שתף קטע נבחר

ארה"ב: בהסכם הגרעין בין אירופה לאיראן יש חור

מקורות דיפלומטים אמריקנים ומומחים להפקת נשק גרעיני טוענים: האירופאים ישיגו בהסכם את הקפאת האורניום, אבל הם מתעלמים במתכוון מייצור הפלוטניום, שיכול לתדלק נשק גרעיני בתוך כמה שנים

ההסכם עליו חתמה איראן עם שלוש נציגות האיחוד האירופי, בריטניה, צרפת וגרמניה, מתייחס להפסקת התוכנית להעשרת אורניום, אבל הוא אינו כולל את ייצור פלוטיוניום, שגם הוא יכול לשמש לתדלק נשק גרעיני.

 

העיתון "ניו יורק טיימס" מצטט הערב (יום ה') מקורות דיפלומטיים ומומחים בהפקת נשק גרעיני, הטוענים כי איראן בונה כור עם מים כבדים המשמשים לייצור פלוטוניום, שלא נכלל בהסכם האיראני-אירופי מהשבוע שעבר. מדובר על התחלת עבודות להקמת כור של 40 מגה-ווט של מים כבדים לייצור פלוטוניום בעראק.

 

האירופאים היו מודעים לפרוייקט הפלוטוניום, אבל התעלמו ממנו במתכוון כדי שיוכלו להשיג הקפאה של יצור האורניום המועשר, שהוא הנושא הדחוף יותר, לעומת ייצור הפלוטוניום, שהוא עניין של כמה שנים.

 

אבל האמריקנים טוענים שהאירופאים מטפלים בחצי מהאיום הגרעיני האיראני. ג'יימס שלזינגר שהיה שר ההגנה ושר האנרגיה של ארה"ב אומר הערב: "זוהי הזנחה ברורה. כור מים כבדים של 40 מגה-ווט יש לו מטרה אחת משמעותית – ייצור פלוטוניום לנשק גרעיני".

 

ובזמן שהאמריקנים מעלים את נושא הכור לייצור פלוטוניום שנחשף לראשונה לפני שנתיים, יש סימנים לכך שאיראן אינה מתכוונת באמת להקפיא את ייצור האורניום. איראן דורשת שלמרות ההסכם, היא תוכל להמשיך להפעיל 20 צנטריפוגות של אורניום "למטרות מחקר".

 

על פי "הניו יורק טייימס", ארה"ב, כמו ישראל, מתייחסת בחשדנות למהלכים האיראנים, שנועדו לדעת שתי המדינות למנוע הצגת האיום האיראני במועצת הבטחון, לקבלת החלטה על סנקציות בינלאומיות נגד איראן.

 

ובתוך כך, הערב התכנסו בוינה 35 חברות מועצת הנגידים של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, לדיון על תוכניות הפיתוח הגרעיני של איראן. בדיון צפויה המועצה לאשרר את ההסכם שנחתם לאחרונה בין טהרן לשלוש מדינות האיחוד האירופי, אודות הקפאת פעילות העשרת האורניום בתחומה. בדיון צפויה המועצה גם להחליט באיזה מידה של חריפות לגנות את איראן על מספר הפרות של האמנה לאי-הפצת נשק גרעיני, עליה היא חתומה.  

 

  תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
איראן מציגה את פרוייקט העשרת האורניום
איראן מציגה את פרוייקט העשרת האורניום
צילום: איי פי
הנשיא חתאמי. יהיה פלוטוניום?
הנשיא חתאמי. יהיה פלוטוניום?
צילום: איי פי
מומלצים