שתף קטע נבחר

עצירות: הסיבה העיקרית לכאבי בטן בילדים

חוקרים ישראלים מצאו כי רוב כאבי הבטן אצל ילדים נגרמים בשל עצירות. טוענים: אפשר להימנע מריצה לחדר המיון בטיפול פשוט בבית

אחת התלונות העיקריות אצל ילדים בגילאי 5 ומעלה היא כאבי בטן חוזרים המופיעים בהתקפים, סביב הטבור, ואינם מלווים בחום גבוה או הקאות. ההורים הלחוצים, מזדרזים לקחת את הילד לבדיקות בבית החולים. אלא שעתה מגלה מחקר ישראלי חדש, שברוב המקרים המדובר בעצירות, שניתנת למניעה וטיפול ביתי פשוט. המחקר פורסם בגליון החדש של כתב העת IMAJ של ההסתדרות הרפואית בישראל.

 

ד"ר אבי זכריה, מנהל יחידת אישפוז יום במרכז שניידר לרפואת ילדים ועמיתיו שערכו את המחקר, מצאו כי כ-40 אחוז מהילדים המגיעים לבית החולים בתלונה על כאבי בטן חוזרים, סובלים למעשה מעצירות סמויה. "הילד לא אומר שיש לו קקי קשה", מסביר זכריה, "חלק מהילדים בכלל לא אומרים כלום, וכשאנו מנסים לברר, מסתבר שהילד עושה את צרכיו רק פעם בשלושה ימים".

 

לדברי זכריה, ממהרים ההורים לבית החולים, כשהפחד הגדול היא מפני מחלה, אלא שבבירור אצל ילדים אלה, מצאו הרופאים כי המעיים מלאות בצואה, המעידה על עצירות. במצבים קשים, ביצע הצוות הרפואי חוקן לריקון המעיים, אולם במקרים הקלים יותר קיבלו הילדים תרופה, וההורים תודרכו כיצד לנהוג במקרים כאלה. במרבית המקרים, נפתרה הבעיה כליל.

 

"חלק מההורים לילדים שנגמלו מחיתול, אפילו לא יודעים מה קורה עם הילד" מציין זכריה, "אבל אם הילד עושה את צרכיו רק אחת לשלושה ימים או פחות מכך, או כשמתחילים כאבי בטן, צריך לתת את הדעת כי ייתכן והוא סובל מעצירות".

 

מה ניתן לעשות? זכריה ממליץ להרגיל את הילד לישיבה רגועה בשירותים למשך כעשר דקות לפחות. יש להקפיד שתפריט התזונה יכלול ירקות ופירות המכילים סיבים תזונתיים, כמו גם על שתייה מרובה במשך היום. "עצם ההתייחסות, והקפדה על כללים פשוטים, יכולים לפתור את הבעיה ולמנוע מהליכה לרופא ובטח מהגעה לבית חולים", מוסיף זכריה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: המרכז לרפואת ילדים שניידר
עצירות. חלק מהילדים לא אומרים כלום
צילום: המרכז לרפואת ילדים שניידר
מומלצים