שתף קטע נבחר

המדריך למחשב מוזיקלי - חלק ב'

בחלק הקודם למדנו כיצד לחבר למחשב כמה כרטיסי קול וכמה מערכות סטריאו, כדי לשמוע ערוץ סאונד שונה בכל חדר. כעת נסקור את הנושאים המתקדמים יותר: אודיו מסונכרן (להאזין לאותו ערוץ בכל החדרים) ושליטה על האימפריה שבניתם באמצעות קולטי אינפרה אדום ושלט רחוק

לאחר שהסברנו כיצד לחבר הכל להכל, וכיצד לגרום לכרטיסי הקול במחשב לשדר מוזיקה למערכות סטריאו שונות ברחבי הבית, הגיע הזמן לפינוקים ושיפורים באיכות החיים:

 

לנגן הכל ביחד

 

לא תמיד רוצים לשמוע בכל חדר שיר אחר. סביר להניח שבבוקר, בניקיון או סתם ביומיום תרצו דווקא לשמוע בכל החדרים את אותו הדבר - מה שנקרא "אודיו סינכרוני" (Synchronized Audio). אבל איך עושים זאת, בעיקר אחרי שהפרדתם את מערכות הסטריאו לכרטיסי קול שונים?

 

שימוש בתוסף

 

תוסף לנגן ה-MP3 ישלח לכל כרטיסי הקול את אותו האות בו זמנית. תוסף כזה זמין לכל נגן MP3 ראוי, ול-Winamp, למשל, יש את Output Stacker. הבעיה היא, שכתוצאה מאופן העבודה של רוב נגני ה-MP3 (ו-Winamp ביניהם), האות מועבר לכרטיסי הקול עם השהייה מטרידה, שלא תמיד ניתן להיפטר ממנה. אם רוצים לסנכרן בין חדרים מבודדים, זה מספק, אך אם ההשהייה גדולה מדי וקיימות נקודות בבית בהן שומעים בצורה טובה שני חדרים או יותר בו זמנית, זו כבר בעיה רצינית. תוכלו לנסות לסנכרן ידנית את כרטיסי הקול, על ידי הוספת השהייה בפרמטרים של הסאונד היוצא, אבל זה לא תמיד אפשרי.

 

פיצול פיזי

 

לא הצלחתם? זה הזמן לנסות את הפתרון ה"נכון": פיצול אות בודד לכמה יציאות באופן פיזי. הבעיה שזה דורש יכולת בסיסית של אלתור טכני: בהתאם לצרכים, לסוג ולכמות החיבורים, תצטרכו למצוא דרך לחבר את היציאה של אחד מכרטיסי הקול אל כל מערכות הסטריאו, כשכל מערכת מחוברת בנוסף גם לחיבור הרגיל (כדי לשלוט עליהן בנפרד ובעת הצורך לעבור למצב המסונכרן). הנה כמה רעיונות אפשריים לפתרון:

 

  1. לפצל את היציאה של כרטיס הקול המרכזי ולחברה לכניסות ה-Line In של כל כרטיסי הקול האחרים. כשרוצים מצב סינכרוני, פותחים את המיקסר של Windows ומפעילים Playback על ה-Line In של כל כרטיסי הקול מלבד המרכזי. חיסרון: עלול לפגוע באיכות הסאונד ועלולה להיווצר השהייה כתוצאה מזמני העיבוד השונים של כרטיסי הקול.

  2. לחבר כבל נוסף לכל כבל שמתחבר למערכת סטריאו, שיתחבר אל כרטיס הקול המרכזי (בו יותקן מפצל, שיעביר את האות לכל הכבלים). חיבור זה יכול להתבצע באמצעות חיבור מפצלים מוכנים או באמצעות חיתוך אחד הקצוות של כל כבל וחיבור מחדש של "קצה מפוצל" (כלומר שני קצוות שיוצאים מכבל אחד). חיסרון: הכבל ה"דו-ראשי" עלול לגרום לרעשים.

  3. לשים בכניסה לכל מערכת סטריאו מפסק, שיבחר איזו כניסה תתחבר אליה, ולחבר למפסק של כל מערכת שני כבלים - אחד לכרטיס הקול שלו ואחד לכרטיס הקול המרכזי (שבו יותקן מפצל שיעביר את האות לכל הכבלים). חיסרון: יש צורך להעביר כל מערכת באופן ידני למצב מסונכרן או עצמאי.

 

שלט רחוק למחשב

 

עכשיו, כשמכל מקום בבית שומעים מוזיקה מהמחשב, תתקלו בבעיה מציקה: אם המחשב נמצא בחדר העבודה ואתם בסלון, תצטרכו לקום ולגשת אליו כדי להעביר שירים. אם זה לא מהווה מטרד רציני - מעולה, חסכתם עבודה. אבל אם יש לכם בית גדול והמרחק בין המחשב לסלון גדול יחסית, אולי כדאי להוסיף מנגנון שליטה מרחוק, כדי להעביר שירים במחשב עם השלט הרגיל של המערכת.

 

הדבר הראשון שצריך הוא מתאם אינפרה אדום למחשב. שימו לב, מדובר בנקודה עדינה: המתאם צריך להיות כזה שיפעל עם תדרי האינפרה אדום המתאימים לשלטים ביתיים, ולא כל מתאם למחשב מתאים. רוב מתאמי האינפרה אדום למחשב מיועדים להעברת נתונים ופועלים בתקן הייעודי IrDA.

 

מכיוון ששיטת השידור של התקן הזה שונה משיטת השידור בשלטי אינפרה אדום ביתיים, מתאמים המיועדים להעברת נתונים לא יעזרו, ויש צורך במתאם ספציפי לשלט רחוק. ישנם לא מעט מוצרים כאלו. למשל, ערכת השלט של ATI או iMon Wireless IR Remote של Ahanix או השלט הישן, שהגיע פעם עם מחשבי פקרד בל, וכלל מתאם מתאים.

 

הבעיה עם הערכות הללו, שהן כוללות גם שלט ייעודי, שאמנם אין חובה להשתמש בו (המתאם יעבוד עם רוב השלטים האחרים), אבל חייבים לשלם בעבורו. קיימים גם מוצרים שאינם כוללים שלט, כמו Irman, אבל קשה להשיגם בארץ ודמי המשלוח מחו"ל הופכים את רכישתם ללא כדאית.

 

אפשרות אחרת היא להרכיב לבד מתאם אינפרה אדום פשוט, שיתחבר ליציאה הטורית של המחשב. באינטרנט ניתן למצוא מבחר מדריכים מפורטים, כמו זה, שכולל תמונות של הרכיבים ושלבי ההרכבה. המתאם המוצע דורש מעט רכיבים והרכבתו פשוטה במיוחד. כמובן, שכדי להשתמש בו בחדר אחר צריך כבל מאריך טורי, אבל זו לא בעיה.

 

לאחר שהרכבתם מתאם אינפרה אדום מתאים, דאגו שהלחצנים המתאימים בשלט יבצעו את הפעולות הרצויות במחשב. קיימות מספר תוכנות לשם כך, כשהפופולרית היא Girder, שתאפשר ללמד את המחשב לזהות לחצנים בכל שלט סטנדרטי, ותגיב לכל לחצן בהתאם להתנהגות שתוגדר לה.

כך, אפשר להעביר שירים בנגן ה-MP3, להקפיא או להריץ קדימה/אחורה בנגן הווידאו (שימושי במיוחד אם חיברתם גם את הטלוויזיה למחשב) וכל פעולה אחרת. השימוש בה לא תמיד טריוויאלי, אבל קיימות דוגמאות ותוספים, שניתנים להורדה, ומאפשרים להגדירה בקלות יחסית.

 

בכל מה שקשור לאודיו רב אזורי ולשליטה עליו, אין גבול למקוריות ולמגוון השיטות האפשריות. התייחסו לכתבה כאוסף של רעיונות ושיטות מומלצים (חלקם פרי ניסיון אישי), אבל מי שמרגיש שהעצות הללו לא מתאימות לו, מוזמן ללמוד את הנושא, ולחשוב על פתרונות חלופיים. זיכרו שאין תחליף לרעיונות מקוריים ויצירתיים, שמותאמים לצרכיכם.

 

רעיונות יצירתיים

 

  • בורר כניסות - מי שלא יכול להתקין כרטיס קול לכל אזור, יחסוך כסף וזמן עם בורר כניסות, מפסק קטן, שמחירו 70-120 שקלים. ההתקן, שנועד לחיבור מספר קלטים (וידאו, פלייסטיישן, DVD וכו') לכניסה אחת בטלוויזיה, ולברור ביניהן, ממתג פיזית בין חיבור ה"פלט" לאחד משלושת חיבורי ה"קלט" בעזרת כפתור. לכן לרוב ניתן להשתמש בו גם הפוך: לחבר בכבל RCA את המפסק לכרטיס הקול ואת צידו השני לחבר למספר מערכות סטריאו, שהמפסק מאפשר לבחור לאיזו ינותב הסאונד. כך, שני כרטיסי קול יספיקו לכל הבית.

  • להבדיל בין נגנים - גם אם החלטתם להשתמש בשני נגנים נפרדים או בחלונות שונים של אותו הנגן, תצטרכו לזכור איזה חלון שולט על איזה אזור. מומלץ להשתמש בתוכנה לעריכת סקינים, לפתוח סקין קיים ולשנותו. אפשר, נניח, לקבוע שתמונת הרקע של החלון "הסלוני" תהיה צילום שלו, או תמונה קיימת עם המילה "סלון".

 

קישורים שימושיים

 

  • uICE - תוכנה לשליטה על המחשב באמצעות שלט.

  • מדריך מפורט לגבי התקנת Girder כך שתעבוד עם מספר חלונות Winamp.
     

המידע על אודיו רב אזורי מרוכז בעיקר בפורומים בנושאי אודיו תחת שמות המפתח Multi-Zone או Multiple Sound Cards. דוגמאות לפורומים שבהם ניתן למצוא דיונים בנושא:

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
IRman ו-AHANIX iMon Wireless IR Remote. לקליטת אינפרה אדום במחשב
צילום: נט מגזין
מומלצים