שתף קטע נבחר

ריבלין ופרס מסכימים: לא למשאל, כן לבחירות

יו"ר הכנסת: "משאל לא יעזור, מי שהבטיח שלא ירים יד על ארץ ישראל ושינה דעתו חייב לומר, אין לי עוד סמכות מכם". יו"ר האופוזיציה: "לא ניתן יד לקומבינות של מיעוט. מי שלא מוכן לקבל את הכרעת הכנסת צריך ללכת לבחירות". ח"כ אייכלר: "מחר ישאלו את המתנחלים אם לגרש את תושבי אום אל-פאחם, ולהיפך". אלדד מציע לקבוע בחוק שהפסד של שרון במשאל כמוהו כהתפטרות ממשלתו

חרף התנגדותו הנחרצת של ראש הממשלה, רעיון משאל העם הפך לסוגייה ה"לוהטת" של הימים האחרונים. זה החל בבלון ניסוי ששיגר השר זבולון אורלב מהמפד"ל, נמשך בתמיכה מרומזת של שר האוצר נתניהו ושר המשפטים לפיד והגיע עד לכדי קמפיין עיקש של שרת החינוך, לימור לבנת.

 

מחנה "המורדים" בליכוד, שמתנגד לתוכניתו המדינית של שרון, הצטרף אף הוא לקריאות לקיום משאל עם. ח"כ גלעד ארדן אף הגיש הצעת חוק בנושא, אולם ועדת השרים דחתה את ההצעה וזו לא הפכה לממשלתית. לאחר מכן הגישו השרים אורלב ונתניהו ערער על ההחלטה, ומליאת הממשלה היא שאמורה להכריע בסוגייה. בפגישתו עם המתנחלים חזר ראש הממשלה על התנגדותו למשאל, וגם בשמאל יוצאים חוצץ נגד הרעיון.

 

"מי שאינו מוכן לקבל את הכרעת הכנסת בנושא ההתנתקות, צריך ללכת לבחירת כנסת חדשה", כך אמר הערב (יום א') יו"ר האופוזיציה, שמעון פרס. לדבריו, "לא ניתן להפוך את הכנסת ללעג ולקלס בעיני הציבור. נתנגד למשאל עם ונעדיף בחירות, אם כי האינטרס הלאומי הוא להביא להכרעה בכנסת על התוכנית. לא ניתן יד לקומבינות של מיעוט בעם שישאיר אותנו תקועים בעזה".

 

יו"ר הכנסת, ח"כ ראובן ריבלין, שב והבהיר הערב כי הוא מתנגד למשאל עם, בו הוא רואה "כפיית הרוב על המיעוט, בדרך שהיא לא הדרך הייצוגית, ופשיטת רגל כללית של השיטה הדמוקרטית". בראיון לערוץ הכנסת הוסיף ריבלין: "עם כל הכאב וכל ההבנה לאחיי וחבריי מתיישבי ארץ ישראל, לא זו הדרך. משאל עם לא יעזור. תקראו ללכת לבחירות, ואני קורא ללכת לבחירות".

 

ריבלין הוסיף: "משאל עם יש אחת לארבע שנים, קוראים לזה הבחירות הכלליות לכנסת. אני הבטחתי לכל מצביעיי שלא ארים יד על ארץ ישראל, ואם שיניתי דעתי חלילה, הרי אני הולך בחזרה לבוחר ואומר: עד היום המצב היה כך וכך, והבטחתי לכם כך וכך - אבל אני מוכרח לבוא ולומר שהמצב השתנה. אין לי סמכות מכם, ולכן אני בא ושואל אתכם: מה עליי לעשות".

 

גם ח"כ הרב ישראל אייכלר מיהדות התורה יוצא נגד רעיון המשאל: "אני מתנגד בתוקף למוסד משאל עם. גם בשוויץ אין שואלים את דוברי הצרפתית אם לנתק את החבל האיטלקי בשוויץ. היום שואלים את תושבי אום אל פאחם אם לגרש את המתנחלים, מחר ישאלו את המתנחלים אם לגרש את תושבי אום אל פאחם ומחרתיים יערכו משאל עם לביטול קצבאות ברוכות ילדים ותחבורה ציבורית בשבת. הבחירות הן משאל העם היחיד המקובל על רוב האזרחים".

 

ח"כ רן כהן מסיעת יחד מתנגד אף הוא למשאל: "ראשי מועצת יש"ע מייצגים מיעוט קיצוני ומוכנים להביא על עם ישראל חורבן. הם יוצרי הקרע בעם והעובדה שהם מאיימים בקרע היא צביעות וחוצפה מהמעלה הראשונה. מטרתם בהצבעה למשאל עם היא לטרפד את ההתנתקות ולערער את סמכות הכנסת".

 

ח"כ אריה אלדד מהאיחוד הלאומי דווקא יכול לחיות בשלום עם המשאל, אם כי בתנאים מסוימים: "קיים חשש", הוא מזהיר, "שראש הממשלה לא יעמוד בהתחייבויותיו. לפיכך, חייב חוק משאל העם לציין כי במידה ויפסיד, יראו זאת כאילו הוא התפטר מתפקידו והתפטרותו התקבלה".

 

בסיעת הליכוד הולך ומסתמן רוב בעד המשאל, אולם שרון, כאמור, מתנגד לרעיון. בפגישה עם המתנחלים הוא הזהיר כי הדבר יפתח פתח למשאלים גם בנושאי דת ומדינה, ולא יהיה לכך גבול.

     


פורסם לראשונה 17/10/2004 19:37

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סבסטיאן שיינר
ללכת לבחירות. ריבלין
צילום: סבסטיאן שיינר
צילום: אלכס קולומויסקי
בלי קומבינות. פרס
צילום: אלכס קולומויסקי
צילום: ג'רמי פלדמן
יביאו חורבן. כהן
צילום: ג'רמי פלדמן
צילום: אתר הכנסת
הפסד כהתפטרות. אלדד
צילום: אתר הכנסת
מומלצים