שתף קטע נבחר

שיראק מאשים: סוריה פוגעת בלבנון

"לדמשק יש השפעה שלילית על תהליך הדמוקרטיזציה שעוברת לבנון והיא גם מנסה לפגוע בזה שעוברים הפלסטינים", קבע נשיא צרפת, שאיבד ידיד אישי בפיצוץ בביירות. פרופ' זיסר: "לסוריה יש אינטרס ברור לבצע את ההתנקשות, ואין ספק: אסד ישלם את המחיר"

"לסוריה יש השפעה שלילית על תהליך הדמוקרטיזציה שעוברת לבנון". כך אמר הערב (יום ב') נשיא צרפת, ז'אק שיראק, דקות ספורות לפני שנודע לו על ההתנקשות בביירות.

 

בפגישה עם שר החוץ סילבן שלום אמר שיראק, ידיד אישי של רפיק אל-חרירי המנוח, כי סוריה פוגמת בפיתוחה של לבנון ואף מנסה לפגוע בתהליך הדמוקרטיזציה שעוברת הרשות הפלסטינית. בהודעה רשמית שפירסמה קוראת פאריז לפתוח בחקירה בינלאומית, כדי לברר מי עומד מאחורי החיסול.

 

השר שלום ביקש מנשיא צרפת סיוע בצירוף חיזבאללה לרשימת ארגוני הטרור האירופית. הוא הביע הערכה על פועלו בתחום המלחמה באנטישמיות, וביקש את סיועו בחידוש יחסי ישראל ומדינות צפון אפריקה והמפרץ. שלום גם שיבח את מאמציה של פאריז בנושא האיראני ואת נחישותה לפעול בסוגייה. הוא הפציר במארחו להעלות את הנושא בפני מועצת הביטחון, לקראת אפשרות להפעלת סנקציות על טהרן.

 

בדמשק שורר הערב לחץ רב, בעקבות הלחץ שצפוי לגבור כעת למימוש החלטה 1559 של מועצת הביטחון, בעניין הסגת הכוחות הסוריים מלבנון. ניסוח ההחלטה והעברתה היה פועל יוצא של שיתוף פעולה הדוק בין פאריז לוושינגטון.

 

בסוריה הזדרזו להכחיש כל קשר להתנקשות. "דמשק רואה במעשה פעולת טרור, זהו פשע, יום שחור לשני העמים", אמר שר ההסברה הסורי, שהבהיר כי ארצו תומכת בעצמאותה של לבנון ולא שכח להזכיר את המאבק ההיסטורי המשותף בישראל. "אנו מקווים שהעם הלבנוני יהיה חזק ויעמוד בפני כל ניסיון להתערבות חיצונית", הוסיף שר החוץ א-שרע.

 

הזרוע הארוכה של אסד?

 

אז מי עומד מאחורי ההתנקשות? "עדיין לא ברור, אך על פניו, נראה שלסוריה היה אינטרס לעשות זאת", אומר פרופ' אייל זיסר, ראש החוג ללימודי המזרח-התיכון באוניברסיטת תל-אביב. "זאת, בשל הפעלתנות הרבה של חרירי נגדם, והראיה הסורית כאילו הוא היה אחד היוזמים להחלטה 1559. מנגד, פיצוץ דרמטי שכזה, ולא תקרית ירי עם אקדוחן בסמטה אפלה, דווקא יכולה לחבל באינטרס הסורי להשיג רגיעה בלבנון ולטעון כאילו היא משיגה יציבות במדינה שסועה זו.

 

"אין ספק שסוריה תשלם את המחיר של החיסול. האינטרסים הכלכליים שלה בלבנון ייפגעו, שלא לדבר על מצבה המדיני. דמשק רצתה למשוך לכיוון משא ומתן עם ישראל ולמצב בו כולם ידברו על השבת רמת-הגולן אליה, ואילו עתה כולם מדברים על סוריה כמדינה תומכת טרור ועל חוסר השקט בלבנון. זהו משבר חמור מאד עבור אסד והתנגשות חזיתית עם צרפת, כשהפעם הכל אישי כאן. הנשיא שיראק הרי היה ידיד אישי של המיליארדר חרירי ואין ספק שהוא ילחץ באופן אישי על סוריה לסגת מלבנון ויישר קו עם וושינגטון בעניין זה". 

 

ולמרות כל זאת, סבור זיסר, "יהיה מפליא אם אכן יתברר שסוריה עומדת מאחורי המעשה, שכן זה יהיה בניגוד גמור להתנהלות הסורית המקובלת. אם עד כה הקפידה דמשק לפעול בפרופיל נמוך, חיסול שכזה יתברר כהורדה של הכפפות ובמלחמה של סוריה בגלוי על מעמדה בלבנון.

 

לא מן הנמנע שידו של ארגון סורי כלשהו במעל, ללא מעורבות ישירה של המשטר. "המפלגה הלאומית הסורית", שפעלה בשליחות עקיפה של הנשיאות, היא שחיסלה את בשיר ג'ומאייל שהומלך בשעתו על ידי ישראל.  

 

"ייתכן שזהו חיסול שיתווסף לשורה של חיסולים בתוך לבנון, שלעולם לא נדע מי עשה אותם", מסכם פרופ' זיסר. "כך היה עם חיסולו של נשיא לבנון רנים מעאווד בנובמבר 1989, עם חיסולו של ראש הממשלה רשיד כראמה בנובמבר 1987, והרשימה עוד ארוכה".

 

כך או אחרת, נראה שהדבר הוודאי היחיד כרגע הוא הנזק שייגרם לסוריה: הלחץ הבינלאומי עליה לסגת מלבנון רק יגבר עתה, כשהפעם, יותר מתמיד, גם הנשיא שיראק בעניין, שהרי ידידו הטוב שילם את המחיר.

 

  תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ישלם את המחיר. אסד
ישלם את המחיר. אסד
צילום: רויטרס
מי חיסל? חרירי
מי חיסל? חרירי
צילום: איי אף פי
שלום ושיראק, היום
שלום ושיראק, היום
צילום: לע"מ
פיצוץ בלב ביירות
פיצוץ בלב ביירות
צילום: איי אף פי
מומלצים