שתף קטע נבחר

"מוכרים לפליטים אשליות, והם עוד עם המפתח"

במפגש אינטרנטי ראשון מסוגו, השיב שר החוץ סילבן שלום לשאלות שהפנו אליו בערבית גולשי ArabYnet. השאלות הגיעו ממצרים, ירדן, לבנון, עיראק, סעודיה, השטחים ומרחבי העולם - והשר השיב להן בפירוט. שלום הבהיר כי הוא מאוכזב מהאינטלקטואלים במצרים, הוא קרא לתושבי מדינות המפרץ לבוא ולבקר בישראל, העריך שיש סיכוי רב לשלום עם עיראק החדשה - והבהיר כי על הפליטים הפלסטינים להתפכח מחלום השיבה במסגרת הסדר עתידי. מזרח תיכון חדש ברשת

גולשים ערבים מכל העולם ראיינו את שר החוץ, סילבן שלום: במסגרת פינה חדשה באתר ArabYnet, נקראו הגולשים הערבים להפנות את שאלותיהם לשר החוץ. והגולשים אכן שאלו: יותר מ-100 שאלות התקבלו, ממצרים, ירדן, לבנון, עיראק, סעודיה, השטחים - וגם מארצות הברית, צרפת וקנדה. 

 

השאלות עסקו בין היתר במדיניותה של ישראל כלפי מדינות ערב וכלפי הפלסטינים, באווירה המשופרת במזרח התיכון וסיכוייה וכן בבעיות היומיומיות המציקות לפלסטינים ולעולם הערבי. השר שלום קיבל לידיו מ-ynet את השאלות הנבחרות, מכל רחבי הגלובוס, והשיב עליהן אתמול (יום ד'). אלו שאלות הגולשים הערבים - והתשובות של שר החוץ:

 

מאג'ד מירדן: שאלתי מורכבת משני חלקים: 1. האם אין לכם אמון במנהיגי מדינות ערב, שישכנעו את העמים שלהם לקבל קשרי שלום בין הערבים לישראל? 2. האם אתם סבורים שהלחצים שאתם מפעילים על הערבים באמצעות אירופה וארה"ב יאפשרו לכם לחיות בשלום, או שאתם סבורים שדו-שיח ללא שינוי התנאים של אחד מהצדדים כיום יביא לתוצאות טובות יותר בעתיד?

  

שר החוץ שלום: "אני מאמין שהעולם הערבי מורכב רובו ככולו מאנשים שרוצים לחיות עם ישראל בשלום. צריך לדעת שבסופו של דבר התהליך חייב להתרחש, השאלה היא עוד כמה נשלם בדרך, לכן הייתי מצפה מהמנהיגים הערביים לנקוט יוזמה ולעשות את מה שנדרש כדי לפתוח במו"מ עם ישראל. אין לנו מחלוקת עם רוב המדינות האלה. לגבי השאלה השנייה - אינני יודע על לחצים שאנחנו מפעילים. אנו מפעילים את הקהילה הבינלאומית לדרוש מהערבים ללכת למעגל השלום ולנטוש את דרך הטרור והמלחמה. המגעים האלה עם הקהילה הבינלאומית הם חיוביים, כדי שהערבים יזוזו מדרך השנאה האלימות העוינות וההסתה לדרך השלום, ולכן אני רואה בזה מהלך חיובי".

 

עבדאללה מלבנון: האם יש אמת במידע אודות מו"מ חשאי בין קצינים סורים לקצינים ישראלים בעניין רמת הגולן ודרום לבנון?

 

שר החוץ שלום: "אין שום מגעים".

 

עלי אל-בדרי ממצרים: כבוד שר החוץ, האם אתה סבור שהעם המצרי והאופוזיציה במצרים תומכים בממשלת מצרים בהתקרבות המפתיעה עם ישראל, בפרט בשל העובדה שהעם המצרי איננו שבע רצון משחרורו של עזאם עזאם תמורת הסטודנטים? היתה ציפייה מישראל ומממשלת מצרים לפיצוי כספי (למשפחות) 3 החיילים שנהרגו בגבול המצרי. תודה.

  

שר החוץ שלום: "עזאם עזאם ישב בכלא על לא עוול בכפו, הוא חף מפשע ולא עשה דבר. אני מאוד שמח שהוא שוחרר, זהו שיאו של שינוי חיובי שיש ביחסים בין מצרים לישראל. קשה לי להבין איך יש אנשים במצרים שמתנגדים להתקרבות בין מצרים לישראל. מה מניע אותם? שתהיה עוד מלחמה? עוד שפיכות דמים? שדורות שלמים של צעירים יאבדו את העתיד שלהם? במקום ללכת ולחזק, הם פועלים נגד. זה מדהים אותי שדווקא במצרים האינטלקטואלים הם מתנגדי השלום. אלה שיש להם אולי יותר ראש פתוח, חושב, הם אלה שדווקא מלבים את השנאה. אני מאוד מקווה שהדבר הזה יילך בצורה אחרת, וכולם יבינו שאנחנו צריכים לחיות אחד עם השני. ובעניין הפיצויים: ישראל תעשה הכל כדי לפצות את משפחות הנפגעים. נפצה אותם, יש בינינו הבנה בעניין הזה".

 

סעוד מסעודיה: האם יש קשרים חשאיים בין ישראל למדינות המפרץ (כווית, ערב הסעודית, עומאן, קטר, האמירויות ובחרין)? אנא, פרט לגבי כל מדינה. מתי אתה חושב שיהיו יחסים דיפלומטים אמיתיים בין ישראל למדינות המפרץ? האם כאזרחי המדינות הנ"ל נהיה מורשים להכנס לישראל, במידה והתשובה חיובית, האם אתה סבור שנזכה ליחס טוב?

 

שר החוץ שלום: "קודם כל, אם ישנם מגעים חשאיים - אז הם צריכים להישאר חשאיים. מתי יהיה שלום? אני מקווה שבקרוב, כי עם מדינות המפרץ אין לנו שום מחלוקת, לא על טריטוריה ולא על כלכלה, והגיע הזמן לא להתנות את יחסי השלום של מדינות המפרץ עם ישראל בהתקדמות בציר הפלסטיני. למצרים ולירדן יש הסכמי שלום עם ישראל. אם יהיו הסכמי שלום עם ארצות המפרץ הפרסי, אזרחי המפרץ הפרסי יורשו לבקר בישראל באופן חופשי. תורשו, ותזכו ליחס חם והוגן. ישראל היא לא מקום שלא נחמד להיות בו, יש פה הרבה תיירים ולא צריך לפחד. הדמוניזציה שעושים כל כך הרבה שנים לישראל בעולם הערבי, אולי מביאה חלק מהערבים לחשוב שבישראל זהו מקום שבו לא רוצים אותם. נשמח מאוד אם יבואו לבקר ולתייר בישראל, אתם יותר מ-welcome. מי שלא מארצות אויב יכול לבוא. אם מדובר באנשים שאין סכנה שיפגעו בנו... אין בעיה, אם נתחיל את המגעים על ידי תיירות זה יהיה דבר נכון וטוב".

 

חאזם, פלסטין: 1. האם אתה סבור שאריאל שרון מעוניין להתיר הקמת מדינה פלסטינית? כיצד אתם רואים את הפלסטינים והאם קיים הבדל בנוהג שלכם כלפי תושבי רצועת עזה לעומת תושבי הגדה המערבית? 2. מה דעתכם על ראש אש"ף, מחמוד עבאס (אבו מאזן) 3. האם אתם סבורים ששרון מסוגל להרכיב ממשלה עם מפלגת "העבודה"?

 

שר החוץ שלום: "קודם כל, קואליציה עם מפלגת העבודה תהיה כנראה בשבוע הבא. לגבי מחמוד עבאס (אבו מאזן) - אין ספק שההצהרות שלו יותר חיוביות מהצהרותיו של ערפאת, מקווים שיקבל גם את ההחלטה האסטרטגית להילחם בטרור. לגבי מה יקרה בעתיד, ראש הממשלה אמר יותר מפעם אחת שהוא מחויב למפת הדרכים. הוא דיבר יותר מפעם אחת על מדינה פלסטינית. לנו אין אבחנה בין תושבי עזה לתושבי יהודה ושומרון, האבחנה היא דווקא מצד העולם הערבי, שרואה בחלק מהפלסטינים בעזה כמצרים ובחלק מהפלסטינים בגדה כירדנים, אבל אנחנו לא עושים את האבחנה הזאת".

 

ח'ליל מאיטליה: אני מאמין שישראל לעולם לא תחיה בשלום, אם היא לא תרצה לפתור את הבעיות בצורה גורפת. הסכם שלום, שלא יפתור את סוגיית הפליטים הפלסטינים והאדמות שנגנבו במלחמת 1948, יהיה לעולם שביר וזמני מאחר שיש אחוז ניכר של פלסטינים שלא יסכימו לוותר על חלומם לשוב לאדמתם. לכן, יש לי הצעה לפיתרון: מדינה אחת לשני העמים, מדינה חילונית ודמוקרטית שתבטיח את זכויותיהם של כלל המיעוטים. אינני משוגע אלא אוטופי.

  

שר החוץ שלום: "לא באנו לארצנו כדי להיות במדינה דו לאומית. יש מדינה אחת של העם היהודי וכך היא צריכה להיות. כל מי שמדבר על עניין הפליטים מדבר על דבר דמיוני ובלתי אפשרי. הגיע הזמן שהקהילה הבינלאומית כולה תבהיר לפלסטינים שאין שום אפשרות שהדבר הזה יקרה. לכן צריך לפעול לשקם את הפליטים במקומות שבהם הם נמצאים. רובם הם כאלה שנולדו במקומות האלה - סוריה, ירדן, לבנון, עזה ויהודה ושומרון, וזה הפתרון היחידי האפשרי האמיתי. במשך שנים מוכרים לאנשים אשליות, והם מסתובבים עם המפתח. מדובר באשליות שגורמות הרבה צער. רוב האנשים שגרים שם היום נולדו שם, וגם אין להם שום כוונה לחזור. אין אפשרות שתהיה מצד אחד מדינה פלסטינית - ומצד שני מדינת ישראל, שהיא חצי ישראלית חצי פלסטינית. הדבר הזה הוא בלתי אפשרי, לכן הוא לא קביל".

 

סמיר סעד מירדן: אני רוצה לדעת מדוע שינית את עמדותיך, הרי בעבר התנגדת בחריפות להסכמי שלום עם הפלסטינים ואף הקמת חזית נגד שרון בעניין העלאת תוכנית ההתנתקות להצבעה, וזאת על-מנת לשמור על כסאך. מה השתנה בך שכעת אתה מדבר על דברים חיוביים לגבי תהליך השלום המת, או שכבר הבטחת לעצמך את כסאך גם אם הליכוד יהיה בקואליציה עם העבודה? מדוע דעות הפוליטיקאים משתנות תמיד ואין להם עמדה מוגדרת? כלפי חוץ הם אומרים דבר אחד, אך בינם לבין עצמם הם אומרים כי הם אינם מעוניינים בשלום כלל?

 

שר החוץ שלום: "מעולם לא שיניתי את עמדותי. הצבעתי בממשלה בעד מפת הדרכים ובעד תוכנית ההתנתקות המתוקנת. חשבתי שאחרי שמשאל המתפקדים בליכוד דחה את תוכנית ההתנתקות, לא ניתן היה להגיש את אותה תוכנית בדיוק, לכן בוצעו בה תיקונים, שהמרכזיים בהם: דחיית ההצבעה ב-9 חודשים, ויישום ב-4 שלבים שכל שלב יבחן מחדש. הצבעתי בעד ההצעה הזאת גם בכנסת, כך שאיני יודע על מה אתה מדבר. לא שיניתי את עמדותיי, תמיד הייתי באותן עמדות ואני נשאר נאמן להם. אני חושב ששלום יכול להיות רק על ידי יישום מלא של ההתחייבויות. אינני מאמין בשלום שמוותר על אותם צעדים שצריך לעשות, והם בסיסים: להפסיק את השנאה, להפסיק את העוינות".

 

ג'יג'י מג'נין: האם יש לפלסטינים זכות למדינה עצמאית בגבולות 67? אנא ענה בכן או לא.

 

שר החוץ שלום: "כל הנושאים של הסדר הקבע צריכים להיבחן במסגרת הדיונים על הסדר הקבע. צריך ללכת שלב אחר שלב, עקב בצד אגודל. אם ניכנס עכשיו לדיונים על המהות - זה יתפוצץ מייד. להיכנס לדיון על המהות וגם להצליח תלוי רק בשאלה אם נוכל לבנות מחדש את האמון, לכן זה צריך להעשות באופן הזה. אם אנחנו היום ניכנס למשל לשאלת המדינה הפלסטינית, גבולות, התנחלויות, ירושלים, פליטים - לא תהיה הסכמה על שום דבר. הכל יתפוצץ מייד, לכן עדיף לעשות את זה בצורה אחרת".

 

ראשד מחמד משכם: האם כבוד השר יודע שלאזרח פלסטיני לוקח ארבע שעות להגיע מרמאללה לשכם, במקום שזה ייקח שעה אחת לכל היותר, וזאת בשל המחסומים שמציבה מדינתך? אחותי עובדת ברמאללה, וזה הזמן שלוקח לה להגיע למרות שהחיילים התרגלו לראות אותה באה והולכת. החיילים שלכם וגם מדינתכם נוהגים בעם הפלסטיני כאילו היה צאן, האם זהו המוסר?

 

שר החוץ שלום: "אני חולק על כך לחלוטין. אם לא היה טרור לא היה צריך מחסומים. מחסומים לא נועדו להכביד, אלא לשמור על בטחונם של אזרחי ישראל. במקום שיבואו בטענות לטרוריסטים בעניין המחסומים - באים בטענות אלינו. ברגע שהתחלנו את בניית הגדר, שמונעת גישה חופשית של הפלסטינים לתוך מדינת ישראל, הסרנו למעלה מ-90 מחסומים. אנשים לא יודעים את זה. אלה שיש להם היום גדר לצידם - המחסומים אינם קיימים. מה לעשות שבין שכם לרמאללה זה עדיין לא נגמר, וצריך למנוע את האפשרות להגיע לירושלים בצורה חופשית. אני מאמין שכשהגדר תושלם, האפשרות לעבור ממקום אחד למשנהו תהיה יותר קלה. אך בטענות צריך לבוא לאלה שמחייבים אותנו לשים מחסומים ולא אלינו, ששמים אותם בחוסר ברירה".

 

וליד, פלסטין: מדוע אינכם משחררים את מרואן ברגותי? הוא מנהיג גדול של הפלסטינים. זה יהיה צעד חשוב מאוד.

 

שר החוץ שלום: "ברגותי הוא רוצח, שנידון לחמישה מאסרי עולם, שותף לרצח ישראלים רבים, ולכן הוא יישאר בכלא עד סוף ימיו".

 

מאזן מארה"ב: מר שלום, אני רוצה לדעת בבקשה עד מתי ישראל מתכננת להשאיר את הסגר על הערים הפלסטיניות והכפרים? אילו הגבלות מדינת ישראל מוכנה להסיר על מנת לעודד את הפלסטינים לנוע בכיוון השלום? תודה.

 

שר החוץ שלום: "ישראל תהיה מוכנה לעשות כל דבר כדי להקל, כל עוד לא יפגע בביטחון תושביה. הטענות על מגבלות צריכות להיות מופנות לטרוריסטים".

 

אדם מרפיח: ברשותך, האם אפשר לדעת מהי הסיבה היחידה לסגירת מעבר רפיח למעבר של סטודנטים משם למצרים? לידיעתכם הסטודנטים הולכים ללימודים בלבד. האם צעד זה נועד להביא לבערות של הפלסטינים או להכנעתם? מדיניות זו מביאה להפצת שנאה בין הישראלים לפלסטינים.

 

שר החוץ שלום: "אם היינו רוצים למנוע, היינו מונעים את זה לאורך כל השנים בהם המעברים היו פתוחים. אך כשהמעברים האלה מנוצלים להחדרת חומרי חבלה, ולעשיית פעולות טרור כדי לפגוע באזרחי ישראל וחיילי צה"ל – לא צריך להפנות את הטענות אלינו. אין לנו שום כוונה למנוע מאזרחים פלסטינים ללמוד במצרים להפך".

 

שורש אל-ג'עפרי מעיראק: אנו, האינטלקטואלים ואנשי הרוח העיראקים והכורדים, מבקשים כי תשלחו לנו הזמנה רשמית מטעמכם למען פתיחת דיאלוג בין שני העמים. תודה לכבודו.

 

שר החוץ שלום: "אני יותר מבעד, אני מאוד מקווה שהאינטלקטואלים בעיראק הם באמת חיוביים ורוצים להגיע לקראת שלום. אני מתפלא שהאינטלקטואלים במצרים הם שונים - אני מקווה שבעיראק זה אחרת. אמרתי יותר מפעם אחת: אם באמת היו רוצים להתחיל בניסיון איפה לעשות בחירות, במדינה הראשונה מבין ארצות ערב, הייתי בוחר את עיראק. היא מדינה יותר משכילה, יותר חילונית, ולכן האפשרות ששם זה יצליח יותר גדולה. חוץ מזה, אני גם מאוד מקווה שנגיע יום אחד לשלום. אין שום מחלוקת בינינו".

 

מוחמד מחאן יונס: האם בסופו של דבר ישראל תנהל מו"מ עם חמאס? ישראל תיסוג מכל שטחי 67 והפלסטינים ישלטו במעברים ובשדות התעופה תמורת הכרה של חמאס בזכותה של ישראל והבטחת חיי הישראלים בחסות ח'ליפות איסלאמית ותשלום מס של בני חסות?

 

שר החוץ שלום: "אין שום סיכוי כזה, חמאס הוא ארגון טרור שרוצה רק להביא הרס, דמים ושכול פה לאזור, ולכן אנחנו צריכים לעשות הכל כדי שארגון כזה לא יהיה קיים".

 

בהכנת הראיון השתתפה דיאנה בחור-ניר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אורי פורת
שר החוץ. בואו לבקר
צילום: אורי פורת
צילום: איי פי
מובארק. נפצה את משפחות ההרוגים המצרים
צילום: איי פי
צילום: איי אף פי
ברגותי. הוא רוצח שיישאר בכלא
צילום: איי אף פי
מומלצים