שתף קטע נבחר

סקירה: התוכנות של גוגל

שוק התוכנה, שעד כה נוהל כמעט לחלוטין על ידי מיקרוסופט, חווה לאחרונה טלטלות לא מעטות, שרובן מגיעות מכיוונה של גוגל. הנה כמה תוכנות מלהיבות שאפשר להוריד בחינם מהאינטרנט, ואולי יעשו היסטוריה, או או לפחות יכניסו קצת פלפל בשוק שהיה די משעמם בשנים האחרונות

"גוגל" כבר מזמן אינו רק מנוע חיפוש, אלא שמו של ענק תוכנה עם מסה ותאוצה מטאוריות. רבים מאמינים שהתנופה של גוגל היא תהליך שיסתיים בדמעות. אולי של גוגל עצמה, ואולי של מיקרוסופט, שנמצאת בתהליך שינוס מותניים אימתני.

 

האם גוגל באמת מנסה להילחם במיקרוסופט? לא בטוח. אבל הכניסה הדרמטית שלה לעסקי דואר הרשת, עם תיבות הגיגהבייט ב-Gmail, היא ללא ספק צעד

שהענק מרדמונד לא אוהב. חוץ מזה, שמנוע החיפוש החדש של מיקרוסופט, גם אם אינו תגובה ישירה וגם אם נחות בהשוואה לגוגל, ללא ספק מעמיד אותן במסלול התנגשות.

 

מסעה של גוגל מנבכי הרשת אל שולחן העבודה לא התחיל ב-Gmail וכנראה גם לא יסתיים ב-Google Desktop, התוכנה החדשה המחפשת במחשב האישי. יש לה כלי תוכנה נוספים, כולם מכוונים לנישות חשובות. מיקרוסופט כמעט והגשימה את חזונה, לעלות על כל שולחן עבודה, עם מערכת ההפעלה Windows. טכנית, גוגל עושה אותו הדבר עם מנוע החיפוש והיישומים השולחניים שלה.

 

עבור מיקרוסופט, לפתח מוצר טוב יותר מעולם לא היתה השאיפה העיקרית. היא מקפידה להציע את מוצריה במחיר נמוך יותר מהמתחרים, או בחינם, ולשלבם היטב במערכת ההפעלה. גוגל, בסופו של דבר, עושה אותו הדבר - עם מודל עסקי שמבוסס על מכירת פרסום, אין לה בעיה להציע יישומים בחינם. וגם היא מקפידה לתפור אותם היטב, זה לזה ולמנוע החיפוש שלה.

 

לכן, התחרות בין השתיים עשויה להיות קשורה לא רק לתמחור ולשיווק, אלא גם לאיכות ולמקוריות של הכלים. גוגל, באופן טבעי, מנצלת את יתרונה בתחום של אחזור מידע וחיפוש.

 

בפטיש, בסרגל, מה שבא ליד - Google Toolbar

 

סרגל הכלים של גוגל זמין עכשיו בגירסאות בטא (1.1.6) חדשות במגוון שפות, כולל עברית. מלבד השינויים הקשורים בלוקליזציה, הגירסאות החדשות מותקנות ומוסרות ישירות מהדפדפן, כמו Applets. הגירסאות הללו כוללות רק את כלי החיפוש הבסיסיים, וכדי לקבל את כל רפרטואר התכונות של הכלי (כולל Pop-up Block, AutoFill ו-Browse By Name, למשל), יש להתקין את גירסה 2.0 האנגלית.

 

התכונות הבסיסיות הן חיפוש רגיל ישירות מסרגל שמתווסף לדפדפן, כמו גם חיפוש באתר או בעמוד הנוכחי, ואפשרות לסימון מילים תואמות. 

האפשרויות המורחבות כוללות אפשרות חיפוש במנועי גוגל השונים. הסרגל מספק גישה מהירה לשירותים נוספים של גוגל, כמו המילון המקוון או שירות עדכוני המניות ועוד.

 

Google Toolbar, חרף היותו כלי פשוט למדי וחף מחדשנות, הוא הדרך הפשוטה של גוגל "למסמר" את עצמה לעשרות מיליוני דפדפנים ברחבי העולם.

 

Google על השולחן - Google Desktop Search

 

תוכנת החיפוש החדשה של גוגל לא רק נראית כמעט אותו הדבר, אלא גם מבוססת על עקרונות דומים למנוע החיפוש המקוון שלה, כלומר: היא בונה אינדקס מפורט של הקבצים במסד הנתונים (במקרה זה - הקבצים בדיסק הקשיח), ומבצעת את החיפוש עליו.

צילום: נט מגזין

 

למבנה הקובץ שמזכיר טבלת HASH, יש יתרון גדול וברור: זמן חיפוש קצר במיוחד, ותוצאות כמעט מיידיות.

 

לאחר ההתקנה תופעל במחשב תוכנית רקע שתדאג לעדכן את האינדקס באופן שוטף ובתדירות גבוהה. ב-System Tray, יופיע אייקון שיאפשר גישה מהירה למנוע החיפוש המקומי, ועוד כמה תכונות שימושיות. זקוקים למסמך שאינכם זוכרים היכן הוא? שני קליקים ותוצאות החיפוש יופיעו על המסך.

 

חשוב להדגיש: Google Desktop אינו מחפש את כל סוגי הקבצים, אלא רק מסמכים. הוא מזהה ומאנדקס מסמכי וורד, אקסל ופאוארפוינט, הודעות דואר של אאוטלוק, דפי אינטרנט וקבצי HTML שמאוחסנים במחשב (כולל ההיסטוריה של הדפדפן), וגם מסמכי טקסט וקבצי הודעות של AOL IM.

 

למרבה הצער, הוא אינו מסוגל להתמודד עם קבצים של תוכנות מסרים מיידים אחרות (ICQ, למשל), PDF ופורמטים עבריים ישנים (קבצי טקסט עבריים של DOS למשל). בכלל, נמצאות כאן כל נקודות התורפה המוכרות מאלגוריתם החיפוש של גוגל, כולל רגישות יתר להימצאות של אותיות תחיליות וסופיות בעברית (חיפוש המילה "ישראל" לדוגמה, לא תאתר את המילה "בישראל").

 

ועדיין, Google Desktop הוא אחד מכלי החיפוש הנוחים, החזקים והמהירים ביותר שיש. ברוב סוגי החיפושים הוא עושה עבודה טובה, ובעיקר מהירה כברק. למי שמורגל בלוגיקת החיפוש של גוגל ושולט בכלליה, השימוש יהיה אינטואיטיבי, ולא יחייב כמעט שום סוג של לימוד.

 

גוגל אינה מציעה תחליף לתוכנות חיפוש כמו ISYS או Copernic הוותיקה, אבל בהתחשב בקלות, בפשטות, בנפח הלא מוגזם של קובץ ההתקנה (446 קילובייט), וביתרונות אחרים - Google Desktop היא מהתוכנות שכדאי לפחות לנסות.

 

אגב, זהו מקרה קלאסי שמדגיש את היתרון של גוגל מול מיקרוסופט: Google Desktop הוא כלי הרבה יותר יעיל ומהיר ממנגנון החיפוש המובנה ב-Windows. מיקרוסופט צפויה אמנם לשפר אותו, אבל זה לא יפריע לגוגל, שמספקת את התוכנה בחינם.

 

Google בתמונות - Picasa Photo Organizer

 

Picasa Photo Organizer - שבסך הכל משכה הרבה פחות תשומת לב ועשתה הרבה פחות רעש - היא תוכנה הרבה יותר מפתיעה ביכולותיה.

צילום: נט מגזין

 

Picasa, שהצטרפה לשוק רווי בהרבה (תוכנות לניהול אלבומי תמונות), עושה עבודה מצוינת בצורה לא שגרתית.

 

במבט ראשון אפשר לטעות ולחשוב שמה שיש כאן הוא יישום נוסף לטכנולוגיית החיפוש של גוגל - העתקה של המנוע המקוון לחיפוש תמונות אל סביבת ה-PC. מעשית, Picasa מבוססת על טכנולוגיה עצמאית של חברה באותו שם (לשעבר Lifescape Solutions), שנרכשה על ידי גוגל ביולי השנה.

 

ייחודה לא טמון בכלי הקטלוג והעריכה הפשוטים לתמונות. מה שהופך אותה למוצר תוכנה מרענן, היא האפשרות הפשוטה יחסית לנווט באוספים אדירים של תמונות. היתרון נוצר כתוצאה מהאינדוקס היעיל, מנגנון Thumbnails חזק וזריז במיוחד, וממשק מוצלח מאד - חכם, יפה, אינטואיטיבי ומקורי.

 

כמו תוכנות אחרות, Picasa מאפשרת "ייבוא" תמונה מסורק ומצלמה. יש לה גם כלי עריכה ותיקון אלמנטריים, וכלי הפצת תמונות בדואר אלקטרוני או שיתופן ברשת, וכמובן - הדפסה או פיתוח מקוון.

 

אלו, כמו גם הכלים הפירוטכניים ליצירת מצגות או הצגת התמונות ב-Timeline, אולי יפים אבל בוודאי לא הכי חזקים שישנם. לכן, גם כאן, פשוט יותר להוריד ולהתקין את התוכנה (למרות שקובץ ההתקנה גדול יותר - 3.53 מגהבייט), מאשר לנסות להבין מה ואיך זה נראה. לא תצטערו.

 

בזמן שגלשתם - Gmail Notifier

 

מבין הכלים שסקרנו, Gmail Notifier הוא הצעיר והבסיסי ביותר. זהו תוסף פשוט שנועד להשלים את הפונקציונליות של Gmail, ולהפוך אותה לדמויית אאוטלוק. 

 

בשלב ההתקנה יש שתי אפשרויות עיקריות: להגדיר כברירת מחדל שהיא תופעל עם Windows, ולהשתמש בה למשלוח דואר יוצא. אחרי כן, היא תוסיף התראות אוטומטיות על דואר חדש, ותשתול ב-System Tray אייקון חדש.

 

האייקון יאפשר לגשת לתיבת ה-Gmail בשני קליקים, או יבצע בדיקה יזומה של התיבה כדי לראות אם הגיעו הודעות חדשות. הפעולה Tell me Again תחזור על הצגת ההתראות על דואר חדש, בזו אחר זו, אבל גם תציג התראות על כל ההודעות שלא נקראו. ההגדרה על שימוש ב-Gmail לדואר יוצא, תפתח חלון הודעה חדשה בכל פעם שמקליקים על קישור Mail to: בדפדפן. את כל אלו ניתן לבצע ללא פתיחת תיבת ה-Gmail.

 

זהו תוסף נחמד ושימושי למי שמשתמש ב-Gmail כשירות הדואר העיקרי. הוא עלול להפוך למטרד אם משתמשים ב-Gmail כשירות נוסף.

 

מצד שני, Gmail תומך ב-POP3, כך שאפשר להשתמש בו גם עם אאוטלוק, וגם מכל מחשב שמחובר לאינטרנט. אם כך, תגידו, למה להמשיך להשתמש בהוטמייל?

 

האח הגגול? - keyhole

 

לרכישה הטרייה ביותר (27 לאוקטובר 2004) של גוגל קוראים KeyHole, ולמרות שמדובר בתוכנה הרבה פחות שימושית עבור רובנו, אין ספק שזהו הכלי הכי מרתק בסקירה.

צילום: נט מגזין

KeyHole היא תוכנה גיאוגרפית תלת מימדית, שמתבססת על תמונות לוויין כדי למפות ולהציג את שטח כדור הארץ.

 

בגירסת ה-Pro המסחרית, ובוודאי בגירסת ההתנסות (לשבוע), הרזולוציה, הכיסוי ורמת העדכניות אינם אחידים. ברוב שטח מדינת ישראל, למשל, ניתן לצפות מגובה של מספר קילומטרים במקרה הטוב. אבל בחלק מאזורי העולם, בעיקר צפון אמריקה, ניתן לצפות ברזולוציה גבוהה יותר - לעיתים לזהות לא רק רחוב, אלא גם בית.

 

אם האתר שמחפשים נמצא בארה"ב, ניתן להזין לתוכנה את הכתובת המדויקת והיא תדלג אליו. אפשר גם להשתמש בממשק השליטה לניווט תלת מימדי - לסובב את כדור הארץ כאילו היה גלובוס, לאתר את המקום הרצוי ולצלול. צילומי הלוויין נטענים בהדרגה מאתר KeyHole, עד שמתקבלת תמונה מדויקת.

 

למרות שהתהליך עשוי להיות ממושך, מדובר בחוויה מאלפת בהחלט. גם אם בחלק מהמקרים מדובר בתמונות ישנות או שבסיס הנתונים חסר, לא קשה לדמיין לאן מערכת כזו מסוגלת להתפתח.

 

כמובן שזו לא המערכת היחידה מסוגה, ולמעשה - יש כבר מערכת כזו שפתוחה לציבור (זו של GlobeXplorer, שמוכרת תמונות לוויין), אבל KeyHole לא רק מהירה ובעלת פתרון ניווט מוצלח מאד, אלא גם כוללת פרטי מידע גיאוגרפיים מגוונים - כולל מיפוי אתרים תיירותיים, כבישים וגבולות (מעלה אדומים למשל, היא חלק מירושלים).

 

עוד חזון למועד שבו תוכל מערכת כזו לרגל אחרינו. היא רחוקה ממצב שבו תעביר תמונות בזמן אמת וברמת פירוט שתאפשר לעקוב אחרי אנשים באופן רצוף. לעת עתה, מערכות כאלו גם מתבססות בעיקר על מאגרי תמונות לוויין שנתונים לפיקוח הדוק של רשויות הביטחון האמריקניות.

 

אבל יבוא יום שבו המגבלות הטכנולוגיות והחוקיות ייפרצו, וגורמים פרטיים ירימו לחלל לוויינים כשל נאס"א, ורוחב הפס וכוח החישוב יאפשרו טיפול מהיר במידע הוויזואלי הזה. ואז, נמצא עצמנו בעולם שונה. בגוגל הבינו זאת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
גוגל. כבר מזמן לא רק מנוע חיפוש
צילום: איי פי
מומלצים