שתף קטע נבחר

איך נולד השוקולד?

הוא גורם לחורים מכאיבים בשיניים, לעלייה במשקל ולפעמים אפילו לכאבי בטן, אבל תודו - העולם היה נראה ממש משעמם בלי איזו פיסת שוקולד מתקתקה. איך הגיע אלינו השוקולד ולמה הוא תמיד משפר לנו את מצב הרוח? כתבה שתגרום לכם ללקק את האצבעות

נחשו מה משותף לילד שגר בְּיִשְׂרָאֵל, לילד שגר בְּקֶנְיָה שֶׁבְּאַפְרִיקָה ולילדה שגרה בְּנוֹרְבֶגְיָה הרחוקה? נכון, כולם אוהבים שׁוֹקוֹלָד, ולא משנה באיזו צורה או באיזה טעם הוא מגיע... השׁוֹקוֹלָד הוא המאכל האהוב ביותר בעולם, ללא הֶבְדֵּל דָּת, גֶּזַע וּמִין. ומה איתכם - אתם אוהבים שׁוֹקוֹלָד? איזה סוג של שׁוֹקוֹלָד - מָרִיר, חָלָב אוֹ לָבָן, עִם נוּגָט, רִבַּת חָלָב אוֹ לִיקֶר דּובְדְּבָנִים? טוב, זה באמת לא משנה - העיקר שאתם אוהבים שׁוֹקוֹלָד.

 

אז מה דעתכם לצאת לטיול מתוק, לדוג פְּרָלִינִים בנהרות שׁוֹקוֹלָד, לְנַשְׁנֵשׁ מביתה של הַמְּכַשֵּׁפָה מֵאַגָּדַת "עִמִּי וְתָמִי" וגם לברר אחת ולתמיד מה יש בו, בשׁוֹקוֹלָד, שהופך אותו לאהוב כל כך? מי אחראי על ההמצאה הנהדרת הזו ולמה אנחנו פשוט לא יכולים להסתדר בלעדיו? קדימה, הצטיידו בכמה חפיסות שׁוֹקוֹלָד, כי רכבת השׁוֹקוֹלָד כבר ממתינה בתחנה.

 

מַשְׁקֵה הַמְּלָכִים

 

זה התחיל לפני למעלה מ-1,000 שנה, אי שם בְּיַעֲרוֹת הָעַד הַגְּשׁוּמִים שֶׁל דְּרוֹם אָמֶרִיקָה. הָאַצְטֶקִים וּבְנֵי שֵׁבֶט הַמָאיה, הָאִינְדְּיָאנִים שגרו ביערות, גילו יום אחד את עצי הַקָּקָאוֹ ומהר מאוד הבינו את חשיבותו של האוצר שהופיע בפניהם. הם קטפו את פוּלֵי הַקָּקָאוֹ, ייבשו אותם בשמש הטרופית החמה ולאחר מכן, בתהליך מסתורי במיוחד, הכינו משקה כהה שכונה בפיהם: צ'וֹקוֹטֶל.

 

כך הגיעה לעולם גרסתו הראשונית של השׁוֹקוֹלָד, שאנו כל כך אוהבים... המשקה, שהתושבים המקומיים כינו אותו בשם "מתנת האלוהים" או "משקה הַתַּעֲנוּגוֹת", הוכן באירועים מיוחדים בלבד ורק ראשי הַשְּׁבָטִים והאנשים המכובדים שבחבורה זכו לטעום ממנו.

 

הָאַצְטֶקִים, שֶׁיִּחֲסוּ למשקה המיוחד סְגולּוֹת מַרְפֵּא וּתְכוּנוֹת מָאגִיּוֹת, האמינו שכל מי ששותה ממשקה השׁוֹקוֹלָד יַחְכִּים וְיִתְמַלֵּא אֶנֶרְגְּיָה. מספרים גם שֶׁהַמֶּלֶךְ מוֹנַטְזוֹמַה, מַלְכָּם של הָאַצְטֶקִים, נהג לשתות כ-50 ספלי שׁוֹקוֹלָד ביום. באותם הימים שימשו פוּלֵי הַקָּקָאוֹ גם כמטבע אמיתי, ומי שהיו לו פולי קקאו רבים נחשב לאדם עמיד במיוחד.

 

פולי הקקאו הקסומים

 

סודו של הצ'וֹקוֹטֶל או השׁוֹקוֹלָד, כפי שאנחנו מכנים אותו כיום, יכול היה להישאר סודם הבלעדי של הָאִינְדְּיָאנִים המקומיים, אִלְמָלֵא הגיע לאזור, בשנת 1492, כְּרִיסְטוֹפֶר קוֹלוֹמְבּוּס. קוֹלוֹמְבּוּס, שהבין כי מדובר בְּמִצְרָךְ נדיר ויקר, לקח עימו, במסעו חזרה לִסְפָרַד הרחוקה, אוצרות רבים, בהם גם פולי קקאו.

 

אולם, הַמֶּלֶךְ פַרְדִינְנַד וְהַמַּלְכָּה אִיזַבְּלַה, שלא הבינו מה בדיוק עושים עם אותם פּוֹלִים לא מְעובָּדִים, לא מצאו בהם כל עניין והפּוֹלִים הושלכו הצידה ונשכחו. מעמדם של פּוֹלֵי הַקָּקָאוֹ השתנה לטובה רק לאחר שֶׁמְּגַלֶּה הָאֲרָצוֹת הַרְנַנְדוֹ קוֹרְטַז, שהגיע לאזור לאחר קוֹלוֹמְבּוּס, כבש את ממלכתו של מוֹנַטְזוֹמַה וגילה את סוד עִיבּוּד הקפה.

 

האגדה מספרת, כי לפני שהורד מכיסאו בבושת פנים, הספיק המלך מוֹנַטְזוֹמַה לכבד את קוֹרְטַז ואת אורחיו הספרדים בכוס צ'וֹקוֹטֶל - כבוד השמור למלכים בלבד. קוֹרְטַז כה התלהב מהמשקה החום, עד שהחליט להעניקו למלכתו ולמלכו כמתנת הוקרה.

 

 

 

את התבלינים החריפים, בהם השתמשו הָאַצְטֶקִים בתערובת השׁוֹקוֹלָד, החליפו הַסּוכָּר, הַדְּבַשׁ, הַוונִיל, הַקִּנָּמוֹן וְהַקָּרָמֶל, והמעדן כבש אט, אט את בני הָאֲצולָּה הַסְּפָרַדִּית. אולם, גם בִּסְפָרַד נשמר סודו של המשקה הקסום קרוב ל-100 שנה ורק נְזִירִים בְּמִנְזָרִים מרוחקים ידעו להפיק את אותו משקה יקר.

 

למזלנו הרב, גם כאן, ממש כמו בסרטים, הרומנטיקה עשתה את העבודה. בשנת 1615 התקיימה חתונה מלכותית בין נָסִיךְ סְפָרַדִּי וּנְסִיכָה צָרְפָתִית באחת מטירות צָרְפָת. המשקה שהוגש ברוב כבוד לאורחים המכובדים היה השׁוֹקוֹלָד, שכבש מיד את ליבם של כל הנוכחים.

 

מנוזל למוצק

 

הָאֲצולָּה הָאֵירוֹפֶּאִית, שהתמכרה כולה למשקה המתוק, החלה לגדל עצי קקאו במושבותיה שברחבי העולם, ולא חלף זמן רב עד שמעריצים החלו להצטרף למועדון היוקרתי - מועדון השׁוֹקוֹלָד. אם הייתם מטיילים בְּאַנְגְּלִיָּה של המאה ה-18 הייתם, בוודאי, עדים לתורים הארוכים שהשתרכו בפתחו של בית השׁוֹקוֹלָד הראשון. אולם, אל תחשבו לרגע שכאן מגיע לקיצו סיפורו של השׁוֹקוֹלָד. ממש לא. הוא רק מתחיל...

 

כפי שכבר סיפרנו - עד אותה עת נחשב השׁוֹקוֹלָד למשקה טעים ממש כמו הַתֵּה אוֹ הַקָּפֶה, אך אף אחד לא הֶעֱלָה על דעתו שניתן להכין מקקאו ממתק מוצק. רק בשנת 1828 גילה כִימַאי הוֹלַנְדִּי בְּשֵׁם קוֹנְרַד וְאָן הוֹטַן שִׁיטָה, בעזרתה ניתן להפיק מֵהַפּוֹלִים אַבְקַת קָקָאוֹ וחמאת קָקָאוֹ ובדרך זו לייצר ממתק מוצק. מספר שנים לאחר מכן, ייצרה חברה אנגלית את השׁוֹקוֹלָד המוצק הראשון, ובשנת 1876 החליטו בִּשְׁוויְץ להוסיף חלב לשׁוֹקוֹלָד - כך הגיע לעולם שׁוֹקוֹלָד החלב הראשון. אכן, העולם נראה אז מתוק מתמיד.

 

איך מכינים שׁוֹקוֹלָד?

 

אנחנו כבר יודעים שאת השׁוֹקוֹלָד מפיקים מפּוֹלֵי קָקָאוֹ, נכון? ובכן, פּוֹלֵי הַקָקָאוֹ עושים דרך ארוכה מהעץ, עליו הם גדלים, ועד שהם הופכים למעדן השׁוֹקוֹלָד שכולנו מכירים. פּוֹלֵי הַקָקָאוֹ גדלים על עצי הקָקָאוֹ, שגובהם מגיע לעיתים ליותר מ-12 מטרים. עצי הקָקָאוֹ, הגדלים בעיקר ביערות הגשם שבְּמֶרְכַּז דְּרוֹם אָמֶרִיקָה וּבְאַפְרִיקָה, הם עצים מפונקים ביותר.

 

הם רגישים ליובש ולרוחות חזקות וזקוקים לחרק מיוחד הגדל רק ביערות הגשם על מנת שֶׁיַּפְרֶה אותם. תרמיל של פרי קָקָאוֹ אחד יכול הכיל מאות רבות של פּוֹלִים קטנים. אם הזדמן לכם פעם להביט על אותם פּוֹלֵי קָקָאוֹ קשים, אני בטוחה שהיה לכם גם קשה לדמיין כיצד הם הופכים לשׁוֹקוֹלָד, נכון? ובכן, לאחר הקטיף מייבשים את הפּוֹלִים בשמש בטמפרטורה גבוהה של 50 מעלות צלזיוס.

 

במהלך פרק הזמן הזה מתרחשים בפרי הקָקָאוֹ שינויים כימיים שונים. לאחר מכן, מועברים הפּוֹלִים למפעל, שם קוֹלִים ומעבירים אותם במכונה מיוחדת המפצחת אותם. מהזרעים ניתן כעת לסחוט מעין נוזל חום סמיך, שהוא למעשה חמאת הקָקָאוֹ.

 

לאחר שכותשים שוב את העיסה מקבלים אבקה, שמועברת למכונה ענקית המסתובבת במשך שעות. לתוך אותה עיסה מוסיפים גם חומרי טעם שונים, כמו חָלָב, וָנִיל, שְׁקֵדִים, אֱגוֹזִים, קָרָמֶל ועוד. בתום התהליך הופכת האבקה לנוזל סמיך, ממנו ניתן להכין את טבלאות השׁוֹקוֹלָד ואת שאר המתוקים.

 

 

 

כיום ישנם מפעלים רבים ברחבי העולם המייצרים שׁוֹקוֹלָד, אך אל תחשבו אפילו לשאול את אחד הפועלים איך מכינים שׁוֹקוֹלָד. סוד הכנת השׁוֹקוֹלָד הוא הסוד השמור ביותר במפעל ומעט מאוד אנשים יודעים מהם המרכיבים המדויקים שלו. זאת, כדי שחברות אחרות לא יוכלו להעתיק את המוצר.

 

מריר, חלב או לבן

 

איזה סוג של שׁוֹקוֹלָד אתם אוהבים? אני אוהבת שׁוֹקוֹלָד חלב, אך דווקא אֲנִינֵי הַטַּעַם שבינינו קובעים, כי השׁוֹקוֹלָד הטוב ביותר הוא השׁוֹקוֹלָד המריר. איך יודעים, בעצם, אם השׁוֹקוֹלָד איכותי? ובכן, כל השׁוֹקוֹלָדים בעולם מורכבים מקָקָאוֹ, סוכָּר וְשׁומָּן. ההבדל ביניהם הוא ביחס בין החומרים השונים - אחוז מוצקי הקָקָאוֹ וחמאת הקָקָאוֹ, כמות הסוכר, החלב, זמן לישת העיסה וגם סוג פול הקָקָאוֹ.

 

שׁוֹקוֹלָד מריר מעולה יכול להכיל עד 75 אחוזים מוצקי קָקָאוֹ וחמאת קָקָאוֹ, ולעומתו שׁוֹקוֹלָד חלב, שהוסיפו לו מוצקי חלב או חלב מרוכז, יכול להכיל עד 30 אחוזים מוצקי קָקָאוֹ. תהליך הקלייה של הפּוֹלִים קובע את מרירות המוצר הסופי וכמות הסוכר שמוסיפים לו קובעת את מתיקותו.

 

השׁוֹקוֹלָד הלבן, לעומת זאת, שונה משאר סוגי השׁוֹקוֹלָד שהזכרנו, כיוון שאין בו מוצקי קָקָאוֹ. הוא עשוי מחמאת קָקָאוֹ, מוצקי חלב ומרכיבים אחרים, ולמעשה – אינו שׁוֹקוֹלָד כלל. אם אתם אוהבים שׁוֹקוֹלָד איכותי אמיתי, חפשו את אחוז מוצקי הקָקָאוֹ על גבי האריזה של השׁוֹקוֹלָד, וזכרו - מוצר שיש לו פחות מ- 25 אחוזים מוצקי קָקָאוֹ אינו נחשב לשׁוֹקוֹלָד וחבל לבזבז עליו קלוריות.

 

מזיק לשיניים - טוב למוח

 

האם גם לכם אומרים תמיד שהשׁוֹקוֹלָד מזיק לשיניים, משמין וגורם לפצעים על הפנים? הטענות הללו עשויות להיות נכונות אם אוכלים שׁוֹקוֹלָד לארוחת בוקר, צהריים וערב, אבל חשוב שתדעו שלשׁוֹקוֹלָד יש גם יתרונות תזונתיים רבים. מחקרים הוכיחו, כי השׁוֹקוֹלָד מכיל כמות גדולה של מִינֶרָלִים כְּמוֹ מַגְנֶזְיוּם, בַּרְזֶל, סִידָן וְאַשְׁלְגָן, החיוניים לפעילות התקינה של הגוף.

 

כמו כן, בשׁוֹקוֹלָד יש חומרים בשם תִירַאמִין וּפַנַיַאתְלַאמִין, המשפיעים ישירות על מצב הרוח ומשפרים אותו. מחקר חדש אף מראה, כי בשׁוֹקוֹלָד נמצא חומר בשם לְצִיטִין, התורם לשיפור הזיכרון. וזה עוד לא הכל - בשׁוֹקוֹלָד המריר ניתן למצוא גם כמות גדולה של נוֹגְדֵי חִמְצוּן, המונעים את הזדקנות העור ואת הופעת מחלת הַסַּרְטָן.

 

בנוסף, הקָקָאוֹ, שהוא המרכיב העיקרי בשׁוֹקוֹלָד, עוזר לפעילות טַסִּיּוֹת הַדָּם, האחראיות על קְרִישַׁת הדם. חוץ מזה, אם תרצו או לא - קוביית שׁוֹקוֹלָד אחת עושה לנו רק טוב, לא? עכשיו, אחרי שדיברנו כל כך הרבה על שׁוֹקוֹלָד... לא מתחשק לכם לאכול קובייה קטנה של משהו מתוק?

 

כמה עובדות על השׁוֹקוֹלָד:

 

  • הַיִּשְׂרְאֵלִי הממוצע אוכל כ-2.5- 3 ק"ג שׁוֹקוֹלָד בשנה. לעומתו, הַשְּׁוויצָרִי אוכל בממוצע 9 ק"ג שׁוֹקוֹלָד בשנה.

 

  • נָפּוֹליאוֹן, שאהב מאד שׁוֹקוֹלָד, נהג למלא בו את כיסיו בזמן שיצא בראש צבאו לקרב.

 

  • שמו המדעי של עץ הקָקָאוֹ הוא "תַּבְרֶאנָה קָקָאוֹ" שמשמעותו "מאכל האלים" והוא קרוב-רחוק של עץ הקולה.

 

  • בשנת 1657 נפתח בית השׁוֹקוֹלָד הראשון בלונדון... על ידי אזרח צרפתי.

 

  • הַמַּלְכָּה מְרִי טַרַז, שֶׁהִתְחַתְּנָה עִם לוּאִי ה- 14, מלך צרפת, קיבלה שׁוֹקוֹלָד כמתנת נישואין.

 

  • הַמַּלְחִין הַיָּדוּעַ מוֹצַרְט הקדיש לממתק האהוב אוֹפֶּרָה שלמה.

 

  • פֶּרְלִין השׁוֹקוֹלָד נולד בטעות כשאחד הטבחים בבית השׁוֹקוֹלָד שפך במקרה חופֶן שקדים לתוך סיר השׁוֹקוֹלָד. התוצאה הייתה טעימה ומענגת.

 

  • בזמן מִלְחֶמֶת הַמִּפְרָץ ביקשו מְפַקְּדֵי הַצָּבָא הָאָמֶרִיקָאִי להכין עבור חייליהם שׁוֹקוֹלָד חסין חום, שהפך לחלק ממנת הקרב.

 

 

עשו זאת בעצמכם - לב של שׁוֹקוֹלָד

 

חומרים:

-מספר חפיסות שׁוֹקוֹלָד (לפי בחירתכם)

-מספר תבניות שקעים מפלסטיק בצורת לב, דובי וכדומה (ניתן להשיג בחנויות לחומרי יצירה).

 

אופן ההכנה:

-שוברים את השׁוֹקוֹלָד לקוביות וממיסים על אש נמוכה עד שאין גושים.

יש לערבב כל הזמן.

-לאחר שהרוטב מוכן, מקררים אותו מעט ושופכים לתבניות.

-מחכים שהשׁוֹקוֹלָד יתקשה ולאחר מכן מוציאים אותו מהתבניות.

-עכשיו כל מה שנותר הוא לעטוף יפה ולהגיש לאדם אהוב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אז איך נולד השוקולד
צילום: גילי סופר
מומלצים