שתף קטע נבחר

התבוסה: שני מומחים, שתי דעות

ד"ר אשר כהן: ההפסד בהצבעה בכנסת הוא עוד לבנה בקיר הדה-לגיטימציה של שרון. בבנק הלגיטמציה של המנהיגים, שרון נמצא במינוס כבד. פרופ' אברהם דיסקין: אני סבור שלהצבעה היום יש משמעות סמלית בלבד, אך אין לה משמעות מעשית. אפילו בן גוריון מצא את עצמו במיעוט. שני מומחים, שתי דעות

מה המשמעות של הצבעת הכנסת נגד הודעתו המדינית של ראש הממשלה, אריאל שרון? פרופ' אברהם דיסקין מהאוניברסיטה העברית וד"ר אשר כהן מאוניברסיטת בר-אילן מסבירים:

 

ד"ר אשר כהן: עוד לבנה בקיר הדה-לגיטימציה של שרון

 

ההפסד בהצבעה הוא עוד לבנה בקיר הדה-לגיטימציה של שרון. אפשר לומר שבבנק הלגיטמציה של המנהיגים, שרון נמצא במינוס כבד. אם להשתמש בדברי הרמטכ"ל, זה נותן רוח גבית לאלה שמתנגדים לדעותיו.

 

זה בהחלט מחזק את המתנגדים, ויתן להם כוח להתנגד. אני מעריך ששרון לא יתפטר, גם אם יפסיד, הרי הוא לא התפטר כשהפסיד בסיבובים קודמים. לא יעלה על הדעת שהוא יתפטר כעת.

 

אם כבר, הוא ייזום בחירות. יש להפסד כזה רק משמעות ציבורית פוליטית, אבל לא חוקית. בדרך כלל, מארגנים את הקואליציה ומוודאים רוב בכנסת לפני הצבעות חשובות שכאלה. מדובר ברצף של כשלונות, אם זה היה כשלון יחיד, אף אחד לא היה מייחס לזה משמעות.

 

אבל כאן רואים רצף, הפסד אחרי הפסד: מאבק פנימי בליכוד, הפסד במשאל פנימי בליכוד, ואז עוד הפסד בוועידה. רצף מכות, אבל זה בוודאי לא ישפיע על נחישותו של ראש הממשלה להמשיך בתוכניותיו.

 

פרופ' אברהם דיסקין: משמעות סמלית בלבד

 

המסגרת החוקתית של מדינת ישראל השתנתה מספר פעמים. לעובדה שראש ממשלה מפסיד בהצבעה זו לא צריכה להיות השלכה מעשית, למעט השלכות יוקרתיות. ממשלת נתניהו הפסידה כמה פעמים בהצבעות אמון, אבל לא ברוב הדרוש של 61 חברי כנסת. גם ממשלת ברק סיימה את כהונתה כממשלת מיעוט.

 

לפי שעה, לא נראה שממשלת שרון תפסיד בהצבעת אמון על-פי התנאים הקבועים בחוק, אלא אם יהיה מרד פנימי בליכוד. כדי להפיל את ממשלת שרון דרוש איחוד כוחות של ימין ושמאל קיצוני. 

 

ההשפעה של ההצבעה תהיה על חיי היום-יום של הקואליציה. צריך לגייס רוב להחלטות משמעותיות בכנסת, כמו הצבעות על התקציב, כלומר להעביר החלטות רגילות בכנסת. אחת האפשרויות היא ששרון יגיע להסכם נקודתי עם העבודה, שבמסגרתו העבודה תתמוך בהצבעה על ההתנתקות, והליכוד יבצע שינויים בתקציב.

 

אני סבור שלהצבעה היום יש משמעות סמלית, אך אין לה משמעות מעשית. אפילו בן גוריון מצא את עצמו במיעוט בתוך ממשלתו הוא. בקדנציה הראשונה שלו, כשהוא פעל נגד פעולות התגמול ובפרשת לבון ועסק הביש, והוא לא נאלץ להתפטר.

 

אבל הצבעות אי-אמון הן עניין שונה לגמרי, ואם שרון יובס בהצבעה כזו יכלו כל הקיצים. בנוסף לכך, צריך לזכור את אופיו של ראש הממשלה. שרון יכול להפתיע, וייתכן שהוא עצמו יביא לבחירות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ד"ר אשר כהן
צילום: אתר האוניברסיטה העיברית
פרופ' אברהם דיסקין
צילום: אתר האוניברסיטה העיברית
צילום: איי אף פי
שרון. תבוסה קשה
צילום: איי אף פי
מומלצים