שתף קטע נבחר

הרמטכ"ל: האירועים האחרונים מערערים את היסודות

רב-אלוף יעלון מתקשה להסתיר את מבוכתו נוכח שרשרת האירועים, שפגעו במוניטין של צה"ל בארץ ובעולם. באולפן ה"שירותרום" הוא התייחס לחשדות לוידוא הריגה, ל"בעיית האמינות" של תא"ל זכאי ולעדויות על הרג מבוקש פצוע בג'נין - "כבר בתחקיר הראשוני הבנתי שיכול להיות שיש כאן בעיה"

מבוכה בצה"ל נוכח מה שעשוי להפוך ל"פרשת קו 300" של השייטת: לפי עדויות, חיילים באזור ג'נין ירו למוות במחמוד כמייל, מבוקש מהג'יהאד האיסלאמי, לאחר שנפצע ופורק מנשקו. בעקבות הפרשה, שפורסמה לראשונה ב-ynet, הקפיא מפקד חיל הים בתיאום עם הרמטכ"ל חלק מהפעילות המבצעית בשייטת.        

 

מפקד עוצבת הגליל, תת-אלוף יאיר גולן, חוקר את נסיבות התקרית. הרמטכ"ל, רב-אלוף משה (בוגי) יעלון, התייחס הבוקר (יום ג') לפרשה הקשה: "כבר בתחקיר הראשוני שנערך הבנתי שיכול להיות שיש בעיה באירוע - בקבלת החלטות בנקודות זמן מסוימות - לגבי הפתיחה באש בתחילת האירוע, כיצד מטפלים במחבל שנפגע והירי בסוף האירוע", כך אמר יעלון, שהתארח באולפן ה"שירותרום" של גלי צה"ל.

 

"זה מצביע על מורכבות וצריך לשפוט את זה בצורה מאוד בהירה, שחותכת את העניין בנקודות זמן", הוסיף הרמטכ"ל, שהתייחס לכותרות נוספות שהיו לאחרונה - בהן "כיכב" צה"ל שלא בטובתו: "הייתה סדרה של אירועים, שמתחילים מזה שמפקד אוגדה מסיים את תפקידו על רקע בעיית אמינות (פרשת זכאי), ואירוע במוצב גירית שבו שני מתוחקרים לא מדברים אמת (פרשת וידוא ההריגה לכאורה בילדה הפלסטינית). זה מערער את היסודות".

 

רב-אלוף יעלון התייחס גם לתקרית הקשה שאירעה לפנות בוקר ליד מעבר קרני, בה נהרג חייל ונפצעו ארבעה נוספים. "לצערי, איבדנו לוחם ונפצעו מספר לוחמים נוספים. הכוח פגע גם במחבלים. אנחנו ממשיכים לפעול, הטרור לא פסק ואנחנו נצטרך להמשיך ולפעול כנגדו", דברי הרמטכ"ל.

 

"נשמע לא סביר"

 

"פרשת השייטת" התקבלה בתדהמה על-ידי מפקדי היחידה בעבר. "אני לא מאמין שלוחם שייטת הרג בקור רוח מבוקש פלסטיני סתם כך", אמר ל-ynet, קצין בכיר לשעבר בחיל הים, שפיקד בשנות ה-90' על שייטת 13.

 

"על פניו", הוסיף הקצין לשעבר, "האירוע שפורסם לא נשמע סביר. איני מכיר את האירוע הספיצפי, אבל מכיר היטב את הלוחמים ביחידה. הם פועלים על פי הוראות פתיחה באש, על פי הוראות מפקדים. אולי לעתים לצופה מן הצד הדברים נראים אחרת. גם כאשר אתה נמצא ליד מבוקש שהוא כביכול מנוטרל, ייתכן כי הוא מחביא בידו רימון או מסוגל לבצע פעולה אחרת שתפגע בחיילים, לכן מהצד הדברים לא תמיד נראים כפי שהם בעיני הלוחם".

  

לדבריו, הקומנדו הימי החל לפעול בשטחים בימים שבהם צה"ל דרש פעילות כזו. "הלוחמים האלה עוברים את כל הקורסים שמכשירים אותם ללוחמת חי"ר, מעבר להכשרה הימית. הם הלוחמים הכי טובים שיש לצה"ל ונכון לדרוש מהם פעילות מסוג זה".

  

עוד הוסיף מפקד השייטת לשעבר, כי "שטח לחימה אינו סטרילי, ולעתים פעילות נעשית תחת לחץ. אני לא מאמין שמישהו הורה ללוחמים האלה להרוג את המבוקש הזה, אין דבר כזה. כמובן שעל-פי מה שמתפתח בשטח ואם התנהגותו של המבוקש מסכנת את החיילים, אז הפרשנות היא אחרת, אבל לא יעלה על הדעת שנאמר בתחילת מבצע מסוים שהם צריכים להרוג את המבוקש. להפך, מעצר מבוקש בכיר חי היא ערך מודיעיני עליון".

 

קצין בכיר נוסף ששירת בעבר בתפקיד מרכזי בחיל הים ופיקח על פעולות השייטת, אמר: "מדובר בחיילים ערכיים ביותר, מקצועיים, קשה להאמין שהיתה כאן פעולה מכוונת, החבר'ה ביחידה הם מלח הארץ, הם עוברים מסלול קשה ביותר וחותמים על שירות קבע במהלכו מבצעים פעילות מבצעית מקצועית הרחק מעיני הציבור. מדובר בחיילים שיודעים היטב את המשימות שלהם, הן בים והן ביבשה, מכירים את כל הנהלים, ובוודאי עוברים תדריכים מקיפים לפני פעילות ספציפית".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יעל בר-הלל, דובר צה"ל
יכול להיות שיש בעיה. רא"ל יעלון
צילום: יעל בר-הלל, דובר צה"ל
צילום: ערוץ 10
התקרית בג'נין
צילום: ערוץ 10
צילום: גדי קבלו
"לא מדברים אמת". המ"פ מפרשת וידוא ההריגה
צילום: גדי קבלו
צילום: אפי שריר
"מפקד אוגדה עם בעיית אמינות". תא"ל זכאי
צילום: אפי שריר
מומלצים