שתף קטע נבחר
צילום: סידי בנק

המנצחים והמפסידים של השבוע

הציבור מכיר את שלמה דוברת בעיקר דרך הוועדה שבראשה עמד לרפורמה בחינוך. השבוע התברר שדוברת הוא קודם כל איש עסקים מוצלח - בזכות מכירת טקנומטיקס הישראלית לחברה אמריקאית, התעשר דוברת, שהחזיק 8% בחברה, ב-77 מיליון שקל במזומן. בצד המפסידים - אביגדור יצחקי שאולץ בלחץ ציבורי לוותר על חברות בדירקטוריון אל על


 


 

  1. שלמה דוברת, בעל מניות בטקנומטיקס

הישראלי הממוצע היה בטוח עד השבוע ששלמה דוברת הוא איש חינוך. הוא הרי האיש שחתום על המהפיכה המתוכננת במערכת החינוך, הידועה כ"דו"ח דוברת". השבוע התגלה לרבים שאותו דוברת הוא בכלל איש עסקים פרטי ומצליח מאד. איש העסקים דוברת עמד השבוע מאחורי מכירת חברת טקנומטיקס הישראלית ל-UGS האמריקנית תמורת 228 מיליון דולר. דוברת שהחזיק בטקנומטיקס 8.3% קיבל, במזומן, 17.5 מיליון דולר ובתרגום לעברית - 77 מיליון שקל. זוהי הפעם השנייה שדוברת הופך למיליונר בזכות טקנומטיקס. ב-99' הוא היה מעורב במכירה הראשונה של טקנומטיקס לחברה אמריקנית וכבר אז קיבל מיליוני דולרים תמורת המכירה. עכשיו אתם מבינים מאיפה יש לו זמן להתעסק בתחביב ושמו חינוך.

 


 

2. דרור שטרום, הממונה על ההגבלים העסקיים

ארבע שנים נמשכה החקירה והסקת המסקנות של דרור שטרום, הממונה על ההגבלים העסקיים, בפרשת היחסים הסבוכים שבין רשתות השיווק הגדולות לבין היצרנים-ספקים שלהן. שטרום מצא כי היצרנים הגדולים, בעיקר מענף המזון, כמו תנובה, עלית-שטראוס ואסם, קיימו הסכמים לא חוקיים עם רשתות השיווק הגדולות שהבטיחו להם שליטה במדפי הסופרמרקטים. השבוע פירסם, סוף סוף, שטרום את מסקנותיו הסופיות. זה אמנם היה באיחור רב, מה שיצר חוסר ודאות מיותר בקרב הגורמים שנחקרו, אבל משהתפרסמו המסקנות התברר כי שטרום קיבל החלטות אמיצות שפסלו את ההסדרים הקיימים. גדולי התעשיינים בארץ ספגו מכה כואבת משטרום, שהוכיח כי אותו אי אפשר יהיה להאשים בקשרי הון-שלטון ובהעדפת בעלי ההון על פני הצרכנים.

 


 

3. מיקי דורסמן, מממש רווחים בבורסה

מיקי דורסמן מוכר לכם בעיקר מטורי הרכילות. הוא בעלה לשעבר של שרי אריסון, אשר ניהל נגדה, לפני כשנה, משפט במיאמי לאחר שעזבה את ישראל ולקחה עימה את בנם המשותף, מבלי לקבל את רשותו של דורסמן. בינתיים שבו שרי והבן לישראל והשבוע הזדמן לנו לגלות את הפן העסקי של מיקי דורסמן. בעונה של מימושי רווחים בבורסה הצטרף גם דורסמן לטרנד הזה והוא מכר השבוע את אחזקותיו - 11.4% - בחברת נייר חדרה תמורת כ-100 מיליון שקל. דורסמן שעל פי פרסומים בעיתונות קיבל עם גרושיו משרי אריסון כ-40 מיליון דולר, רכש את המניות בנייר חדרה לפני 5 שנים. יחד עם הדיבידנדים שקיבל במהלך התקופה והרווח שעשה השבוע ממכירת המניות, מגיע הרווח הכולל שלו מנייר חדרה לכ-45 מיליון שקל. בהחלט לא רע על השקעה של 80 מיליון שקל שנעשתה רק לפני 5 שנים. 

 


 


 

1. ג'ורג' בוש. נשיא ארה"ב

לנשיא ארה"ב, ג'ורג' בוש, יש מין כישרון לעשות בעת משבר, תמיד את הדבר הלא נכון. לפחות מבחינת יחסי הציבור. השבוע הוא הפגין את כשרונו זה פעם נוספת. כאשר החלו להתברר מימדי אסון הצונאמי בדרום מזרח אסיה, התייצב בוש מול המיקרופונים (באיחור רב), והודיע כי המימשל שלו יתרום... 35 מיליון דולר כסיוע לנפגעי האסון. רק כמה ימים אחר כך, כששאר המדינות העשירות כבר הצהירו על תרומות במאות מיליונים, התעורר מימשל בוש והגדיל את התרומה שלו פי 10 ל-350 מיליון דולר (עדיין הרבה פחות מ-500 מיליון דולר שתרמה יפן). בוש החמיץ הזדמנות פז שניקרה בדרכו להציג את ארה"ב כמנהיגת העולם, לא דרך פעולות שיטור ומלחמה, אלא בדרך של סיוע לנזקקים. במקום להוביל את העולם בסיוע למדינות האסון, נשרך בוש במין אדישות לא מובנת אחרי מדינות אחרות. אז מה הפלא שארה"ב היא המדינה השנואה ביותר בעולם.

 


 

2. אביגדור יצחקי, דירקטור בהקפאה

אביגדור יצחקי, המנכ"ל לשעבר של משרד ראש הממשלה, אמור היה להיבחר ביום חמישי לדירקטור בחברת אל על "החדשה" שבבעלות האחים בורוביץ'. אבל התנועה לאיכות השלטון קילקלה לו את המינוי. התנועה טענה כי יצחקי טיפל בתוקף תפקידו הקודם בחברת אל על ובהליכי הפרטתה ולכן אין הוא מורשה לעבור לעבודה בה לפני תום תקופת הצינון בת השנה בה הוא מחוייב על פי החוק. יצחקי טען כי לא עסק בהפרטת אל על במשרד ראש הממשלה ואולם אז שלפה התנועה לאיכות השלטון פרוטוקולים של ועדת הכספים בהם העיד על עצמו יצחקי כי סייע לחברת אל על וקידם את הפרטתה בתפקידו כמנכ"ל משרד רה"מ. יצחקי לא ויתר וערב ישיבת דירקטוריון אל על עוד אמר: "אני עומד על שלי וזכותי להיבחר". ואולם ברגע האחרון נסוג יצחקי מחשש לעבירה על החוק והודיע כי הוא מסיר לפי שעה את מועמדותו עד לקבלת האישורים הנדרשים לפי החוק בנושא משך הצינון הנדרש ממנו.

  


 

3. ארנון טיברג, מנכ"ל דלתא טקסטיל

8 שנים מנהל ארנון טיברג את דלתא טקסטיל (שבשליטת דב לאוטמן) ומעולם לא חתם על הפסד בדו"חות הרבעוניים של החברה. השבוע התברר מאזהרת רווח שפירסמה החברה, כי לראשונה בתקופתו של טיברג, היא עומדת לסיים את הרבעון הרביעי של 2004 בהפסד. הסיבה: הפסדים בפעילות חטיבת ההלבשה התחתונה בשוק העממי בארה"ב, האחראי על שליש מהכנסות החברה. טיברג אמנם הסביר כי מדובר באירועים שלא יחזרו ב-2005 וכי החברה נקטה בצעדי התייעלות ורכשה חברה אמריקנית לשיפור מעמדה בשוק זה, אך המשקיעים לא התרשמו במיוחד מההסברים והמנייה נפלה כמעט ב-10% ביום אחד.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים