שתף קטע נבחר

הארכיון הציוני חי וקיים ברשת

באתר של הארכיון הציוני ניתן לצפות במגוון רחב של תצלומים, מסמכים, תעודות, כתבי עת וסרטים, המספרים את סיפורם של העם היהודי ומדינת ישראל. למרות שזה נשמע טרחני ומיושן, בכל זאת שווה לתת צ'אנס ולצלול באוצרות התוכן שמסתתרים באתר

הביטוי "הארכיון הציוני" אפוף, באופן רגיל, ניחוח פקידותי-הסתדרותי עבש, שמקומו לא יכירנו לא רק בשנת 2004, אלא גם באינטרנט. למרבה ההפתעה, החליטו בהסתדרות הציונית ובסוכנות היהודית לא לוותר בלי מאבק, והקימו אתר חדש לארכיון הציוני.

 

גם הפעם, בדומה לפרויקטים ציבוריים אחרים, שלרוב נהנים מתקציבים מעוררי קנאה וזוכים להשקעה טכנית, עיצובית ורעיונית, מדובר באתר מרשים למדי, שעושה שימוש מתבקש ומוצלח ביתרונות האינטרנט. אחרי הכל, הארכיון אינו רק שם נרדף למרתף אפלולי וטחוב, אלא מסייע בשימור העבר של התנועה הלאומית הציונית.

 

הארכיון, וכך גם האתר, "מתעד את צמיחתה של התנועה הציונית ברחבי תבל מראשיתה, בשנות ה-80 של המאה ה-19", כפי שמסבירים הגופים המנהלים אותו, ומציג מידע אודות "התפתחותו של הבית הלאומי בארץ ישראל, והיבטים שונים של תולדות העם היהודי לפני השואה, במהלכה ולאחריה עד ימינו".

 

הנתונים הזמינים באתר מרוכזים בעצם ממספר ארכיונים, אלו של ההסתדרות הציונית העולמית, הסוכנות היהודית, קרן קימת לישראל, קרן היסוד, משרדי הקונגרס היהודי העולמי ומוסדות היישוב היהודי בארץ ישראל, כאשר בארכיון המרכזי שמורים גם למעלה מאלף ארכיונים אישיים של אישים בולטים בתנועה.

 

בארכיון ניתן למצוא עוד חצי מיליון צילומים, 50,000 מפות, כ-18,000 כרזות, 13,000 עיתונים וכתבי עת, מבחר דברי דפוס כלליפ, ספריה, אוסף סרטי מיקרופילם, וכן ארכיון הסרטים היהודיים על שם הבמאי האמריקני סטיבן שפילברג, שבו יותר מ-3,000 סרטים. שימו לב, שלא כל המבחר העשיר הזה זמין לצפיה גם באתר, אולם מלבד ההיצע הקבוע, ניתן למצוא בו גם הפניה לתערוכות שונות, הפועלות באתרי מט"ח, סנונית וכדומה.

 

לא ממש אינטואיטיבי ונוח לניווט

 

הארכיון המקוון מכיל מסמכים, מפות, כרזות, תמונות ועוד, ומאפשר לגולשים לשוטט ביניהם באמצעות ממשק פשוט אך לא ממש אינטואיטיבי. בגלריית המסמכים למשל, ניתן לצפות, לשמור ולהדפיס מסמכים היסטוריים מתולדות העם היהודי ומדינת ישראל, המסודרים על פי נושאים או שנים.

 

הסריקות עצמן מופיעות באתר בפורמט הגרפי PNG, וניתן לסובב את התמונה, להגדיל ולהקטין אותה, ולצפות בה בצבע המקור, במידה ונסרקה בצבע אחר. ראוי לציין כי מסמכים שאינם כתובים עברית, זכו לגירסת טקסט פשוטה, המאפשרת להבין בדיוק במה מדובר בתעודות המצהיבות.

 

בעמוד החיפוש הכללי תוכלו לבצע חיפוש מורחב לגבי התכנים שבארכיון, ולצפות גם בהם באופן מקוון, כאשר המדור היחיד שעדיין מוגבל מבחינת ההיצע האינטרנטי שבו, הוא זה של "חקר המשפחה", המיועד לגולשים המוכנים להקדיש זמן לצורך איתור שורשיהם עד 11 דורות אחורה. מאגרי המידע הגנאלוגיים זמינים רק בארכיון עצמו, בירושלים, וניתן להזמינם גם בדואר אלקטרוני.

 

בשורה התחתונה, למרות המיושנות הטכנולוגית והפשטות הגרפית, יש כאן אוצר בלום של ממש, המציג תעודות, צילומים, מסמכים ושלל תכנים אודות העבר של כולנו, זה שבלעדיו לא היינו כאן היום. גם אם אתם לא עסוקים בשיעורי בית בהיסטוריה, או מכורים לסיםורי סבתא - שווה לבקר באתר ולדעת איך הכל התחיל. (רוני שני)

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הארכיון הציוני. לא רק למי שאוהב סיפורי סבתא
מומלצים