שתף קטע נבחר

"ליל המיקרופונים" של מפלגת העבודה

מהומה חסרת תקדים בכינוס מרכז מפלגת העבודה: אהוד ברק עלה לבמה, חטף את המיקרופון ממשה שחל, והודיע שכל החלטה המנוגדת להחלטת המוסד לבירור עתירות תהיה שערוריה. שחל הגיב: "הפכת אותנו למרכז הליכוד", וזכה לקריאות בוז. התקבלה הצעתם של וילנאי ובן אליעזר לקיים ב-12 בדצמבר הצבעה על מועד הבחירות לראשות המפלגה

דבר כזה לא קרה בתולדות מפלגת העבודה: באמצע נאומו של עו"ד משה שחל במרכז העבודה בתל-אביב, עלה הערב (ג') לבמה אהוד ברק, חטף את המיקרופון מידיו, וקרא לקיים הצבעה חשאית על מועד הבחירות. שחל הגיב: "תתבייש לך. הפכת אותנו למרכז הליכוד".

 

מרכז העבודה ננעל לאחר שקיבל את הצעתם של וילנאי ובן אליעזר לדחות את ההכרעה ולקיים ב-12 בדצמבר הצבעה על מועד הבחירות לראשות המפלגה. הצעה זו נתמכה הן על-ידי פרס, רמון והן על-ידי חברי כנסת נוספים. היא כמובן נוגדת את עמדתו הראשונית של ברק לקבוע עוד הערב מועד לבחירות.

 

ברק אמר לאחר שחטף את המיקרופון: "אני קורא לכולם להצביע רק בעד הצבעה חשאית, ולא להצביע לפני שרפי אלול והיועץ המשפטי של המפלגה יעלו הנה ויסבירו מה בדיוק סוכם במוסד לבירור עתירות של מפלגת העבודה. כל דבר אחר הוא ניסיון לגנוב מפלגה ולא יקום ולא יהיה בשנת 2004". במקום פרצה מהומה, נשמעו קריאות בוז, קריאות תמיכה, מחיאות כפיים וכדומה. במרכז שרר אי-סדר מוחלט, רוב חברי המרכז קמו על רגליהם, צעקו, חוסר סדר מוחלט.

 

שחל הגיב בזעם לאחר שברק ירד מהבמה: "מה שעשית עכשיו זה הפכת את מרכז מפלגת העבודה למרכז הליכוד ואני בוש ונכלם על הדברים האלה". ראש מטה המפלגה, רפי אלול, אמר: "אם תחליטו על הצבעה חשאית, אנחנו נוציא את כולם ונהיה מוכנים להצבעה חשאית עוד הלילה". ברק זכה לתשואות, ואילו שחל זכה לקריאות בוז.

  

בדרכו החוצה, אמר ברק לסובבים אותו: "תם עידן הקומבינות במפלגה". תומכיו של ברק מתחו ביקורת על כינוס מרכז המפלגה, לאחר שמאות מחברי המרכז נותרו מחוץ לאולם בו נערך הכינוס בעקבות מחסור במקום. חבר הכנסת לשעבר, ויצמן שירי, אחד מתומכיו של ברק, אמר: "הם לא מסוגלים לבחור אפילו אולם ראוי, והם רוצים להיות בשלטון".

 

יו"ר העבודה, ח"כ שמעון פרס, כינס ישיבת התייעצות עם נעילת הישיבה, שבה נכחו חברי הכנסת דליה איציק, בנימין בן אליעזר, חיים רמון ואפרים סנה: "היו כמה דברים שציערו אותי", אמר פרס בשיחה עם כתבים, והתייחס לדבריו של ברק על כך שמנסים לגנוב את המפלגה: "אף אחד לא גנב פה שום דבר. ברק קפץ על הבמה - אני בגילי כבר לא קופץ".

 

מקורבו של שמעון פרס, יורם מרציאנו, המשמש כראש מטה המבצעים של העבודה, אמר בתום ישיבת המרכז: "נולד הגסטון מלכה (פעיל הליכוד ששבר מיקרופון בוועידת חירות ב-86' - ynet) של מפלגת העבודה בדמותו של אהוד ברק".

  

וילנאי: ברק איבד עשתונות ולא השתנה

 

המרכז היה אמור לדון בשבע הצעות ולשמוע לא פחות מ-36 דוברים, אלא שהישיבה פוצצה, ולכן ברק, פרס ורמון לא נשאו נאומים. בשעות שקדמו לישיבה נדמה היה כי איש לא יודע מה עומד להתרחש. רבים מבכירי העבודה היו עסוקים בניסוח הצעות החלטה, בשיכתוב הצעות פשרה ובהפצת ספקולציות.

 

ח"כ מתן וילנאי, המתמודד על ראשות העבודה, הספיק לדבר, ו"לחמם" את ברק: "אני רוצה לברך את המצטרף החדש אהוד ברק. שמעתי שהתחלת במפקד חברים וכבר יש שלושה חברים חדשים - ברל כצנלסון, דוד בן גוריון ואהוד ברק, ופקדת אותם כחלק מהשינוי העמוק לו אתה מטיף, לחזרה לערכי תנועת העבודה.

 

"יש לי חדשות בשבילך: אנחנו שם. רובנו הגדול דבק בערכים האלו, בניצחונות ובהפסדים. אף אחד מאתנו לא אימץ עמדות תאצ'ריסטיות כמוך. אף אחד מאתנו לא אימץ אורח חיים ראוותני. שמרנו גם בהיעדרך על הערכים שלנו. תרשה לי קצת לרענן את זכרונך - ברל כצנלסון היה מתהפך בקברו אילו היה שומע את עמדותיך הכלכליות-חברתיות. בן-גוריון, שעה שפרש, לא עלה על המטוס הראשון לניו-יורק אלא ירד לשדה בוקר, להוות סמל אמיתי לערכים של תנועת העבודה.

 

"אבל תרשה לי לחדד את זכרונך בעוד פרט היסטורי שולי: בכל ההיסטוריה של מפלגת העבודה היה מנהיג נבחר אחד שבחר ממניעים אישיים למחוק את שמה של תנועת העבודה מעל המפה הפוליטית, וזה אתה. איך בחרת עם היוודע תוצאות הבחירות לקום ולנטוש הכל כאילו המפלגה היא כלי שמשתמשים וזורקים? והתוצאה העגומה של המשחק הזה ברורה וכואבת עד היום: ישראל אחת, העבודה אפס".

 

במפלגת העבודה אומרים כי כששמע ברק את הדברים הקשים שאמר וילנאי, איבד את עשתונותיו וקור רוחו, ולאחר מכן קפץ לבמה וחטף את המיקרופון משחל.

 

וילנאי הכין את השטח עוד לפני כינוס המרכז בקמפיין אגרסיבי נגד אהוד ברק סביב בית החייל. אנשיו תלו עשרות שלטים ברחובות תל אביב, שעליהם נכתב: "וילנאי מעלה, ברק מוריד". 

 

מטה וילנאי הגיב על התפרצותו של ברק: "איבוד העשתונות של ברק הוכיח שהוא לא השתנה. וילנאי יביא מנהיגות שקולה שהיא היחידה שיכולה להוביל לניצחון".

 

יושבת ראש סיעת העבודה, חברת הכנסת דליה איציק, מתחה ביקורת על התנהלותו של אהוד ברק: "ההתנהגות של ברק מאוד לא התאימה לו, והתביישתי בשבילי ובשבילו. אני מכירה אותו כבר הרבה זמן, ומעולם לא ראיתי אותו ככה. אני בטוחה שהוא מתחרט על מה שעשה".

 

אפרים סנה, שתומך בהקדמת הפריימריס למחצית חודש פברואר, אמר: "אני מרוצה מהתוצאה הסופית מכיוון שהיא בדיוק מה שהצעתי. אני לא מרוצה מחוסר התרבות שהיה פה שביזה את המפלגה". 

 

חבר הכנסת עמרם מצנע אמר כי "אסור למפלגה להיגרר למערכת בחירות מוקדמת". לדבריו, "הקדמת הבחירות ליושב ראש המפלגה תסיט את תשומת הלב מתוכנית ההתנתקות והתמיכה בה, ותגרור אותנו לבחירות מוקדמות". 


פורסם לראשונה 30/11/2004 17:05

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ערוץ 2
קרב ראש בראש. ברק ושחל
צילום: ערוץ 2
צילום: רויטרס
פרס. אני כבר לא קופץ
צילום: רויטרס
צילום: שאול גולן
משתמשים וזורקים. וילנאי
צילום: שאול גולן
צילום: רויטרס
בן אליעזר. מעריך שתהיה אחדות
צילום: רויטרס
מומלצים