שתף קטע נבחר

היסטוריה: מטוס אל על נחת באינדונזיה

לראשונה מזה עשור, לאחר מגעים חשאיים שניהל משרד החוץ, נחת מטוס ישראלי במדינה האיסלאמית הגדולה ביותר, שעמה אין לישראל יחסים דיפלומטיים. עשרות טונות של ציוד נשלחו בטיסת אל-על, חלקו נאסף במבצע ynet, "ידיעות אחרונות", "וסטי" ו"כוח לתת". מנכ"ל משרד החוץ, רון פרושאור, נועד עם בכירים באינדונזיה והעביר איגרת תנחומים

היסטוריה קטנה, בעקבות הסיוע הישראלי: באופן נדיר אישרו בצהריים (ג') שלטונות אינדונזיה, המדינה המוסלמית שלישראל אין יחסים דיפלומטיים איתה, למטוס אל-על לנחות בשטחה. המטוס נשא 90 טונות של בגדים, מזון, מים, תרופות ומזון לתינוקות, לסיוע לניצולי אסון הצונמי, כך נודע ל-ynet. מנכ"ל משרד החוץ, רון פרושאור, הגיע אף הוא לאינדונזיה, ונועד עם בכירים במדינה.

 

בפגישות שקיים, העביר פרושאור אגרת משר החוץ, סילבן שלום, שבה הביע שר החוץ את תנחומי העם בישראל ואת הזדהותו עם העם באנדונזיה. אגרת דומה העביר פרושאור בפגישה עם בכירים בסרילנקה.

 

בישראל מקווים כי הסיוע ההומניטרי לאינדונזיה, שהגיע לאחר מגעים חשאיים שניהלו אנשי משרד החוץ, יוביל גם לחימום יחסים דיפלומטיים ולפגישת בכירים משני הצדדים. עם היוודע דבר האסון, הציע המשרד, בהנחיית שר החוץ, סילבן שלום, סיוע ישראלי גם למדינות שלישראל אין עימן יחסים דיפלומטיים. גורמים במשרד שפעלו להוצאת המבצע לפועל, אמרו ל-ynet: "אנחנו מוכנים לסייע לכל מי שיסכים לקבל מאיתנו סיוע".

 

הטיסה הישראלית נחתה כבר אמש בקולומבו, בירת סרי לנקה, שם פרקה כ-10 טון ציוד, ומשם המשיכה לג'קרטה שבאינדונזיה, כדי לפרוק ציוד סיוע נוסף, רובו נאסף במסגרת מבצע ynet, "ידיעות אחרונות", "וסטי" ו"כוח לתת".

 

גורמים מדיניים הביעו תקווה כי הסיוע ישמש מנוף לקידום היחסים בין שתי המדינות ואמרו ל-ynet כי "ישראל מנסה לסייע גם למדינות שאין לה יחסים דיפלומטיים איתן, בפרט כשמדובר בסיוע שנתפס כהומניטרי ממדרגה ראשונה". עוד הוסיפו הגורמים כי אינדונזיה, על אף היותה מדינה מוסלמית, נתפסת כמתונה יחסית, וכי ישראל תשמח לשדרג את היחסים עימה.

 

לישראל אין יחסים דיפלומטיים עם אינדונזיה, אולם למרות זאת, במהלך

 השבוע האחרון התנהלו מגעים בין משרדי החוץ של שתי המדינות על מנת לאשר את הובלת הסיוע. האישור לנחיתה באינדונזיה הגיע בסוף השבוע האחרון, ומשרד החוץ נערך להוציא את המבצע אל הפועל.

 

הקברניט: לא התביישו בנו

 

דרור, קברניט הטיסה, סיפר ל-ynet לאחר הנחיתה: "זה היה מאוד מרגש, וקבלת הפנים הייתה מאוד חמה. הם מראים הערכה רבה לסיוע שהבאנו איתנו. הם לא מתביישים בכך שאנחנו פה ולא מנסים להסתיר אותנו. נתנו לנו תחושה מאוד נוחה".

 

לדבריו, "בשדה התעופה עצמו הייתה סקרנות גדולה ואנשים באו לצפות בנחיתה. דרגים של שלטון מקומי ואף דרגים מעט בכירים יותר דאגו להגיע לכאן כדי לקבל אותנו ולא חסכו מאמץ בעניין הזה. מיד לאחר מכן אף לקחו אותנו לארוחת ערב".

 

דרור הוסיף כי "עד הרגע האחרון לא ידענו האם האישורים לנחות אכן יחזיקו, ולמעשה עד רגע הנחיתה לא ידענו אם אכן ננחת שם לבסוף".

 

אינדונזיה, המדינה המוסלמית הגדולה בעולם, מנהיגה את קבוצת המדינות הבלתי מזדהות באו"ם במשך שנים ארוכות. מדובר בגוש של מדינות שתומך באופן מסורתי בעמדות הצד הפלסטיני. הביקור האחרון של אישיות ישראלית בג'קרטה היה זה של ראש הממשלה יצחק רבין ב-94', כשעבר שם בדרכו מיפן.

 

אין זו הפעם הראשונה שבה סיוע הומניטרי חוצה גבולות וסכסוכים. יוון סיפקה סיוע נרחב לטורקיה, יריבתה, לאחר רעידת האדמה הקשה שאירעה שם לפני שנים ספורות.

 

סרי-לנקה: נחלק 5,000 ארוחות חמות ביום

 

גל לוסקי, שעומדת בראש משלחת 15 אנשי הסיוע שנחתו אתמול בסרי-לנקה, סיפרה כי מיד עם הנחיתה בבירה קולומבו, מילאו המתנדבים משאיות בציוד שנתרם בארץ. "אנחנו שמונה אנשי מד"א והיתר הם מהמועצה הלאומית להתנדבות בישראל ומישראייד. יש לנו שלושה מטבחים שאנחנו מקימים ושירותי מרפאה שינתנו על ידי מד"א".

 

לוסקי מספרת כי ברחובות עדיין נראות תמונות של נעדרים באסון וכי הם מספקים את הצרכים הבסיסיים של התושבים במזון ובמי שתייה נקיים. "אנחנו עומדים לנסוע לעיר טנגול כדי לחלק כ-5,000 ארוחות חמות ביום. חברה מקומית בשם 'אייר ווטר', שמפעלה נמצא בירושלים, תרמה לנו מכונות לאספקת מים". כמו כן אמרה לוסקי כי שלושה שפים מקומיים יבשלו בהתנדבות לתושבים.

 

סיוע ישראלי גם בחיפוש קרובים

 

לאור העובדה שאלפי בני אדם עדיין מוגדרים כנעדרים באסון הצונמי, ביקשה הוועדה הבינלאומית של הצלב האדום (ICRC) ממגן דוד אדום בישראל להשאיל את שירותי קצינת חיפוש הקרובים שלו, אלנה זינגר, לשליחות בת חמישה שבועות כנציגת ה-ICRC. זאת, מאמצע ינואר ועד לאמצע פברואר.

 

בעת שליחותה בסרילנקה תסייע זינגר לצוותי חיפוש הקרובים המקומיים של ה-ICRC בחיפושיהם אחר אותם אנשים נעדרים או עקורים.


פורסם לראשונה 11/01/2005 12:59

 

בהכנת הכתבה השתתף עופר מאיר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: צפריר אביוב
ציוד שנאסף במסגרת מבצע ynet
צילום: צפריר אביוב
צילום: רויטרס
נפגעי הצונמי באינדונזיה
צילום: רויטרס
צילום: תומריקו
מבצע ההתרמה
צילום: תומריקו
מומלצים