שתף קטע נבחר

רופאים בווינה: מנהיג האופוזיציה באוקראינה הורעל

רופאיו האוסטרים של מנהיג האופוזיציה באוקראינה קבעו חד משמעית: "מחלתו המסתורית נגרמה כתוצאה מהרעלת דיוקסין". ריכוז הדיוקסין בגופו היה פי אלף מהרמה הנורמלית. לדברי ראש צוות הרופאים, "זה היה יכול להיות קל מאוד להכניס לו את הרעל למרק". יושנקו האשים את יריביו הפוליטיים בהרעלתו

"מחלתו המסתורית של מנהיג האופוזיציה באוקראינה, ויקטור יושנקו, נגרמה מהרעלה, ככל הנראה, מכוונת, באמצעות הרעל דיוקסין". כך הודיעו הערב (שבת) רופאי בית החולים באוסטריה שטיפלו בו.

 

"אין כל ספק שמחלתו נגרמה כתוצאה מדיוקסין", אמר ד"ר מיכאל זימפר, ראש המרפאה הפרטית רודולפינרסהאוס בווינה. דיוקסין גורם, בין השאר, לבעיית עור חמורה.

 

זימפר אמר שמבדיקות הדם שנערכו לו עולה שריכוז הדיוקסין היה פי אלף מהרמה הנורמלית. "זה יכול היה להיות קל מאוד להכניס את הכמות הזו לתוך מרק", הוסיף הרופא. לדבריו, הרעל נכנס לגופו דרך פיו. הוא הוסיף כי "החקירה הפלילית אינה בתחום אחריותנו, אבל יש חשד שצד שלישי מעורב בעניין".

 

הבדיקות שנערכו ב-24 השעות האחרונות סיפקו הוכחה חד משמעית בנוגע להרעלה, אמר זמפיר. לדבריו, כשנבדק תחילה על ידי הרופאים בווינה, היה יושנקו "במצב קריטי", אולם כעת הוא במצב טוב לאחר שרמת הדיוקסין בגופו חזרה לרמה הנורמלית", ציין.

 

האשים את מתנגדיו

 

יושנקו חלה בחודש ספטמבר במהלך מסע הבחירות שלו לנשיאות. המחלה גרמה לו לכיבים במערכת העיכול ולכאבים רבים. פניו, שהיו פעם חלקים ונעימים, הפכו משותקים למחצה והם מכוסים בליטות ופצעים.

 

הוא הפנה אצבע מאשימה כלפי מתנגדיו ואמר שאחד מהם נתן לו רעל כימי כלשהו בניסיון לגרום למותו. מבקריו דחו את הטענות בביטול: "אולי הוא אכל סושי מקולקל", אמרו.

 

מאז אושפז יושנקו מספר פעמים בבית החולים בוינה, אך הרופאים נותרו חסרי אונים ולא יכלו להסביר מה גורם למחלה. בפעם האחרונה שלו בווינה הוא התלונן על כאבי גב חזקים אך התעקש לשוב למסע הבחירות חרף מצבו. לפיכך הוחלט להחדיר לגבו צינורית, שמאפשרת להזריק לו משככי כאבים באופן קבוע.  

 

גילוי ההרעלה מהווה מכה קשה ליריביו הפוליטיים, ובראשם ראש הממשלה המכהן ויקטור ינוקוביץ'. הגילוי עשוי לעורר את החשד שיושנקו הורעל בהוראתו של ינוקוביץ' או אולי בהוראה של הקרמלין, שלא רצה לראות בניצחון האופוזיציה מחשש שהיא תפעל להרחיק את אוקראינה מרוסיה ולקרב אותה לאיחוד האירופי.

 

הסוגיה הבריאותית והמסתורין שאפף אותה ליוו את מהלך הסערה הפוליטית באוקראינה בשבועיים האחרונים. הכרזתה של ועדת הבחירות המרכזית על ניצחונו של ראש הממשלה, ויקטור ינוקוביץ', עוררה מחאה בקרב תומכיו של יושנקו, שטענו לזיופים בקלפיות.

 

לאחר לחצים כבדים, שהגיעו בין היתר ממשקיפים בינלאומיים, החליט מאוחר יותר בית המשפט העליון במדינה להכריז על התוצאות כלא תקפות, והורה על קיום בחירות חדשות ב-26 בחודש.

 

חשיפה קצרה לדיוקסין עלולה לגרום לפגיעות בעור ובכבד 

 

הדיוקסינים הם קבוצה מיוחדת של חומרים כימיים מסוכנים, הידועים כמזהמים אורגניים עמידים. הם חודרים לסביבה או לגוף האדם ונשארים בו תודות ליציבותם הכימית הגבוהה. הדיוקסינים הם מוצרי לוואי של תהליכים תעשייתיים (כמו התכה, הבהרה של נייר וייצור של קוטלי עשבים), אולם הם נוצרים גם בתהליכים טבעיים כמו התפרצויות וולקניות ושריפת יערות.

 

חשיפה קצרה של בני אדם לרמות גבוהות של דיוקסינים עלולה לגרום לפגיעות בעור כמו פצעי אקנה, כתמים כהים על העור ושינויים בתפקודי הכבד. חשיפה ממושכת גורמת להחלשה של המערכת החיסונית, פוגעת בהתפתחות מערכת העצבים, המערכת ההורמונלית ומערכת הרבייה. חשיפה כרונית של חיות לדיוקסינים הביאה לכמה סוגים של סרטן.

 

דיוקסינים נמצאים באוויר, בקרקע, במים, במשקעים ובמזון. בתחום המזון הם נמצאים בעיקר במוצרי חלב, בבשר, בדגים וברכיכות. הרמות הנמוכות ביותר של דיוקסינים נמצאות במים ובאוויר. 90% מחשיפת האדם לדיוקסינים היא דרך המזון.

 

הזיהום במזון עלול לקרות בכל נקודה מהשדה ועד השולחן. בקרת מזון בכל שלבי התהליך הכרחית כדי לייצר מזון בטוח. רק כ-20 מעבדות בעולם מסוגלות לערוך בדיקת מהימנות של דיוקסינים בחומרים ביולוגיים (כמו חלב אם או דם אדם).

 

האירוע האחרון שהסעיר את העולם וקשור בדיוקסינים התרחש בבלגיה, שם נמצאו רמות גבוהות של דיוקסינים בעופות ובביצים. הזיהום נבע ממזון בעלי חיים מזוהם. אירוע נוסף התרחש ב-1997 בדרום ארה"ב, כאשר עופות, ביצים ודגים אובחנו כמזוהמים בדיוקסינים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
יושנקו אחרי הרעל
צילום: איי אף פי
צילום: איי אף פי
יושנקו לפני
צילום: איי אף פי
צילום: איי אף פי
ראש הצוות הרפואי. "אפשר היה במרק"
צילום: איי אף פי
מומלצים