שתף קטע נבחר

מזרח תיכון חדש בעמק חפר

בריכות הביוב של טול כרם, שזיהמו במשך שנים את נחל אלכסנדר, חוברו השבוע למתקן הטיהור של עמק חפר. ממשלת גרמניה השקיעה בפרויקט 1.5 מיליון יורו

פרויקט משותף של מועצת עמק חפר ועיריית טול כרם לשיקום בריכות הביוב של טול כרם נחנך ביום ראשון במעמד נציג ממשלת גרמניה – המממנת את הפרויקט, יורגן וולשופ, ראש העיר טול כרם, מחמוד ג'לאד, וראש מועצת עמק חפר, נחום איצקוביץ'.

 

הפרויקט הוא חלק מניסיונות, הנערכים בשנים האחרונות, להתמודד עם הזיהום הקשה של נחל אלכסנדר, שהפך מנחל שוקק חיים לתעלת הזרמת השפכים של צפון השומרון. במסגרת השלב הראשון בפרויקט, שעלותו 1.5 מיליון יורו, ייבנו מחדש בריכות הביוב של טול כרם, ותונח צנרת המחברת בין העיר לבין מכון הטיהור של עמק חפר, הסמוך לקיבוץ יד חנה.

 

שני מקורות הזיהום העיקריים של הנחל, הם: נחל שכם וביוב העיר טול כרם. נחל שכם הוא היובל המרכזי של הנחל, אליו מוזרמים מיליוני קוב של מי ביוב מכ-70 מקורות זיהום לאורכו של הנחל. בנוסף, בעונת מסיק הזיתים – במשך כחודשיים, מוזרמים לנחל גם שפכי בתי הבד שלאורך הנחל, וכאמור, ביוב העיר טול כרם המוזרם לערוץ אחר של הנחל. כל אלו זיהמו את נחל אלכסנדר במשך שנים ארוכות, הגבירו את התחלואה בסביבה ופגעו קשות בדגה ובצמחייה במקום.

 

לפני כעשור הוחלט במועצת עמק חפר על הקמת מנהלת לשיקום נחל אלכסנדר, בראשות ראש המועצה, נחום איצקוביץ'. במהלך השנים סולקו מרבית המפגעים, הוקמו שבעה פארקים לאורך הנחל והוכנו תוכניות מתאר חדשות לאזור. בשנת 1996 החלו לשתף פעולה בנושא ראשי הרשויות של עמק חפר וטול כרם. כעבור שנתיים החליטה ממשלת גרמניה לתמוך ולסייע בקידום פרויקט, שיביא לפתרון כולל ומקיף של הבעיה.

 

השבוע, כאמור, נחנך השלב הראשון של הפרויקט, לו שותפות המועצה האזורית עמק חפר, עיריית טול כרם, ממשלת גרמניה, וכן המשרד לאיכות הסביבה וקרן קיימת לישראל. המתכנן הראשי של הפרויקט הוא האדריכל עמוס ברנדייס, המשמש גם כמנהל פרויקט שיקום הנחל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום דפנה מרוז החברה להגנת הטבע
נחל אלכסנדר
צילום דפנה מרוז החברה להגנת הטבע
מומלצים