שתף קטע נבחר

יום האוסטאופורוזיס העולמי: "המחלה הופכת למגיפה"

לרגל יום האוסטאופורוזיס העולמי המתקיים היום, מזהירים מומחים כי המחלה הופכת למגיפה בשל הארכת תוחלת החיים. כ-200 אלף ישראלים סובלים מאוסטאופורוזיס הגורם לשברים קטלניים. עוד על המחלה ואיך אפשר לצמצם את נזקיה

אחת מכל שלוש ישראליות מעל גיל 50 ואחד מכל שמונה ישראלים מעל גיל 60 סובלים משברים כתוצאה ממחלת האוסטאופורוזיס, כך מגלה היום העמותה הישראלית לאוסטאופורוזיס לרגל יום המודעות למחלה שמציין העולם. מומחים אמריקאים מזהירים כי המחלה הופכת למגיפה, עקב העליה בתוחלת החיים. הבשורה היא שיש מה לעשות, והרבה.

 

מחלת האוסטאופורוזיס, המכונה "המחלה השקטה", אינה מלוווה בסימפטומים חיצוניים ולמעשה אינה כואבת עד להתרחשות השבר הראשון בעצם. המחלה באה לידי ביטוי באיבוד מסת העצם הנגרמת כתוצאה מפגיעה בשלד החלבוני הבונה את העצם וירידה במינרלים בתוכה.דלדול זה במסת העצם גורם לפריכות ולעיוותים בעצם, לכאבים ואף לשברים. נמצא כי נשים רבות ואף גברים אינם מאובחנים בזמן ולא זוכים לטיפול נאות במשך שנים.

 

מאוכלוסיית הנשים בנות 50 ומעלה שאינן מקבלות טיפול, 46 אחוז לא שוחחו מעולם עם הרופא המטפל על גורמי הסיכון למחלת האוסטיאופורוזיס. עם הגברת המודעות עולה שיעור הפניות לרופא ביוזמתן. הסיכון לשבר באגן הירך לנשים במהלך שנות חייהן גבוה מסה"כ הסיכון של האישה במהלך החיים לסבול מסרטן הרחם, השחלה והשד. הסיכון לשבר באגן בירך לגברים גבוה מהסיכון במהלך החיים של הגבר ללקות בסרטן הערמונית.

 

ההערכה היא שעד שנת 2050 תחול עליה מ - 1.7 מיליון ל- 6.3 מיליון במספר הסובלים משבר באגן הירך. נתונים נוספים מגלים כי כל 30 שניות סובל תושב אירופה משבר כתוצאה מאוסטיאופורוזיס. 1 מתוך 5 חולים עם שברים אוסטיאופורוטיים באגן או בחוליות עמוד השדרה מת בכל שנה באירופה. סה"כ כ- 150,000 נפטרים. אצלנו, במזרח התיכון, מספר שברי הירך עתיד לגדול פי 3 במהלך 20 השנים הבאות.

 

בישראל כ- 200 אלף נשים וגברים חולים באוסטיאופורוזיס. אחת מכל שלוש נשים מעל גיל 50 ואחד מכל שמונה גברים מעל גיל 60, יסבלו משבר הנובע מוסטיאופורוזיס. בעשור האחרון הולך ומסתמן שינוי ביחס לאוסטיאופורוזיס בתחום המניעה והטיפול מצד אחד והאיבחון מהצד השני.

 

הבשורה החשובה נוגעת לזמינותם של טיפולים חדשים באוסטיאופורוזיס המוכיחים יעילות בהפחתת הסיכון לשברי העצם האופיינים למחלה. הנסיון המצטבר בטיפולים אלה מלמד כי ניתן למנוע את השברים ולצמצם את הפגיעה באיכות החיים.

 

על מנת לאבחן סיכון לשברים וכן את מחלת האוסטיאופרוזיס נשלחים המטופלים לבדיקות רנטגן ומדד של צפיפות העצם (מיפוי עצמות). מחקרים רבים הראו כי ירידה בצפיפות העצם היא מדד טוב לניבוי של שברים.

 

כיצד למנוע את המחלה

 

אביטל הראל, נתורופטית בכירה בחברת "סולגאר", מציעה כמה טיפים למניעת המחלה:

 

  • לפני הופעת המחלה, ממליצים המומחים להקפיד על תזונה נבונה: הקפידו לצרוך מזונות טריים טבעיים ושימו דגש על חלקם של ירקות אורגניים טריים בתפריט. ירקות וצמחים מעלים את רמת הסידן ומינרלים אחרים בגופכם. על התפריט לכלול 5 עד 10 מנות יומיות של ירקות טריים, מבושלים וחיים כאחד, דוגמת ירקות כהים ועליים, גזר, בטטה, כרוב וברוקולי. 

  •  איכלו עצמות. כשאתם מבשלים בשר, בשלו אותו עם העצמות כך שהסידן המצוי בהם יעבור אל הבשר המבושל. מומלץ גם לאכול עצמות מרוככות של דגים כמו סלמון, אלתית משומר או דגים קטנים בעלי עצמות כגון סרדינים וטרוטניות.
  • הימנעו ממזונות המכילים קפאין וביניהם: כל סוגי הקפה, תה שחור וירוק, שוקולד ומשקאות קולה. מחקרים הראו כי צריכת קפאין קשורה לשברים בעצמות ולדלדול מאגרי הסידן.
  • אם אינכם אלרגיים לסויה ולמוצריה הוסיפו לתפריט פעמיים או שלוש פעמים בשבוע מוצרי סויה כגון טופו, מיסו בלתי מפוסטר וטמפה. מחקרים מראים כי אסטרוגנים צמחיים המצויים בסויה ובמוצריה עוזרים להאטת איבוד הסידן.
  • התמידו בביצוע פעילות גופנית סדירה הכוללת הליכה יומית, הרמת משקולות משך 30 דקות שלוש עד ארבע פעמים בשבוע או יוגה וטאי צ'י. כולם נמצאו כמחזקים את מסת העצם.
  • הימנעו מנטילת תרופות שלא לצורך, במיוחד תרופות סטרואידיות ותרופות סותרות חומצה המכילות סידן פחמתי המספקות זרם בלתי מאוזן של סידן לגוף.
  • שתו אלכוהול בצורה מתונה. מחקר אשר נערך בארה"ב במשך למעלה מ-40 שנה הגיע למסקנה כי צריכת אלכוהול במינון של 200 גרם לשבוע קשורה לצפיפות עצם גבוהה יותר בקרב נשים לאחר הפסקת הווסת, אולי משום שאלכוהול מעלה את רמת האסטרוגן בגוף). עם זאת יש לשים לב כי צריכה גבוהה מדי של אלכוהול קשורה לאוסטיאופורוזיס בקרב גברים.

 

תרופות למחלת האוסטאופורוזיס

 

  • התרופות "פוסלאן" ו"אקטונל" נלקחות שתיהן אחת לשבוע, ומפחיתות בעשרות אחוזים את הסיכון לשברים. מחקרים שונים המתפרסמים מעת לעת, מדברים בשבחן של כל אחת מהתרופות, ואין עדיין תמימות דעים מי התרופה הטובה יותר למניעת בריחת הסידן. שתי התרופות פועלות במנגנון דומה, ונטילתן אחת לשבוע משפרות את היענות החולים לטיפול.
  • השנה נכנסה לשיווק בישראל תרופה חדשה בשם "פורטיאו", שלדברי היצרנית היא היחידה הבונה עצם חדשה ומאפשרת טיפול בסובלים מאוסטאופורוזיס קשה. גם התרופה "אויסטה" מפחיתה את הסיכון לשברים באופן משמעותי, באמצעות שמירה על מבנה תקין של העצמות ומניעת בריחת סידן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אופירה יוחנן וולק
שבר. אחת מכל שלוש ישראליות
צילום: אופירה יוחנן וולק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים