בדרך למבצע בעזה: "כל רקטה יכולה להיות אור ירוק"
ראש הממשלה ושר הביטחון שמעו מקציני פיקוד דרום על התוכניות לפעילות ברצועה. גורמי צבא בכירים: "הוא רצה לחוש את השטח, לשמוע את הקולות ולהבין את התחושות". הכיוון המסתמן: מבצע נרחב לעצירת הקסאמים ומניעת נסיגה תחת אש. בצה"ל אומרים: "כל רקטה שתעוף עכשיו עלולה להיות הקש ששבר את גב הגמל. אבל אם הם יפעלו, עוד אפשר לקפל את המפות ולהחזיר אותן למגירה"
ראש הממשלה, אריאל שרון, שמע היום (ג') סקירה מקיפה מראשי צה"ל על התוכניות השונות לפעולה צבאית ברצועת עזה. יחד עם שר הביטחון, שאול מופז, הוא נועד עם הרמטכ"ל, אלוף פיקוד הדרום וקצינים בכירים בפיקוד, שעמלו בימים האחרונים על שיפוץ תוכניות הפעולה השונות ברצועה.
"אנו נמצאים במצב מורכב מאוד, צריך להסתכל על מגוון שלם של שיקולים ולא להיתפס לאמוציות", אמר הבוקר ל-ynet גורם צבאי. בפיקוד הדרום יש לא מעט תוכניות מגירה לפעולה ברצועה, החל משורה של מבצעים נקודתיים וכלה במבצע רחב היקף במוקדים ה"בעייתיים".
גורמי צבא בכירים הסבירו כי בפני ראש הממשלה יוצגו תוכניות שונות, במדרגות עולות. עם זאת, הגורמים העריכו כי דווקא מבצע רחב היקף בסגנון "חומת מגן" אינו עומד כרגע על הפרק. "יש תוכניות כאלה, ואולי דווקא לקראת ההתנתקות, נכון לבצע מהלך צבאי משמעותי שגם ימנע יציאה תחת אש. אבל רק הסלמה חריפה תביא להחלטה שכזו".
לא לשחק לידי נסראללה
שרון, ששומע את הקולות בשדרות וראה את המראות הקשים במסוף קרני, ביקש לשמוע את התרחישים לא רק מפי הרמטכ"ל, אלא גם מקצינים זוטרים יותר, שפועלים בשטח כבר שנים רבות. "הוא רצה להרגיש את השטח, לשמוע את הקולות ולהבין את התחושות המובילות", הסביר גורם ביטחוני. "המצב מורכב ואי אפשר להישאר אדישים למה שקורה, החלטה צריכה להתקבל בכובד ראש ואין כמו שיחה עם אנשי המקצוע, כשהמפות מול העיניים, כדי לקבל את ההחלטה נכונה".
בצה"ל ניסו היום לצנן מעט את אווירת המלחמה שנוצרה בימים האחרונים. "הכי קל להיכנס בצורה מאסיבית ללחימה, אבל יש בכך גם מין כניעה למה שמבקשים ארגוני הטרור לעשות - לדחוף את צה"ל וישראל ללחימה שתביא לאי יציבות. הרי אנחנו כל זמן מחכים לדבר ההפוך - לתחילתה של יציבות, של תקופה חדשה. ברור שמבצעים גדולים שיביאו אבדות, הרס ופגיעה בתשתיות רק יוסיפו לאי היציבות, ומי שירוויח מזה הכי הרבה יהיו ארגוני הטרור וגם חיזבאללה, שדוחף כל הזמן למצב כזה".
"ברור שאסור שתושבי שדרות יחיו תחת פחד מתמיד, ולכן חייבים לפעול, אבל בצורה מדודה. לאחר שהאבק הקרב יתפזר, נשאל לאן פנינו וחשוב שנקבל תשובות", אמרו גורמי צבא בכירים. "אנחנו עומדים בפני מספר ימים שהם ימי מבחן רגישים מאוד להנהגה הפלסטינית. כל פיצוץ ייבחן, כל רקטה שתעוף עשויה להיות הקש ששבר את גב הגמל. הקולות שנשמעים משם טובים, אבל המעשים הם אלה שקובעים. אם יהיה שקט, לא מן הנמנע שבינתיים נקפל את כל המפות ונחזיר אותן בחזרה למגירה. אבל כדי שדבר כזה יקרה, צריך הוכחות בשטח".
התוכנית להשתלטות על עזה
גורמים בצה"ל הסבירו ל-ynet כי פעולה רחבת היקף ברצועת עזה תדרוש הכנה מוקדמת של מספר ימים ואף מעבר לכך. בין היתר, יצטרכו באגף המבצעים להחליט אילו כוחות חדשים יצטרפו לאלה הפועלים בפיקוד הדרום.
לפני מספר שבועות, לקראת מבצע נקודתי שביקש צה"ל לערוך בבית-חנון שבצפון הרצועה, נשקלה האפשרות להוריד את גדוד 101 של הצנחנים לרצועה. הדבר ירד בסופו של דבר מהפרק, אבל עצם המחשבה מוכיחה שיש כוונות שונות להביא, בסיטואציה מסוימת, גם כוחות מאיו"ש, ואותם, יש להניח, יצטרכו להחליף חיילי מילואים. "זה תסריט קיצוני, אבל בהחלט נמצא בדפ"אות (דרכי פעולה אפשריות) שלנו".
עוד לפני יציאה למבצע רחב היקף ברצועה, יצטרכו גורמי מנהלת התיאום והקישור לדאוג לכל צרכי האוכלוסייה הפלסטינית. העובדה שמעבר הסחורות בקרני מושבת מהווה בעיה קשה מאוד, שכן אין תנועה פנימה של מזון ותרופות. לא מן הנמנע שצה"ל יאפשר הכנסת מוצרי מזון בסיסיים וציוד הומניטרי לרצועה, אם אכן צפויים ימי קרב.
השלב השני יהיה ביתור הרצועה לשלושה חלקים. חסם אחד יהיה בציר טנצ'ר, בצומת גוש קטיף, ואילו השני על כביש החוף, מערבית לנצרים. מדובר בפעולות כמעט קבועות שנעשות לפני פעילות צבאית, במטרה למנוע מעבר של אמצעי לחימה ומחבלים מדרום הרצועה למרכזה ולצפונה.
בתסריט לחימה רחב היקף עשוי צה"ל לפעול בכל אזורי השיגור בצפון הרצועה - בית-חנון, ג'בליה ובית-להיא. אלו האזורים מהם משוגרות רקטות הקסאם לעבר הנגב המערבי ולשדרות. הפעילות יכולה גם לחרוג לשכונות של העיר עזה. במקביל עשוי צה"ל לפעול גם בדרום, באזור רפיח, נגד מנהרות הברחת האמל"ח - מקור השגת כלי הנשק, הרקטות וחומר הנפץ. תיתכן פעילות גם במרכז הרצועה - דיר אל-בלח ומחנות הפליטים בורייג' ונוסייראת.
כל פעילות נרחבת תחייבת תחילה "סגירה" של אזור הפעילות, קרי: כתר על האזור, ולמעט יציאה למקרים הומניטריים - אין יוצא ואין בא. לאחר מכן תחל הפעילות הפנימית.