שתף קטע נבחר

איראן: ביכולתנו לייצר כמויות של "שיהאב 3"

באיראן חזרו והזהירו שלא יימנעו משימוש בטילים אם תעיז ישראל להתקיף את המתקנים הגרעיניים. לדברי שר ההגנה שמחאני, הגדלת טווח הטילים איננה מיועדת לאיים על אף מדינה. הוא הכחיש שאיראן מפתחת טילים לטווח ארוך: "זה מה שהישראלים אומרים"

איראן מסוגלת כעת לייצר כמויות גדולות של הטיל "שיהאב 3", כך אמר היום (ג') שר ההגנה האיראני, עלי שמחאני לכתבים בטהראן. מומחים סבורים שהטיל האיראני לטווח בינוני מסוגל לפגוע במטרות בתחום ישראל ובבסיסים אמריקנים במדינות המפרץ.

 

במעמד חנוכת מפעל ביטחוני התלוצץ שמחאני ואמר שארצו מסוגלת כעת לייצר טילים בדומה לאופן בו מפעלי המכוניות באיראן מייצרות את הפאקיין, המכונית הנמכרת ביותר במדינה. שמחאני לא הזכיר בדבריו את ישראל אולם בתקופה האחרונה, נוכח הלחץ הדיפלומטי הגובר על איראן בתחום הפיתוח הגרעיני והעשרת האורניום, חזרו והזהירו גורמים איראנים בכירים כי יעשו שימוש בטיל אם תעיז ישראל לתקוף את מתקניה הגרעיניים.

 


שיהאב 3 (צילום: איי.אף.פי)

 

רק הבוקר פירסם העיתון "אל חיאת" דברים שאמר סגן משמרות המהפיכה האיראניים, מוחמד באקר דו-אלקדר, שהזהיר את "ישראל או כל מדינה אחרת כי אם איראן תותקף, אותה מדינה תעמיד בסכנה את מוסדותיה ואנשיה בכל העולם". 

 

יכול לפגוע גם באירופה

 

"שיהאב 3" מבוסס על טיל ה"נודונג" הצפון קוריאני, שנבנה באמצעות טכנולוגיה רוסית. הוא נכנס לפעילות מבצעית לראשונה ביולי 2003. מאז נראו מספר טילים במצעדים צבאיים בטהרן, על כמה מהם הופיע הכתובת "נמחוק את ישראל מעל למפה".

 

לאחרונה בוצעו בטיל מספר שיפורים. בין השאר שופרה יכולת הדיוק של הטיל והטווח שלו הוגדל ל-2,000 ק"מ. לדעת מומחים, הדגם המשופר מסוגל לפגוע גם בחלקים מאירופה.

 

בהתייחס לנושא זה אמר שמחאני כי הגדלת הטווח של הטיל איננה מיועדת לאיים על אף מדינה, ומטרתה היא לאפשר את שיגורו מכל מקום בתוך איראן. הוא גם הכחיש שארצו מפתחת טילים לטווח ארוך (2,500 ק"מ ויותר). "זה מה שהישראלים אומרים. הם רוצים לרמוז שאנו מאיימים על אירופה אבל אנו סבורים שאיננו מאיימים על איש. אם היינו משקיעים מאמצים בכיוון זה לא היינו נמנעים מלפרסם זאת. בשבע השנים האחרונות אנו מפגינים שקיפות בכל הקשור ליכולות הטילים שלנו", הוסיף.

 

ישראל וארצות הברית טוענות שהטיל מסוגל לשאת ראשי נפץ גרעיניים ומאשימות את איראן שהיא מפתחת ומייצרת בחשאי נשק גרעיני. הן דורשות ממועצת הביטחון להתערב בנושא ואף רמזו שכאשר ימוצו האפיקים הדיפלומטיים, ייבחנו אפיקים אחרים, תקיפים יותר.

 

איראן מצידה טוענת בתוקף שהפעילות הגרעינית שלה, ובכלל זה העשרת אורניום, מיועדים להפקת אנרגיה חשמלית ומכחישה שהיא עוסקת בפיתוח חשאי של נשק. היא גם טוענת שטיליה הם אמצעי הרתעתי בלבד.

 

שמחאני הגיב בביטול על האפשרות שארצו תותקף: "ההשלכות של התקפה כזו על המקיף יהיו חמורות הרבה יותר מכל יתרון שהוא יוכל להשיג".

 

מועצת הביטחון הציבה לאחרונה לאיראן אולטימטום עד ה-25 בנובמבר להוכיח את טענותיה. בצל אולטימטום זה מתנהל משא ומתן ארוך ומייגע בין איראן למדינות אירופה, שגם הן דורשות מטהרן הקפאה של העשרת האורניום בתחומה. לפני ימים אחדים דווח כי הושג הסכם בין הצדדים בנושא זה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים