שתף קטע נבחר

ארה"ב מתלבטת: מי ישתתף בהלוויית ערפאת?

עקב הדיווחים על החמרה במצבו של הראיס, יושבת וושינגטון על המדוכה: למרות הפסקת המגעים לפני כשנתיים עם ערפאת, יאלצו האמריקנים כנראה לשלוח נציג להלוויה. הנשיא לשעבר קרטר כבר הביע עניין. נציגים אפשריים אחרים: ריצ'רד ארמיטג', וויליאם ברנס או הקונסול בירושלים דיוויד פירס

מתכוננים להלוויה: על רקע הדיווחים על מצבו של יושב ראש הרשות הפלסטינית, יאסר ערפאת, החלו הלילה (שבת) האמריקנים בהתלבטות - את מי, אם בכלל, יש לשלוח לטקס קבורתו של הראיס.

 

הפלסטינים אמנם דיווחו על שיפור במצבו של ערפאת, אך בארה"ב, שם כבר הספיד הנשיא את יושב הראש, עוסקים בסוגייה ביתר שאת. כך למשל התייחס הלילה לנושא דובר מחלקת המדינה האמריקנית, ריצ'רד באוצ'ר, שציין כי טרם נתקבלה הכרעה בעניין.

 

ארה"ב, כזכור, החליטה לפני כשנתיים שלא לקיים עוד קשרים עם ערפאת. זאת, במידה רבה בעקבות התנהלותו במהלך האינתיפאדה ולאחר שישראל נקטה אף היא בצעד דומה בנוגע לערפאת. עם זאת, ההערכות הן כי ארה"ב תתקשה להתעלם מן ההלווייה.

 

בבורסת שמות המשתתפים הפוטנציאלים בטקס קבורתו של ערפאת מצויים כעת סגן מזכיר המדינה, ריצ'רד ארמיטג', ועוזר מזכיר ההגנה לענייני המזרח התיכון, וויליאם ברנס. השנים מבקרים תכופות באזור אולם הסיכוי כי דווקא שניים אלה יגיעו נמוך למדי.

 

קרטר הביע עניין

 

הערכות אחרות הן כי הקונסול האמריקני הכללי בירושלים, דיוויד פירס, הוא שישתתף בטקס. פירס מצוי בקשר הדוק עם גורמים פלסטינים רשמיים. מוקדם יותר השבוע דווח כי אפילו הנשיא האמריקני לשעבר, ג'ימי קרטר, הביע עניין להשתתף בהלווייה.

 

בתדרוך היומי שערך באוצ'ר, הבהיר הדובר כי המדיניות האמריקנית שאחרי מותו של ערפאת לא תשתנה. לדבריו, "מחוייבותה של ארה"ב מאוד ברורה. ארה"ב מחוייבת להניע את הצדדים לעבר התקדמות בתהליך השלום באזור. לצורך הזה פיתחנו את  מפת הדרכים ודבקנו בה. זהו האמצעי הטוב ביותר לכך".

 

ובתוך כך נערך משרד החוץ בימים האחרונים למקרה שעם מותו של ערפאת והבאתו לקבורה, יגיע גל של בקשות ממנהיגים, בין היתר ממדינות ערב, להגיע להלווייתו. גורמים מדיניים ציינו כי "מדובר בהיערכות של כל מחלקות המשרד, ובעיקר במחלקת אורחים רשמיים".

 

הנחת העבודה של משרד החוץ היא שחלק מהמנהיגים יגיעו לשטחים דרך ירדן ואחרים דרך שדה התעופה של ישראל. גורמים מדיניים העריכו שמנהיגים כמו נשיא איראן חתאמי, או נשיא סוריה, בשאר אסד, לא יגיעו, אך אחרים, כמו נשיא מצרים, חוסני מובארק ועבדאללה מלך ירדן, צפויים להגיע.

 

שאלה נוספת שעלתה בהקשר זה היא האם יוכלו מנהיגי מדינות ערב שאינן בקשרים עם ישראל להגיע - למשל שליט לוב, מועמר קדאפי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
על ערש דווי? ערפאת בדרך לפאריז
צילום: רויטרס
קרטר. הביע עניין
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
ברנס. אולי ישתתף
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
ארמיטג'. מועמד אפשרי
צילום: רויטרס
צילום: איי אף פי
בוש. כבר הספיד
צילום: איי אף פי
מומלצים