שתף קטע נבחר

שרון: יש סיכוי למפנה היסטורי במזרח התיכון

התגובות במערכת הפוליטית למות ערפאת עוסקות בהזדמנות שנוצרה: ראש הממשלה דיבר על "מפנה היסטורי במזרח התיכון", השר לפיד אומר כי ערפאת היה אבי הטרור, אולם מותו פותח אפשרות תיאורטית של הגעה להסכם עם יורשיו. בימין מביעים שמחה ודורשים את ביטול ההתנתקות. ח"כ איתם: "מעטות הפעמים בהיסטוריה שבהן אנו נפגשים עם בשר ודם שכולו רשע צרוף. ביום הזה דמם של אלפי אחינו זועק אלינו מהאדמה"

האם מותו של יאסר ערפאת (ראו פרויקט מיוחד) מהווה סיכוי להתחלה מדינית חדשה - או אולי סיבה לביטול ההתנתקות? בישראל היו היום (ה') תגובות פוליטיות צפויות למדי להכרזה על מותו של יו"ר הרשות הפלסטינית, יאסר ערפאת.

 

ראש הממשלה, אריאל שרון, התייחס הבוקר לראשונה למותו של ערפאת: "האירועים האחרונים עשויים להוות מפנה היסטורי במזרח התיכון. ישראל היא מדינה שוחרת שלום ותמשיך במאמציה להגיע להסדר מדיני עם הפלסטינים ללא עיכובים. אני מקווה שההנהגה החדשה שתקום תבין שההתקדמות ביחסים ופתרון הבעיות תלויים בראש ובראשונה במלחמה מצדם בטרור ובהפסקתו, ואני מקווה שהם אכן יעשו זאת".

 

"ערפאת היה החמצה היסטורית". כך אמר שר האוצר, בנימין נתניהו בנאום שנשא בוועידת ראש הממשלה לייצוא של מכון הייצוא בתל-אביב. "ערפאת הוביל את עמו במקום לשלום למלחמה ולטרגדיות, גרם אסונות, לנו ולאזור כולו אלפי קורבנות, ופגע בעולם כולו כשקידם את הטרור הבינלאומי. האיש הזה הוא זה שהמציא את חטיפת מטוסי הנוסעים, חטיפת הדיפלומטים ואת הקייטנות הנוראיות למתאבדי טרור בני שלוש וארבע. והמחלה הזו שהוא יצר התפשטה בכל העולם. הסתלקותו מסמלת את סופו של עידן רע. מותו יוצר מצב חדש, שבו ייתכן שתקום הנהגה פלסטינית חדשה שתילחם בטרור ותפסיק את ההסתה, ורק אז ראוי שניכנס אתה למו"מ על בסיס עיקרון ההדדיות".

 

שר המשפטים, יוסף (טומי) לפיד, אמר כי "טוב שהאיש איננו. האיש רצח אלפי ישראלים ויהודים הוא בעצם הוליד את הטרור הבינלאומי, אלקאעידה זה המשך של מה שערפאת החל כשיטת מאבק. אין מה להצטער על מותו. דעת הקהל כבר מספיק מפוכחת כדי להבין שהתג שבו הוא יזכר בהיסטוריה הוא כאבי הטרור הבינלאומי".

 

לפיד הוסיף: "אנחנו לא צוהלים, לא מבכים ולא מתערבים. אנחנו לא רוצים להופיע כמי שמנסים להשפיע על בחירת היורש, כי כך רק נעזור לאנשים רעים ונזיק לאנשים שאפשר לדבר איתם. לכן נמשיך בדרכנו: אנו בעד מפת הדרכים, ונמשיך בהתנתקות". לשאלה האם יש צורך לעשות שינוי כלשהו בתוכנית ההתנתקות החד צדדית, השיב לפיד: "אינני חושב שצריך לשנות אותה, אבל אם תקום הנהגה שתבין שנקודת המוצא זה הפסקת הטרור וגם תרצה להשתלב בתהליך? העניין של החד צדדיות נבע מכך שלא היה עם מי לדבר, תמיד עדיף להגיע להסכם".

 

נשיא המדינה, משה קצב, אמר בעקבות מות ערפאת: "אני מקווה שהפלסטינים יידעו להתאושש במהירות מאבלם ויבחרו הנהגה חדשה, אמינה ובעלת יכולת אשר תחלצם מהסבל והמצוקה. מותו של ערפאת עשוי להיות תחילתו של פרק חדש ביחסינו עם הפלסטינים, שישים קץ לאלימות ולטרור". 

 

שר החקלאות, ישראל כץ, אמר כי "ישראל צריכה להיערך לאפשרות של גל טרור מצד גורמים פנים פלסטינים שירצו לצבור כוח ברחוב הפלסטיני. על ישראל להבהיר בנחרצות וביד קשה שלאחר עידן ערפאת הטרור לא ישמש עוד להשגת מטרות מדיניות. הסתלקותו של ערפאת היא הזדמנות לעידן חדש".

 

גם במפלגת העבודה דיברו על התקווה לשינוי. ח"כ מתן וילנאי: "ערפאת היה מנהיג פלסטיני שטעה לאורך כל הדרך. מותו ושינויים אסטרטגים נוספים מאפשרים הזדמנות ליציאה לדרך חדשה - ביצוע ההתנתקות בלוח הזמנים המקורי תוך הידברות עם הנהגה הפלסטינית שיאפשר יצירת מצב חדש".

 

ח"כ יצחק (בוז'י) הרצוג הסכים: "מותו של ערפאת פותח פתח לסיכוי וצופן בחובו סיכון. הסיכוי באפשרות לשינוי משמעותי ותהליך מודרג באזורנו ודיאלוג דו צדדי. הסיכון הוא הידרדרות לכאוס אצל הפלסטינים. עלינו לנהוג בזהירות רבה".

 

ראש הממשלה לשעבר אהוד ברק אמר כי "מותו של ערפאת, מי שהיה הראש והסמל של התנועה הפלסטינית, הביא לסיומה של תקופה הנהגתו שהיוותה טרגדיה לעמו ולנו. בקמפ דיוויד מצאנו שמטרתו אינה הבאת שלום או סיום הסיכסוך אלא טרור ואלימות. ערפאת היה ונשאר מנהיג טרור ושליט מושחת, והחמור בחטאיו היה הרעלת הנפש של הדור הצעיר הפלסטיני בשנאה יוקדת לישראל".

 

יו"ר ש"ס אלי ישי קרא מנגד לביטול ההתנתקות: "יישום ההתנתקות יהפוך את ישראל לבת יענה של המזרח התיכון. צריך להביא את התוכנית להצבעה מחודשת בכנסת. מי שמצפה שיושג הסכם מיד לאחר הסתלקותו של ערפאת - לא מבין דבר במזרח התיכון".

 

השר לשעבר עוזי לנדאו, מראשי "המורדים" בליכוד, מחזק נקודה זו: "הסתלקותו של ערפאת שומטת את הנחות היסוד של תכנית ההתנתקות ולכן יש להפסיק את קידום התכנית המסוכנת הזו. במצב שנוצר קידום התכנית הוא חוסר האחריות ממדרגה ראשונה".

 

יו"ר המפד"ל, ח"כ אפי איתם: "ביום הזה הוסרה עננה כבדה מעל ערכי החיים החופש והחירות. מעטות הפעמים בהיסטוריה בהן אנו נפגשים עם בשר ודם שכולו רשע צרוף. ביום הזה דמם של אלפי אחינו זועק אלינו מהאדמה".

 

במועצת יש"ע הגיבו: "מותו של ערפאת מסמן הסתלקות צורר יהודים שזרע שכול באלפי בתים בישראל. מועצת יש"ע מקווה שעם ערפאת תסתלק מהעולם קונספציית הכזב לפיה נסיגה ועקירה יביאו שלום וביטחון, וייפתח פתח להשגת הסדרים מדיניים, המבוססים על שלום אמת ועל בניין התיישבות - ולא על אשליות שווא, פרטנרים שהיו ועודם מנהיגי טרור".

 

התגובות בשמאל: לא לפגוע בהתנתקות

 

ואילו בשמאל, חבר הכנסת חיים אורון מיחד הגיב: "ערפאת הוא מי שהעם הפלסטיני רואה כאבי האומה, ועם כל מחלוקות והביקורות עליו, עלינו לכבד את תחושות העם הפלסטיני. לערפאת היה הרבה יותר מפן אחד. השלב האחרון במנהיגותו היה קשה והרסני לשני העמים".

 

בארגון שלום עכשיו אמרו: "אסור שמותו של ערפאת ישמש תירוץ לביטול או דחייה של תכנית ההתנתקות. על ממשלת ישראל לפתוח ערוצי דיאלוג עם הפלסטינים, על מנת שהיציאה מעזה תתבצע בתיאום ותהיה נקודת התחלה לקראת השגת הסדר עתידי".

 

ח"כ עבד אל-מאלכ דהאמשה: "מותו של ערפאת הוא אבידה עצומה לא רק לעם הפלסטיני, אלא לכל שוחר חירות וחופש בכל העולם וגם אבידה לשוחרי השלום בישראל. ערפאת היה האיש היחיד שהיה יכול להעביר החלטות קשות בעם הפלסטיני למען השלום. כל מי שירש אותו יהיה חלש וסמכותי פחות".

 

ח"כ ג'מאל זחאלקה: "אני מספיד בצער גדול את המנהיג ההיסטורי של העם הפלסטיני. אסון כבד נפל על העם הפלסטיני. מי יתן והוא ייצא ממנו בכוחות מחודשים ובאחדות. אני קורא לממשלת ישראל שלא להציב מכשולים בפני הלוויה ולאפשר לכל הדורש להשתתף בה".


פורסם לראשונה 11/11/2004 07:48

 

בהכנת הידיעה השתתפו דורון שפר, תני גולדשטיין ואפרת וייס
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
שרון. מפנה היסטורי
צילום: איי אף פי
צילום: אלכס קולומויסקי
לפיד. טוב שאיננו
צילום: אלכס קולומויסקי
צילום: רויטרס
ברק. הרעיל בשנאה
צילום: רויטרס
צילום: חיים זיו
כץ. הזדמנות לעידן חדש
צילום: חיים זיו
צילום: חן מיקא
איתם. עננה כבדה הוסרה
צילום: חן מיקא
צילום: שאול גולן
וילנאי. הזדמנות
צילום: שאול גולן
צילום: שאול גולן
אורון. לכבד התחושות שלהם
צילום: שאול גולן
מומלצים