שתף קטע נבחר

שיעור בדמוקרטיה: בעולם הערבי עוקבים מקרוב

הערוצים המובילים בעולם ובמדינות ערב העבירו בשידורים חיים את הנעשה ברשות הפלסטינית. בכירי הכתבים יצאו מן האולפנים הממוזגים אל השטח, לקלפיות בעזה ובטול-כרם. אחרי התמונות משם, ולקראת אלה שעוד צפויות להגיע מבגדד - מה הפלא ששליטי ערב מודאגים?

לפחות בפרמטר אחד ניתן להכתיר את הבחירות ברשות הפלסטינית כדמוקרטיות, במובן האמיתי של המילה - הסיקור התקשורתי. ככל שנקפו הימים והשעות לקראת פתיחת הקלפיות, ובמיוחד מאז תחילת ההצבעה, נכנסו ערוצי הטלוויזיה הערביים, כמו גם העולמיים, למתכונת שידורים מיוחדת – כל ערוץ לפי ראות עיניו. זאת, אחרי ימים בהם שודרו בתחנות השונות קליפים של תעמולת בחירות, ולאחר שכל אחד מהמועמדים אף פתח אתר אינטרנט משלו, בהתאם לתקציב, ובו משנתו הפוליטית.

 

שני הערוצים המובילים, אל-ג'זירה הקטארי ואל-ערביה הסעודי, פתחו אולפנים מיוחדים בהם ראיינו אישים מכל קצוות הקשת הפוליטית הפלסטינים, פרשנים פוליטים, אישי ציבור, אנשי וועדת הבחירות ואפילו מצביעים נרגשים.

 

"אני שמח מאד, הכל היה תקין במאת האחוזים ומסודר להפליא", אמר אחד המצביעים לכתבת אל-ג'זירה בעזה, שעמדה מקרוב על ההתרגשות סביב אחת הקלפיות.

 

כמו בתחומים רבים אחרים, נדמה שגם בתחום הכיסוי התקשורתי של הבחירות ברשות אל-ג'זירה היא נותנת הטון. אמצעים וירטואליים מיוחדים הסבירו לצופים בעולם הערבי באילו נפות יוכלו 1.7 מיליון בעלי זכות ההצבעה הפלסטינים להצביע ומהו ההליך המדויק שנדרש להצבעה.

 

הסיקור היה אינטנסיבי ומעורה כך ששום פרט לא נסתר מעיני הצופים – בין אם סחבת מסוימת במזרח ירושלים, תקרית ירי לא ברורה בחאן יונס או הארכת יום הבחירות בשעתיים – הכל בשידור ישיר. אל-ג'זירה, שפתחה אולפן מיוחד ומעוצב להפליא ברמאללה, הציבה במספר מוקדים בשטחים את כתביה ואלה מיהרו לדווח ולהביא סיפורי צבע שונים משלל זוויות.

 

גם המתחרות נתנו פייט בתורן. רשת "אל-ערביה" פתחה אולפן מיוחד משלה בכותרת "נשיא – אחרי הסמל", וראיינה אף היא נציגים מכל גווני הקשת הפוליטית על היום שאחרי. הרשת הודיעה במשך שעות היום כי עם נעילת הקלפיות היא תפרסם את תוצאות מדגם הטלוויזיה של מכון המחקר הפלסטיני של חליל שקאקי. גם תחנות הלוויין האחרות כיסו עם כתביהן ופרשניהן את השטחים. כך שלא נותר צד, ובכלל זה החמאס והג'יהאד, שאינם משתתפים בבחירות.

 

בעולם הערבי עוקבים בעניין רב אחר הבחירות ברשות. קשה להתעלם מן העובדה שדווקא בשטחים ובעיראק, הנתונים תחת "כיבוש של צבא זר", בלשון העולם הערבי, נערכות בחירות חופשיות ברמה כזאת או אחרת, בשעה ששאר המדינות, בהכללה גסה, זוכות אולי רק למראית עין של הליך דמוקרטי. אם הבחירות כאן ובבגדד יצליחו, יהיו ודאי שליטים ערביים שיתחילו להזיע, מחשש ללחץ ציבורי מבית שידרוש בחירות דומות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
הכל בשידור חי
צילום: גיל יוחנן
צילום: איי פי
ראיונות מכל הקשת הפוליטית
צילום: איי פי
מומלצים