שתף קטע נבחר

איך תחסכו מילדיכם בעיות ראייה בעתיד

איתור בעיות ראייה בילדים בגיל הרך מונע התפתחות של 'עין עצלה' ומגלה בעיות אחרות, כמו קטרקט, גלאוקומה וגידולים שפירים וממאירים, כשהן בתחילת דרכן • בעוד רופאי עיניים טוענים פה אחד שיש לערוך בדיקות ראייה מגיל חצי שנה ואילך, ראייתם של ילדי ישראל נבדקת לראשונה באופן מקיף רק בכיתה א' • לפעמים זה מאוחר מדי

עם פתיחת שנת הלימודים עברו חבריה של הדר, ילדי כיתה א', בדיקת ראייה. "כשהיא סיפרה לי שבדקו לילדים את הראייה, דווקא שמחתי", מספרת אמה. "למרות שלא היו להדר בעיות, הייתי מרוצה מכך שגורם מוסמך ומקצועי עושה לבת שלי בדיקת ראייה".

 

אך שמחתה של האם היתה קצרה. זמן לא רב לאחר הבדיקה הוזמנה הדר לרופא עיניים, שבישר שהיא סובלת מבעיה בעין ימין שלא אותרה בזמן, ולכן העין הפכה ל'עצלה'. כלומר, הראייה בה נפגעה לצמיתות.

 

"הייתי המומה", אומרת האם. "הדר קראה, צפתה בטלוויזיה, לא פזלה ומעולם לא התלוננה על קשיים בראייה. לכן האבחנה הזו נפלה עלי בהפתעה. מה שהכי מתסכל זה הידיעה שאם היא היתה נבדקת כבר בגן, היו עולים על הבעיה, מטפלים בה ומונעים התקבעות של 'עין עצלה'".

 

יורי (4) חייב את חייו לבדיקת הראייה השגרתית. בבדיקת ראייה שעבר בגן הילדים באזור מגוריו, בכרמל הצרפתי בחיפה, הבחין הרופא בבעיה שקשורה בראייה מטושטשת. הילד נשלח ללא דיחוי לסי.טי ראש, שמצא גידול קטן על עצב הראייה. בניתוח מורכב ומסובך הסירו הרופאים את הגידול בשלמותו תוך שמירה על תקינות עצב הראייה.

 

"בדיקת הראייה הרוטינית בגן הצילה את חייו של יורי, שלא לדבר על איכות הראייה שלו", אומר ד"ר חנא גרזוזי, מנהל מחלקת עיניים במרכז הרפואי בני ציון, יו"ר האגודה למען הילד העיוור ויו"ר החוג הישראלי לניתוחי תשבורת. "אם היו מחכים, כפי שנהוג בכל אזורי הארץ למעט חיפה, לבדיקת העיניים הראשונה שעוברים ילדי ישראל בכיתה א', ספק אם הוא היה שורד".

 

כשהנזק מתקבע

 

החשיבות של בדיקת ראייה בגיל הרך לא מוטלת בספק. רופאי עיניים מסכימים פה אחד שיש לבדוק את ראייתו של כל ילד כמה פעמים, מרגע היוולדו ולפחות עד גיל שש. בפועל, בשל מצוקה תקציבית או חוסר התייחסות מערכתית, נבדקת ראייתו של הילד מיד לאחר היוולדו על ידי רופא ילדים, פעם נוספת בטיפת חלב, ורק בכיתה א', על פי הנחיות משרדי הבריאות והחינוך, הוא עובר בדיקת ראייה מקיפה ומשמעותית.

 

"אין בעיה טכנית לבדוק ראייה בקרב פעוטות, כי הבדיקות האלה לא מצריכות שיתוף פעולה מצד הילד", אומר ד"ר אברהם שפירר, מנהל היחידה למחלות עיניים בילדים במרכז הרפואי שיבא. המגמה כיום בעולם, לדבריו, היא להקדים ולבדוק ראייה בפעוטות, כדי לא לקבע נזקים שעלולים להיווצר עקב גילוי מאוחר של בעיות.

 

בדיקת ראייה בפעוטות כוללת בדיקה של קרקעית העין, מספר הראייה ונטייה לפזילה. "בכיתה א', כשהילד כבר גדול ומשתף פעולה, ניתן לבדוק ביתר יעילות גם את חדות הראייה", אומר ד"ר שפירר. "כל בעיית ראייה בילדים גורמת להתפתחות 'עין עצלה'. אם, למשל, תינוק נולד עם קטרקט, שלא אותר ולכן גם לא טופל לרעה עד גיל על שנה הראייה ויותר, לצמיתות. תתפתח 'עין אם עצלה' בדיקות שתשפיע ראייה יהיו זמינות לפעוטות מגיל חצי שנה, יימנעו מרבים מהם בעיות עיניים בעתיד".

 

במונחים רפואיים מוגדרת 'עין עצלה' כעין שלא קיבלה מסיבות שונות גירויים, ולכן הראייה בה לא התפתחה. לדברי פרופ' מיכאל בלומנטל, מנהל בית החולים לרפואת עיניים עין טל, ניתן לעיתים לטפל בנזק אם מגלים אותו בשנים הראשונות לחיי הילד. את ה'עין העצלה' מגרים באמצעות הפעלת יתר של האישונים, הזלפת טיפות לעין הבריאה ואימון הילד להשתמש בעין הלא תקינה. "אבל כשזה מתגלה באיחור, ראייה לא תקינה תישאר לצמיתות".

 

פגמים מסיבות תורשתיות

 

במחקר שנערך לפני חמש שנים במרכז הרפואי שיבא, נבדקו תלמידים מ-30 כיתות ג' בבתי ספר חילוניים, דתיים וחרדיים. מניתוח הממצאים עלה שבקרב ילדי החינוך החרדי היו שכיחים יותר קוצר ראייה והזדקקות למשקפיים. "ההנחה היא שילדים במגזר החרדי מרבים ללקות בקוצר ראייה בגלל הגיל המוקדם, 3-4, שבו הם מתחילים ללמוד. כנראה שמיקוד הראייה בגיל זה מזרז קוצר ראייה", אומר ד"ר שפירר.

 

בשנת 1968 יזמו רופאי מחלקת העיניים במרכז הרפואי בני ציון, בשיתוף עם משרד הבריאות, בדיקות ראייה לילדי חיפה והקריות מגיל פרויקט שנה, מבורך ובהתמדה זה", אומר עד כיתה ד"ר גרזוזי, א'. "במסגרת "נבדקו יותר מרבע מיליון ילדים".

 

המעקב אחרי בעיות הראייה של ילדים אלה הניב במהלך השנים 11 מאמרים שפורסמו בספרות המקצועית. הבולט שבהם, מאמר שכתבה ד"ר מאיה שמחוני, דן בהבדלים בראייה בין ילדי חיפה לילדי נפת חדרה. מתברר שמספר הילדים מאזור חדרה שאובחנו כלוקים ב'עין עצלה' היה יותר מכפול מילדי חיפה והקריות.

 

"בגיל הרך", מסביר ד"ר גרזוזי, "בעיות הראייה נובעות בעיקר מסיבות תורשתיות, שגורמות למחלות כמו קטרקט, גלאוקומה, פזילה, גידולים ממאירים ושפירים על עצב הראייה וכו'. חלק מהמחלות מתגלות מיד לאחר הלידה, אך חלקן לא מתגלה כלל בשל היעדר בדיקות מתאימות. התוצאה: היווצרות 'עין עצלה' וגרוע מכך".

 

לצד היוזמה של המרכז הרפואי בני ציון לבדיקת כל פעוטות חיפה והקריות, גיבשו גם בתנועה הקיבוצית החלטה שלפיה רופא עיניים מוסמך בודק אחת לחצי שנה את ילדי כל הקיבוצים. "בדיקה ואיתור מוקדמים של בעיה מביאים לפתרונה, עוזרים לילד וחוסכים כסף למערכת הבריאות", אומר ד"ר גרזוזי.

 

במשרד הבריאות הקימו לאחרונה ועדה לבדיקת הסוגיה. חברי הוועדה המליצו בחום על העתקת מודל בדיקות העיניים בצפון לשאר חלקי הארץ. לפי שעה לא נמצא תקציב לכך.

 

 

 

טיפים להורים: מתי לגשת לרופא עיניים

 

ד"ר יורם ביגר, רופא עיניים ויועץ מקצועי לרשת אופטיקה הלפרין, מסביר באילו מקרים יש לבצע בילדים עד גיל שלוש בדיקת ראייה:

 

  • כאשר הפעוט אינו ממקד מבט לפרצופים.
  • כאשר הפעוט מקרב באופן קיצוני את הצעצוע או האוכל לעיניו.
  • כאשר הפעוט נתקל בחפצים ונופל.
  • כאשר עיני הפעוט לא שוות בגודלן, בצורתן ובקרבתן לאף.

 

ד"ר ביגר מדגיש שעל פי החוק רק רופא עיניים מומחה יכול לערוך בדיקת ראייה בילדים. אופטומטריסטים לא רשאים לבדוק את ראייתם של ילדים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים