שתף קטע נבחר

מחווה לרשות: שחרור 900 אסירים והעברת 5 ערים

לקראת פסגת שארם, אישר "פורום השביעייה" בראשות שרון סל מחוות לפלסטינים: שחרור מאות אסירים "ללא דם על הידיים", פתיחת מעברים והעברת 5 ערים בגדה לאחריות הרשות, יריחו ראשונה. השרים החליטו עקרונית להקפיא את המצוד אחר המבוקשים. מופז דיבר על "הזדמנות היסטורית", נתניהו אמר: "צריך גם לקבל משהו בתמורה", ושלום הבהיר: "לא נשחרר אנשי חמאס"

לקראת הפסגה המרובעת בשארם בהשתתפות שרון, אבו-מאזן, מובארק ועבדאללה, במהלכה אפשר שיוכרז על "קץ האינתיפאדה", התכנס הבוקר (יום ה') "פורום השביעייה", כדי לדון בסל המחוות שתעניק ישראל לפלסטינים. ראש הממשלה והשרים אולמרט, פרס, מופז, שלום, נתניהו ורמון דנו בהעברת האחריות הביטחונית הצפויה בערי הגדה, ובשחרור אסירים.


בשלב זה הוחלט על שחרור של כ-900 אסירים, לעומת ה-500 שתוכנן תחילה, בהתאם לרשימות שיגבשו שירות הביטחון הכללי ושירות בתי הסוהר. 500 אסירים ישוחררו בסיבוב ראשון כמחווה לאבו מאזן, ועוד 400 נוספים במידה והשקט יימשך והפלסטינים יבצעו את מה שנדרש מהם תוך מספר חודשים.


עוד הוחלט לא לשחרר מחבלים "עם דם על הידיים", למרות שהדבר נשקל. הנשיא הפלסטיני אבו-מאזן הביע תקווה שישראל תשחרר גם אסירים "כבדים", ושבהדרגה - תרוקן את בתי-הסוהר שלה מאלפי האסירים בהם היא מחזיקה.  

 

את ישיבת השרים פתח השר שאול מופז בסקירת המלצות מערכת הביטחון, המבוססות על המגעים שקיים עם מוחמד דחלאן. "אנו רואים בתקופה הזאת הזדמנות אסטרטגית", הכריז שר הביטחון. "צריך להיות זהירים ומחושבים, אך גם לתת הזדמנות לרשות להיכנס למהלך שיכול לשנות את המציאות. עיקרי הצעדים שאנו מתכננים הם הפיכים, ואנו נבצעם מבלי לפגוע בביטחונם של אזרחי ישראל".

 

מופז קיבל את אישור השרים לארבע סוגיות עיקריות: העברת ערי הגדה לאחריות פלסטינית באופן מדורג - ראשונה יריחו ואחרונה רמאללה, אחרי קלקיליה, טול-כרם ובית-לחם; הקמת ועדה משותפת לשב"כ ולמקבילה הפלסטינית, שתקבע את מעמד המבוקשים בערים שיעברו לשליטת הרשות ובאלה שלא, כמו ג'נין; שורת הקלות, ובראשן פתיחת המעברים קרני ואורחן, והסגרת סגרים - כולל ברצועה; שחרור של כמה מאות אסירים.


בנושא האחרון קיימת מחלוקת בין צה"ל לשב"כ: בעוד הרמטכ"ל המליץ לשקול גם שחרור מחבלים עם "דם על הידיים", ראש שירות הביטחון הכללי מתנגד לכך בתוקף. השב"כ כבר גיבש רשימת מועמדים לשחרור, לפי הקריטריונים הישנים. 


עוד הוחלט כי עד לקבלת החלטות הוועדה המשותפת, יוקפא המצוד הישראלי אחר המבוקשים. החלטה נוספת קובעת כי החלטות בנוגע למבוקשים יתקבלו, בין היתר, על בסיס גיאוגרפי. פירוש הדבר הוא שאם ישנם מבוקשים בעיר שעברה לידי הפלסטינים, ואותם מבוקשים מצהירים שיפסיקו לעסוק בטרור, יופסק המצוד אחריהם. בנוגע למבוקשים בערים שבשליטה ישראלית, תחליט הוועדה כיצד לנהוג באופן פרטני.

 

בסביבת ראש הממשלה רמזו כי בהחלט קיימת אופציה להגמשת הקריטריונים לשחרור אסירים בעתיד, בעיקר "מסיבות בריאותיות", או לאחר ריצוי חלק ניכר מתקופת המאסר.

 

השר שמעון פרס, המשנה לראש הממשלה, אף הוא אינו שולל שחרור אסירים "עם דם על היד". לשיטתו, "כל מקרה צריך להישקל ולהיבחן לגופו, ותוך התחשבות בנסיבות המדיניות והביטחוניות באותו הרגע".

 

השרים נתניהו ושלום התנגדו לעיקרון של שחרור אסירים "עם דם על הידיים", הצעה שהועלתה בדיון על-ידי רב-אלוף יעלון וכן השר רמון. "לא ייתכן שרק ישראל תבוא עם חבילה של מחוות ללא שורת צעדים מקבילים מצד הפלסטינים", אמר שר האוצר, שהציג שורת צעדים אותם יש לדרוש: חסימת מנהרות ברצועה, פירוק מחרטות לייצור קסאמים ופעילות למניעת ייצור נשק.


שר החוץ, סילבן שלום, דרש בישיבה שלא יהיה שחרור אסירים שהם חברי חמאס. לדבריו, "משרד החוץ פעל קשה מאוד באירופה כדי שיכניסו את החמאס לרשימת ארגוני הטרור של האיחוד האירופי. איזה מסר יעביר שחרור של אנשי חמאס"?

 

ה"שביעייה" התחבטה בסוגיית האסירים. לפי שעה, הוחלט כאמור שלא לשחרר כאלה שדם על ידיהם. "מדובר באתגר גדול לפלסטינים", הסבירו גורמים מדיניים, בהתייחסם לסוגייה. "אנו משחררים, אך הם יהיו תחת אחריותם. אם יתברר שהרשות לא מחזירה אותם למוטב והם חוזרים לסורם, יהיה לישראל את כל הצידוק לפעול. זהו ויתור קטן בתחום הטקטי, שיחייב את הרשות הפלסטינית להיות כל הזמן במעקב".

 

מוחמד דף - "לא על הפרק"

 

במסגרת העידן החדש, נשקלת האפשרות להעניק "חנינה" למבוקשים, שנושאים במשרות רשמיות ברשות הפלסטינית. בישיבת הממשלה האחרונה טען השר דני נוה כי תאופיק טיראווי ורשיד אבו-שבאכ - שלטענת ישראל, העלימו עין מפיגועים שביצעו אנשיהם - מועמדים לחנינה שכזאת. הוא הביע התנגדות נחרצת לכך.  


ראש השב"כ אמר בדיון כי טיראווי הוא אדם שלא ייתכן שום מגע איתו. לעומת זאת, מעמדו של אבו-שבאכ שונה והוא נמצא כעת בבחינה. אם יימצא שהוא 'ללא דם על הידיים' ניתן יהיה לנהל עמו דו-שיח תחת מגבלות מסויימות. 

 

חברי הוועדה החליטו עקרונית כי המצוד אחר מבוקשים יוקפא. בהמשך תוקם ועדה נפרדת, שתדון בכל מקרה לגופו. הוועדה תקבע אחרי מי ישראל תפסיק לרדוף, ובלבד שיהיה במשמורת ובכפוף לערבויות פלסטיניות ש"לא ישוב לסורו".

 

גם שמו של מוחמד דף, בכיר מבוקשי החמאס שניצל בעבר מניסיון התנקשות, נזכר כמי שיזכה ב"חנינה" מצד ישראל. גורמי ביטחון טענו הבוקר כי הדבר אינו על הפרק. השר לביטחון פנים, גדעון עזרא, העריך בשיחה עם ynet כי הגמשת הקריטריונים לשחרור "לא תובא לידי קיצוניות", וישנו הבדל רב בין מעשיו למעשיהם של טיראווי ואבו-שבאכ. הוא ציין עוד שלא ישוחררו רוצחים מן הכלא. 

 

מנגד, בכיר פלסטיני, שהשתתף במפגשים האחרונים עם ישראל, אמר אתמול למבוקשים שפנו אליו, כי "כל התיק נסגר". לדבריו, "לא הייתה ולא תהיה הבחנה בין סוגי המבוקשים והאסירים, וכל ניסיון ישראלי להבחין ביניהם נועד לצרכי המו"מ ודעת הקהל בישראל".


בתוך כך, צוותים ישראלים-פלסטינים, בראשותם של דב וייסגלס וסאיב עריקאת, התכנסו בתל אביב על-מנת לערוך את התיאומים הדרושים לקראת פגישת שרון אבו מאזן ביום שלישי הקרוב.בפגישה אמורים הצדדים לסכם את סדר היום לפסגה . 


פורסם לראשונה 03/02/2005 10:13

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דובר צה"ל
שחרור אסירים. ארכיון
צילום: דובר צה"ל
צילום: סבסטיאן שיינר
הזדמנות אסטרטגית. מופז
צילום: סבסטיאן שיינר
צילום: אלכס קולומוייסקי
מתנגד. דיכטר
צילום: אלכס קולומוייסקי
צילום: אלעד גרשגורן
לא נשחרר רוצחים. עזרא
צילום: אלעד גרשגורן
צילום: רויטרס
יומיים לפסגה. שרון ואבו-מאזן
צילום: רויטרס
צילום: AFP
"לא על הפרק". דף
צילום: AFP
מומלצים