שתף קטע נבחר

ישראל וסרי לנקה: בסוף, יש שיתוף פעולה

ההכחשות של סרי לנקה אודות דחיה של משלחת רופאים צה"לית בשבוע שעבר הובילו לקשר חם בין נציגהּ בלוס אנג'לס לעמיתו הישראלי: התוצאה: "אל על" תטיס חינם מזון ותרופות שנאספו בעיר, והקהילה היהודית תסייע לקונסוליה של סרי לנקה להתמודד עם מבול טלפונים שמציף אותה

למרות קצר ראשוני, בסוף יש שיתוף פעולה: הקונסוליה הישראלית בלוס אנג'לס התגייסה לסייע לקונסוליה של סרי לנקה בבעיות לוגיסטיות שונות בעקבות אסון הצונמי בשבוע שעבר.

 

קונסול סרי לנקה בלוס אנג'לס, גמיני אמסירי, פנה לעמיתו הישראלי אהוד דנוך, וביקש סיוע בהטסת ציוד רפואי ומזון לתינוקות מלוס אנג'לס לקולומבו.

 

הוא סיפר לו על כ-1,400 ק"ג של תרופות ומזון לתינוקות שנאספו בלוס אנג'לס, אך סרי לנקה מתקשה להעבירם ליעדם. דנוך פנה לחברת "אל על" שהסכימה להטיס חינם את הציוד לבנגקוק תאילנד עד אמצע השבוע, משום יוטס הציוד לקולומבו על ידי החברה הלאומית של סרי לנקה.

 

הקונסול שטח בפני דנוך בעיה נוספת: אין מספיק כוח אדם שיענה לשיחות הטלפון הרבות שמתקבלות בקונסוליה של סרי לנקה. דנוך יצר קשר עם ראשי הקהילה היהודית בעיר, וגייס שורה של מתנדבים יהודים שיאיישו את עמדות הטלפון בקונסוליה.

 

הקשר החם בין הקונסוליות נוצר דווקא בגלל קצר בתקשורת. בשבוע שעבר, כשפורסם ששלטונות סרי לנקה דחו את הצעות ישראל לשגר משלחת רופאים של צה"ל למדינה המוכה, התקשרו נציגיה בוושינגטון, באו"ם ובלוס אנג'לס לעמיתיהם הישראלים, דני איילון, דני גילרמן ודנוך, ביקשו להכחיש את הדיווח ולהודות לישראל על משלוח של ציוד רפואי, מזון ומים שנחת בקולומבו. שיחות ההכחשה הללו הובילו כעבור מספר ימים לקשר נוסף, במסגרתו תואמה הטסת הציוד וההתגייסות של הטלפנים היהודים.

 

האסירים קיבלו "חנינה" מהטבע, אך חזרו לכלא

 

ועוד מסרי לנקה, סיפור מוזר למדי של קומץ אסירים בבית כלא, שהגלים הגדולים העניקו להם חנינה פתאומית, והם סרבו לקבל אותה.

 

בבוקר ה-26 בדצמבר התעוררו 413 האסירים כבכל יום, דיווח העיתון "לוס אנג'לס טיימס". ואז באו הגלים, הרסו לגמרי את חומת הכלא, והחלו להציף את הבניין. "זה היה כאילו הטבע החליט להעניק שחרור מוקדם לכולם", אמר הסוהר אינדיקה לסאת' קומארה.

 

האסירים אכן מצאו את עצמם לפתע חופשיים, אבל נאלצו להאבק בכוחותיהם האחרונים על מנת לשרוד. הם ניצלו הודות לכוח הרב של הגלים, שפרצו לא רק את החומות אלה גם את שערי הכלא. "אם שערי הכלא לא היו נפתחים, הם כולם היו מתים", סיפר אחד הסוהרים.

 

אך כבר באותו היום הופתעו הסוהרים כשהבחינו באסירים הראשונים חוזרים אל הכלא. 83 מהם התדפקו על דלתות המתקן ובקשו לחזור לתאיהם. אז נתקלו הסוהרים בבעיה אחרת. מכיוון שחומות הכלא נפרצו והוא לא היה בטוח יותר למגורים, ומכיוון ששני האוטובוסים שעמדו לרשות מנהלי המתקן ניזוקו מאוד, ביקשו הסוהרים מהאסירים השבים להעזר בתחבורה הציבורית ולנסוע לכלא אחר שבמורד הרחוב. למרבה הפלא, רובם שיתפו פעולה.

 

אף אחד מהאסירים שחזרו לכלא אינו פושע רציני - רוצח או אנס, ולכולם נותרו תקופות מאסר קצרות. הם העדיפו לרצותם את יתרת עונשים ולנקות את שמם, מאשר לחיות במרדף תמידי מפני רשויות החוק, ציין מנהל הכלא, צ'נדרסירי קרונסקרה.

 

בשבוע שחלף מאז האסון החלו הרשויות המקומיות לשקם את בית הכלא כדי שיוכל לקלוט את האסירים שיחזרו, מי מרצונו ומי בכוח. הממשל עדיין לא איבד תקוותו שגם שאר האסירים יחזרו מרצונם, ובכדי לעודדם לעשות כן הוחלט להעניק להם חנינה עד ליום ראשון הבא.

 

בתוך כך דיווחה סוכנות הידיעות איי.פי על ירידה תלולה במכירות הדגים ופירות הים בשווקי סרי לנקה. הסיבה: קונים רבים חוששים שהדגים ניזונו מגוויות שנסחפו ללב ים אחרי האסון.

 

"המכירות צנחו ב-90 אחוז", אמר אחד הרוכלים. חבריו התלוננו כי נפגעו פעמיים - פעם אחת מאובדן חלק ניכר מסירות הדיג ופעם נוספת מהעובדה שגם את הדגה שהם מצליחים להביא לשוק, איש אינו רוצה לקנות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
ההרס בסרי לנקה. יהודי לוס אנג'לס נרתמו לסייע
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
הטבע החליט לשחרר מהכלא (ארכיון)
צילום: רויטרס
מומלצים