו זיקה אישית, עסקית או פוליטית לאחד משרי הממשלה לא יוכל להתמנות כדירקטור, יו"ר דירקטוריון או מנכ"ל, אלא אם יש לו 'כישורים מיוחדים' בתחומי פעילותה של החברה".

 

לטענת ארדן, "החוק הקיים ופרשנותו מפלה ציבור רחב של אנשים שהנם חברי גוף בוחר במפלגות השונות או שיש להם היכרות אישית עם השר הממנה. קבוצת אנשים זו, המכונה בעלי 'זיקה לשר' מופלית לרעה על כך ש'חטאה' בפעילות ציבורית והביעה עמדה אידיאולוגית".

 

חברו לסיעה, יו"ר הקואליציה ח"כ גדעון סער, מציע לתקן את סעיף 12 לחוק שירות המדינה - "מינויים". התיקון לחוק מאפשר לראש הממשלה או לשר למנות במשרדו נושאי משרות אמון מקצועיות שדרגתם היא אחת מארבע הדרגות העליונות באותו משרד.

 

בנוסף, הממשלה תהיה רשאית לקבוע סוגים נוספים של עובדי מדינה שסעיף זה יחול עליהם. ח"כ סער טוען כי "מינוי נושאי המשרות הבכירות במשרדי הממשלה על ידי השר הממונה הכרחי לשם יצירת תיאום בין שרי הממשלה למבצעי המדיניות במשרדיהם".

 

שריד: מרכז הליכוד - עבריינים פעילים או בדימוס

 

בתוך כך, ח"כ יוסי שריד מתח היום ביקורת חריפה על שיטת הבחירות הנהוגה במפלגות הגדולות, ובעיקר על המתרחש במרכז הליכוד.

 

שריד קרא לראש הממשלה "להוכיח שפחדו של מרכז הליכוד לא נפל עליו והוא נחוש בדעתו להוציא את בחירת הח"כים של הליכוד מידי המרכז".

 

שריד טוען כי "מרכז הליכוד הוא ברובו חבורה של בריונים, רודפי בצע, עבריינים פעילים או בדימוס שפרנסתם בעסקנותם. בגין ודאי מתהפך בקברו למראה הגולם הגס הזה שקם על יוצריו", אמר שריד.

 

מיד לאחר הבחירות, בניסיון לעצור את הסחף בדימוי השלילי של מרכז הליכוד, במיוחד בשל שיטת הבחירות הנהוגה שגרמה "לקניית קולות", הכריז שרון כי יקדם חוק שיחייב פריימריס במפלגות הגדולות. אולם לאחרונה הודיע שרון כי הצעת החוק, שאמורה הייתה לעבור במושב הקודם, "לא עומדת על הפרק".

 

ראש הממשלה  התייחס בראיונות לחג לחוק הפריימריס ואמר: "זהו חוק מצוין שיסייע להפחתת הלחץ על הח"כים והשרים, אבל אני מתרשם שכרגע אין רוב בקרב חברי הכנסת להעביר את החוק".

 

שר המשפטים דאז, מאיר שטרית, הקים ועדה שניסחה הצעת חוק הקובעת כי מפלגה מעל 15 מנדטים תחויב בקיום פריימריס, דבר שיפחית מכוחם והשפעתם של חברי המרכז. אולם ההתנגדות של סיעת שינוי ושל שרי הליכוד שחששו למעמדם, טרפדה את הבאת החוק לאישור הכנסת במושב הקודם והצעת החוק נדחפה "עמוק למגירה".

 

חברת הכנסת אורית נוקד (עבודה) אומרת בתגובה כי הצעות החוק של חבר הכנסת יגאל ארדן וגדעון סער מנציחות את מה שדו"ח מבקר המדינה גינה. לדבריה, "שיטות הבחירה בליכוד חייבת להשתנות על מנת שחברי כנסת יוכלו למלא את תפקידם בצורה עצמאית וללא תלות בחברי מרכז כאלו או אחרים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עטא עוויסאת
ארדן. "לתקן את האפליה"
צילום: עטא עוויסאת
צילום: אתר הכנסת
סער. "ליצירת תיאום"
צילום: אתר הכנסת
צילום: תומריקו
שריד. "חבורת בריונים"
צילום: תומריקו
מומלצים