שתף קטע נבחר

לפיד לשרון: לא נתמוך בתקציב המדינה

ראש הממשלה, אריאל שרון, נועד עם יו"ר שינוי, יוסף (טומי) לפיד, בחוות השקמים וביקש את תמיכת שינוי בתקציב, לצורך מימוש תוכנית ההתנתקות. לפיד הבהיר: לא נתמוך בתקציב, שבגללו עזבנו את הממשלה. מחר צפוי שרון לצלוח את ההצבעה על פינוי היישובים. חמישה שרים יצביעו נגד, ובהם בנימין נתניהו

"לא נוכל להצביע על תקציב שבגללו עזבנו את הממשלה" - כך הבהיר הערב (שבת) יו"ר שינוי, ח"כ יוסף (טומי) לפיד, לראש הממשלה, אריאל שרון בפגישה על ארוחה הונגרית בחוות השקמים. שרון אמר ללפיד שהוא זקוק לתמיכת שינוי בתקציב, לצורך מימוש תוכנית ההתנתקות. מחר צפוי שרון לעבור משוכה נוספת בדרכו ליישום ההתנתקות. הממשלה תצביע בעד פינוי היישובים. חמישה שרים, ובהם בנימין נתניהו צפויים להתנגד.

 

פגישת שרון-לפיד התקיימה בארבע עיניים, סביב שולחן ארוחת ערב. לפיד תבע משרון להקים ממשלה של ליכוד-עבודה-שינוי. "זו תהיה גם ממשלה שתוכל להעביר את התקציב, גם תבטיח את ההתנתקות, גם תשחרר את השלטון מהסחטנות החרדית המחודשת וגם תבטיח ממשל תקין". שרון השיב כי הוא מבין את הקשיים של שינוי עם התקציב, שומע את מה שיש ללפיד להציע, אך אינו יכול להתחייב לשום דבר. השניים סיכמו להמשיך לדבר.

 

לפיד אמר ל-ynet לאחר הפגישה "היתה שיחה מאוד ידידותית ומאוד חמה, אבל לא הגענו להסכמות חד-משמעותיות. שרון אמר כמה שהוא זקוק לתמיכה של שינוי, כי לא תהיה ממשלה אם לא יהיה תקציב, ואז לא תהיה ממשלה ולא תהיה התנתקות, ותהיה החמצה של הזדמנות היסטורית. אמרתי לשרון: עם כל הרצון הטוב שלנו, להצביע בעד תקציב שבגללו עזבנו, זה יהיה מוגזם, ממש אבסורד. לא יכול להיות שהמפלגה היחידה שלא תומכת היום בהתנתקות היא הליכוד.

 

"שרון אמר לי שהוא מבין את הקושי שלנו. אמרתי לראש הממשלה: 'היום אתה מספיק חזק כדי להתמודד עם המורדים, לחשוף את הבלוף שלהם, ולהקים ממשלה שיכולה להצביע על התקציב הנכון בלי סחטנות חרדית'. אחרי ההתנתקות צריך לנהל את המדינה בצורה תקינה, ואת זה יכולה לעשות רק ממשלה של עבודה-ליכוד-שינוי. הוא לא התחייב לשום דבר, וסיכמנו להמשיך את השיחות".

 

עם זאת, יו"ר האופוזיציה אופטימי, ומאמין כי בסופו של דבר הבעיה תיפתר: "עד 31 במרס עוד ישתנו הרבה מאוד דברים. השכל הטוב ינצח. השכל הטוב אומר שצריך להעביר תקציב נכון, וצריך להבטיח את ההתנתקות בעזרת ממשלה של אחדות לאומית. למצביעי שינוי קשה מאוד עם המצב הקיים, כי אנחנו מאוד רוצים התנתקות".

 

ח"כ יוסף פריצקי תקף בחריפות את לפיד. פריצקי, שהשתתף ב"שבתרבות" בבת-ים אמר: "האיש מזגזג. באוגוסט הוא הסכים לממשלה עם יהדות התורה, אחר כך הוא פרש מהממשלה ועכשיו הוא שוב רוצה לחזור אליה. פעם, חשבו לקרוא על שמו נקניקיה. היום אני בספק אם יקראו על שמו נייר טואלט". פריצקי גילה כי אנשיו של ראש הממשלה, אריאל שרון, פנו אליו והציעו לו להצטרף לקואליציה. לדברי פריצקי, לא דובר על תפקידים.

 

נתניהו נגד שרון

 

לפני כן אמר נתניהו בראיון לתוכנית "פגוש את העיתונות" בערוץ 2: "גמרתי אומר להצביע נגד ההתנתקות. בדמוקרטיה, חובה שכל אחד יביע את דעתו".

 

"אריאל שרון, כשהיה שר בממשלתי, גם הצביע כנגד החלטותי, לא ראיתי בו אויב עקב כך. זו לא זכותו, זו חובתו של אדם בדמוקרטיה להצביע לפי הבנתו ומצפונו בצמתים קריטיים. אני תומך במשאל עם עוד לפני 'וואי', כשהייתי ראש ממשלה, וידעתי שנעשה צעדים טריטוריאליים, אמרתי שאני רוצה להביא את זה למשאל עם, והכנסת התנגדה, וגם כעת היא מתנגדת, אך אין זה אומר שלא אביע את דעתי".

 

מלבד נתניהו, צפויים להצביע נגד פינוי היישובים גם השרים צחי הנגבי, ישראל כץ, נתן שרנסקי ודני נוה. הודעתו של נתניהו אינה מפתיעה, שכן בימים האחרונים העריכו מקורבי שרון שהוא יתנגד מסיבות פוליטיות. השרים סילבן שלום ולימור לבנת, לעומת זאת, הודיעו אמש שיתמכו בתוכנית.

 

השרה לבנת הצטרפה לתומכים לאחר שמזכיר הממשלה, ישראל מימון, נענה לבקשתה להוסיף סעיף הקובע כי לפני כל שלב ולפני שתורד כל קבוצת ישובים, יתקיים דיון נוסף בממשלה. 

 

ראש הממשלה שוחח עם השר שלום ביום חמישי בערב, ודן עמו בהצבעה בממשלה. שלום העלה בפני שרון את עניין "ארבעת השלבים", ובסביבת שר החוץ אומרים כי ראש הממשלה הבטיח כי אכן יתקיימו דיון והצבעה לפני כל שלב ושלב.

 

בנוסח שיובא מחר להצבעת הממשלה לא יופיע הסייג לפיו "אין בהחלטה זו כדי לפנות יישובים". מדובר בסעיף שנכלל בתוכנית המקורית ב-6 ביוני 2004. אישור תוכנית ההתנתקות ללא סייג זה תיתן למעשה "אור ירוק" סופי לתחילת עבודתה של מנהלת ההתנתקות, שבימים הקרובים צפויה לשגר מאות רבות של מכתבים למפונים, מכתבים שבהם יפורטו כל הנושאים הקשורים לפינויים ולפיצויים. כזכור, היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, הורה להעניק למתיישבים חמישה חודשים בכדי להתארגן ולהגיש את הבקשה לזכאות על מנת לקבל פיצויים.

 

ישיבת הממשלה שתחל בשעה 9:00 בבוקר היא המכשול הלפני האחרון, לפני שתוכנית ההתנתקות תצא לפועל כיוון שפינוי של כל קבוצת יישובים בנפרד ידרוש את אישור הממשלה. הדיון מחר צפוי להימשך מעבר למקובל בשל דרישתם של השרים להביע את עמדתם.

 

השר שלום שמחון מהעבודה תקף את כוונתם של חמישה שרי ליכוד להצביע נגד פינוי יישובי עזה ואומר כי "התנהלותם של שרים אלו מעידה על חוסר יושר ציבורי ופחדנות. העבודה שיצביעו נגד ההתנקות לאחר שהצביעו בעדה הכנסת, מוכיחה שכל עניינם לרצות את חברי מרכז הליכוד הוא להבהביר כי ידם לא היתה במעל, שעה שברור להם כי הצבעתם אל תכריע את התוצאה הסופית בממשלה". 

 

הקרב הבא על התקציב

 

מתנחלי רצועת עזה ממשיכים למחות נגד הפינוי. בסוף השבוע אמרו תושבים ל-ynet כי נציגי הממשלה לא מקיימים עמם דו-שיח, וחלקם אמרו שהם חוששים שהבטחות הממשלה, לפיהן הם יוכלו להעתיק את חייהם ואת גידוליהם החקלאיים לאזורים אחרים, לא יתממשו.

 

ביום רביעי אישרה הכנסת ברוב גדול את "חוק יישום תוכנית ההתנתקות", שזכה גם לכינוי חוק "פינוי-פיצוי". אישור החוק, ברוב של 59 תומכים, 40 מתנגדים וחמישה נמנעים, מהווה למעשה את תחילתו של תהליך ההתנתקות.  

  

לאחר ההצבעה, שעל-פי ההערכות תעבור בממשלה, יישלחו המכתבים למתנחלים שיכללו את פירוט המקדמות הכספיות ואת הפיצויים שיקבלו כשיעזבו את בתיהם. בסביבת שרון אמרו כבר לאחר ההצבעה בכנסת כי "ייתכן והרעה תבוא דווקא מכיוון השר הכלכלי יותר".

 

בפני ראש הממשלה עומדת עוד ההצבעה על תקציב המדינה בכנסת, ולפי שעה, אין עדיין רוב מובטח לתקציב. ש"ס הודיעה כי לא תצטרף לממשלה בשלב זה, אולם ייתכן כי יושג איתה הסדר והיא תימנע מההצבעה על התקציב. השר לשעבר, אברהם פורז, אמר בשבוע שעבר ל-ynet: "יש על מה לדבר". בשינוי אף אמרו כי הם יהיו מוכנים "לבלוע" את 290 מיליון השקלים שהובטחו ליהדות התורה.

  
בעוד כשבועיים יתכנס מרכז הליכוד כדי לדון ולהצביע בצורך לקיים משאל עם לפני תחילת הנסיגה מעזה. גם אם המרכז יתמוך בהצעה זו, הרי שאין בה כדי לשנות את המציאות הקיימת מבחינת לוח הזמנים של תוכנית ההתנתקות, שכן כזכור, הכנסת כבר אישרה אותה, וכך תעשה גם הממשלה מחר.

 

הממשלה תדון גם בתוואי הגדר החדש

 

הממשלה תדון מחר גם בתוואי הגדר החדש. התוואי יכלול גם את גוש עציון, מעלה אדומים וכן את דרום הר חברון. שרי מפלגת העבודה החליטו ביום חמישי להצביע בעד ההצעה על התוואי, בעקבות מה שהשר חיים רמון הגדיר כ"תוואי שקרוב הרבה יותר להשקפותינו ולעמדותינו, משום שהגדר מספחת רק 6%-7% משטחי הגדה".

 

יו"ר יחד, ד"ר יוסי ביילין, קרא לשרי העבודה להתנגד להמשך בניית הגדר שאותה הגדיר כ"גדר מספחת". לדבריו, "דווקא בשעה זו של ניסיון לפתוח דף חדש עם הרשות הפלסטינית, תהיה זו טעות קשה להקים גדר על התוואי הזה, ותמיכת העבודה תוכיח עד כמה היא מאבדת את דמותה כאשר היא יושבת בממשלה עם שרון".

 

מאות פעילים וצעירים המתנדבים במטה הרוב, המאגד את ארגוני השמאל התומכים בהתנתקות, הפגינו בסוף השבוע בעשרות צמתים מרכזיים ברחבי הארץ. הפעילים תלו שלטים תחת הכותרת "הרוב קובע - ישראל יוצאת מעזה", וחילקו מודעות וכרוזים הקוראים לציבור לתמוך בהתנתקות. ב-19 במרס צפוי מטה הרוב לארגן הפגנת ענק בכיכר רבין בתל-אביב, כדי להביע את התמיכה בנסיגה מעזה. בשבוע הבא יפורסמו בעיתונים מודעות הקוראות לשרי הממשלה לתמוך בפינוי.


פורסם לראשונה 19/02/2005 17:13

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי
נצביע נגד. לפיד
צילום: אלכס קולומויסקי
צילום: איי אף פי
יזכה לרוב מחר. שרון
צילום: איי אף פי
צילום: עמית שאבי
נתניהו. כל שאני יכול לעשות הוא להצביע נגד
צילום: עמית שאבי
צילום: ירון ברנר באובאו
החליטה לתמוך. לבנת
צילום: ירון ברנר באובאו
מומלצים