שתף קטע נבחר

החינוך הדתי: אם דו"ח דברת ייושם, נפרוש

בכנס חירום שערכו ראשי החינוך הדתי בירושלים הם הזהירו מ"הרס ועדת דברת". הרבנים אמרו בכנס שדו"ח הוועדה יביא ל"ביטול עצמאותו של החינוך הדתי, יכפה את ההשכלה האקדמאית ויביא לביטול ההכרה בהשכלה תורנית". במשרד החינוך אומרים: "לטענות הרבנים אין אחיזה במציאות"

"אם ייושמו מסקנות ועדת דברת נפרוש ממערכת החינוך הממלכתית-דתית ונקים רשת חינוך עצמאית נפרדת ממשרד החינוך". כך איימו הערב (ב') ראשי החינוך הדתי, בכינוס חירום שערכו לנוכח מה שהם מכנים "הרס ועדת דברת" - הרפורמה במערכת החינוך בראשותו של איש העסקים שלמה דברת.

 

בכנס השתתפו הרבנים הראשיים לשעבר, אברהם שפירא ומרדכי אליהו, ונכחו בו כ-200 מראשי מוסדות החינוך הדתי מכל רחבי הארץ. מי שלא הוזמנו לכנס הם שני נציגי החינוך הדתי שהם חלק מ"כוח המשימה הלאומי".

 

כינוס החירום נערך לאחר סידרה של פגישות עם נציגי ועדת דברת שמסקנותיה המלאות אמורות להתפרסם בחודש דצמבר הקרוב. הרבנים הדוברים מראשי החינוך הדתי עמדו על שתי תוצאות הרסניות לחינוך הדתי שלטענתם נובעות ממסקנות ועדת דברת. ראשית, ביטול עצמאותו של החינוך הדתי כחלק מהחלטת הוועדה לבטל את המגזרים השונים ולאחדם במסגרת הקמת מח"א (מינהל חינוך אזורי).

 

הדבר השני שאליו מתנגדים הרבנים הוא "כפיית ההשכלה האקדמית" של מורים וביטול ההכרה בהשכלה תורנית, כלומר, העדפת חינוך אקדמי על פני לימוד בישיבות.

 

לטענת הרבנים, אחת ממסקנות ועדת דברת, לפיה כל בית ספר ובו מתחת ל-250 תלמידים ייסגר, יביא לסגירתם של כ-200 בתי ספר בחינוך הממלכתי-דתי, דבר שמבחינתם "לא בא בחשבון".

 

"לא יהיה בעל בית על התורה"

 

את הכנס פתח הרב איתן איזמן, ראש רשתות החינוך הדתי צבייה ונועם. "לא יהיה בעל בית על התורה בשום צורה. נתנגד לכל פורום שבא בשם התכנים לעקור תורה מלומדיה. אנו נמצאים בשעת חירום, ועל כן נזדעקנו לשמוע את מורי הדור. אוי למי שיעז להניף את ידו או חרבו ולסגור איזשהם כלים מכליה של תורה".

 

"החינוך הדתי תורם את תרומתו לשמירה על אחדותו של עם ישראל", אמר ראש ישיבת מרכז הרב והרב הראשי לשעבר, אברהם שפירא. "לא ניתן יד להסכמה לכל ניסיון לפגוע בתכנים של התורה. דווקא כיום, כשבני הנוער נמצאים בניסיונות קשים, צריך להעמיק בתורה וביראת שמים, שכן עלינו לתת להם תשובות". הרב שפירא הוסיף כי הוא קורא לחברי ועדת דברת להתפטר ולעמוד בחזית אחת למניעת הפקרות התורה.

 

הראשון לציון והרב הראשי לשעבר, הרב מרדכי אליהו, הוסיף: "אנחנו לא מוכנים לשנות את הדרך. לפעמים יש בעולם קנאה למעשים שעושים טוב. הקדוש ברוך הוא ברא קנאה, אך אסור להפוך אותה למעשים. אני חושש לבחורים הטובים, הסולת של עם ישראל, מי שלומד בישיבה, שלומד תורה. אנחנו נוהגים כפי שנהגו אבותינו מזמן משה רבנו, ועד היום הזה אנחנו ממשיכים ולא מחדשים. אם ירצו לעמוד על כך שבכל תוקף רק מחנכים שלמדו באוניברסיטה יוכלו לחנך, אנו נקיים חינוך עצמאי. לא נקרא לזה חינוך עצמאי, נקרא לזה חינוך מיוחד".

 

באי הכינוס החליטו להקים ועדה שתנסה לתאם אל מול שרת החינוך, לימור לבנת וחברי ועדת דברת, את התאמת מסקנות דו"ח דברת לציבור הדתי. בנוסף, תוקם ועדה נוספת שבה יהיו חברי החינוך הדתי, שתיערך בו זמנית לבדיקת הדרכים להקמת מערכת חינוך לאומית-דתית עצמאית.

 

הרבנים דורשים גם מוועדת דברת להכיר במכלול תוכניות הלימודים המיוחדות בבתי הספר של החינוך הממלכתי-דתי, הכוללות את מקצועות הקודש והחול, ו"בהם גם מקצועות הליבה כמכלול חינוכי ולימודי שלם המתבצע כולו מתוך ראייה דתית תורנית".

 

"כמו עקירת יישובים"

 

עוד הם דורשים "להביא להכרה ממלכתית ותקצוב מלא של החינוך הנפרד לבנים ולבנות, להקפיד לשמור על עצמאותו המוחלטת, החוקית, המבנית, הארגונית והתוכנית, של מינהל החינוך הדתי בכל שלוחותיו".

 

הרבנים מזהירים: "המחלוקת הקשה בעם אודות התוכניות המדיניות עלולה ליצור, חלילה, קרע קשה בעם שתהיה לו השפעה לשנים רבות ובמיוחד בשעה קשה זו יש לחינוך הדתי תפקיד משמעותי ביותר בשמירה על אחדות העם".

 

ח"כ אפי איתם (מפד"ל), אמר בכנס: "המפד"ל תעשה כל מאמץ כדי להכשיל את יישומו של דו"ח דברת במידה ולא תבוטל הפגיעה בעצמאות החינוך הדתי והכוונה לקצץ ולפגוע בבתי ספר ובתקנים השייכים לחינוך הממלכתי-דתי". איתם אמר כי "סגירת בתי ספר דתיים ופיטורי רבנים ומחנכים הם עבורנו כמו עקירת יישובים וגירוש אנשים מבתיהם בארץ ישראל".

 

"לטענות הרבנים אין אחיזה במציאות"

 

במשרד החינוך לא מבינים על מה ולמה המהומה. הרב שי פירון, שחבר בכוח המשימה ושלא הוזמן לכינוס החירום, אמר: "כל הטענות של הרבנים, אין בהן שום אחיזה במציאות. אני תמה מדוע לא הזמינו את הנציגים לכנס שמתנהל על הוועדה. יש החלטה של ועדת דברת, שלפיה לא יצטרכו תארים אקדמאים רק במקצועות הקודש. כמו כן, ישנה הוראה חד משמעית לגבי בתי ספר יחידים ביישוב או בשכונה, בהם לומדים פחות מ-250 תלמידים, שלא רק שלא ייסגרו, אלא אף ישודרגו בגלל שהם קטנים. בנוסף, הוחלט שבמח"א יהיה נציג חינוך דתי בהנהלה, שאחראי על שמירת המאפיינים הייחודיים בחינוך הדתי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: זום 77
הרב אליהו. "נקרא לזה חינוך מיוחד"
צילום: זום 77
צילום: צביקה טישלר
שלמה דברת. "הוועדה גרמה להרס"
צילום: צביקה טישלר
צילום: חן מיקא
איתם. "כמו עקירת יישובים"
צילום: חן מיקא
מומלצים