שתף קטע נבחר

העליון דחה את ערעור המורשעים בפרשת דני כץ

לפני 22 שנה נמצאה גופתו של כץ, בן ה-14, במערה ליד סכנין. היום לא שללו שופטי העליון את האפשרות שנגד החמישה ננקטו אמצעי חקירה פסולים, אך קבעו: הוכח שוב שמדובר ברצח על רקע לאומני. עו"ד אביגדור פלדמן, שליווה את התיק כ-15 שנים: זו אחת הפרשות של עיוות הדין הקשה ביותר בישראל; קיים סיכוי שהמערערים יבקשו דיון נוסף. אמו של דני כץ: "היו צריכים לתלות את החמישה לפני 22 שנה"

הפרשה באה לסיומה: בית משפט העליון דחה הבוקר (יום ה') את ערעורם של חמשת המורשעים בפרשת רצח הנער דני כץ לפני כ-22 שנה והם יישארו בבית הכלא.

 

גופתו של כץ בן ה-14 נמצאה במערה ליד הכפר סכנין לאחר שנעדר 4 ימים מביתו שבשכונת דניה בחיפה. בית המשפט המחוזי בחיפה הרשיע את אחמד קוזלי, סמיר ג'נאמה, פתחי ג'נאמה, עלי מחמד גנאיים ועאטף סביחי בחטיפתו ורציחתו של הנער, על סמך הודאותם.

  

השופטים קבעו היום כי אשמתם של החמישה שבה והוכחה פעם נוספת מעבר לספק סביר, ולפיכך דחו את ערעורם. הקביעה היא סופית והמורשעים לא יוכלו לערער שוב על ההחלטה. 

  

פסק הדין בערעור נכתב על ידי המשנה לנשיא בית המשפט העליון שפרש לא מזמן, השופט אליהו מצא, בהסכמת השופטים איילה פרוקצ'יה ואשר גרוניס. העליון אימץ את מסקנות המחוזי, לפיהן הודאות המערערים במשטרה בביצוע הרצח ניתנו מרצונם הטוב והחופשי.

 

בית המשפט אינו שולל בפסק הדין את האפשרות שנגד החמישה ננקטו אמצעי חקירה פסולים, אך הוא דוחה את הטענה שלהם כי הופעלה נגדם אלימות קשה בחקירות.

 

כמו כן, מותח בית המשפט ביקורת על התיעוד החלקי של החקירות ואולם קובע שליקויי התיעוד לא היו מכוונים ולא פגעו בפועל בהגנת החמישה. המשנה לנשיא בית המשפט העליון, אליהו מצא, כותב כי הממצאים הפתולוגיים תומכים בהרשעת החמישה וכי טענות האליבי שהעלו אינן מהימנות. בית המשפט קובע כי הוכח שהמניע העיקרי לרצח היה לאומני.

 

השופטת אילה פרוקצ'יה מכנה בפסק דינה, בו היא מסכימה עם הכרעתו של השופט מצא, את הפרשה "קשה וטרגית" ומוסיפה כי הפרשה העיקה על מערכת המשפט ועל הציבור בישראל מזה שני עשורים.

 

באשר לתיק כולו קובעת השופטת פרוקצ'יה: "מסכת זו אינה מותירה כל ספק בדבר אחריותם של המערערים לרצח הנורא של דני כץ. דמיו של דני כץ זועקים כל העת מן האדמה, וגם חלוף השנים אינו גורע מעצמת הפשע הנורא אשר קיפד חיים צעירים של נער חמודות רך בשנים שטרם טעם טעמם של החיים. מערכת המשפט מיצתה את כל האמצעים שבידיה כדי למצוא את האשמים... היא לא שקטה עד אשר חזרה ובחנה את עצמה לאורך שנים ארוכות, חזור ובחון, חזור וחקור, עד ששארית העננה שהייתה נסוכה על הפרשה נמוגה. היא עשתה דין צדק תוך כיבוד זכויות היסוד של הנאשמים וחתירה להגיע לחקר האמת... סיומה של הדרך מביא עימו נחמה פורתא ושלווה פורתא".

 

פלדמן: פסק הדין לא מפזר את סימני השאלה

 

עו"ד אביגדור פלדמן, שליווה את התיק קרוב ל-15 שנים, חש הבוקר מרמור ואכזבה אישיים ומקצועיים כאחד: "פסק הדין הזה הוא אכזבה מרה מאוד מבחינתי. הוא אינו מפזר את סימני השאלה. בית המשפט קבע שייתכן שאמצעים פסולים הופעלו, שהתיעוד היה לקוי ומבחינתי זו אחת הפרשות של עיוות הדין הקשה ביותר בישראל. קראתי את פסק הדין עם רצון להשתכנע אבל בית המשפט חזר על המסלול שבו הלכו בתי המשפט הקודמים.

 

"חסרה הייתה לבית המשפט אותה גדולה שיכולה הייתה להביא לזיכוי. אני הולך הביתה עם פסק דין שלטעמי הוא הגרוע מכל פסקי הדין שניתנו עד היום בפרשת רצח הנער דני כץ. פסק הדין של היום משאיר יותר סימני שאלה מאשר קודם. אני – הלב שלי והמצפון שלי לא נחים ואני אמשיך לעשות הכל כדי לבטל את עיוות הדין הזה".

 

פדלמן הדגיש כי "מבחינתי האישית ההליך לא הסתיים. אף אחד מהספקות שהביאו את בית המשפט העליון לתת משפט חוזר, בצעד נדיר – לא נפתר, וכל הספקות נשארו כשהיו. אין משפט חוזר אחד בישראל שבו ניתן זיכוי לאחר הראיות. בית משפט אחד הולך אחרי בית משפט שני, כמו טור של עיוורים שהולך אל התהום". פלדמן הוסיף כי קיימת אפשרות שהמערערים יבקשו דיון נוסף.

 

הפרקליטות: יש לקוות שנסתם הגולל

 

עורך הדין רפי לוי מפרקליטות מחוז תל אביב, שייצג יחד עם עורכת הדין רונית ויינריב, את המדינה בתיק, אמר הבוקר: "יש לקוות שהיום נסתם הגולל על מסכת ארוכה של הליכים משפטיים שהתנהלו בעקבות הרצח המזעזע של דני כץ. ההחלטה הזאת מצטרפת לשורת החלטות קודמות. שלושה עשר שופטים, מתוכם 7 בבית המשפט העליון, קבעו שאלה הם הנאשמים שביצעו את הרצח".

 

הוא הוסיף כי לפסק הדין שניתן היום ישנה חשיבות ציבורית: "המערכת המשפטית נותנת אפשרות לשוב ולבדוק את עצמה, למרות חלוף השנים והקשיים. כל הטענות נבדקו באופן יסודי והתוצאה מדברת בעד עצמה. האמנו לאורך כל הדרך שהנאשמים שהועמדו לדין לפני 20 שנה הם אלה שאכן ביצעו את המעשה, על סמך מגוון ראיות".

 

עו"ד לוי התייחס לכך שפסק הדין אינו שולל את האפשרות שאמצעי חקירה פסולים הופעלו על חמשת המורשעים ואמר "החקירה הזאת, צריך לזכור, התנהלה לפני למעלה מ-20 שנים ושיטות החקירה היו אז שונות. צריך, כמובן, ללמוד את כל הלקחים מפסק הדין של היום, אבל אין לי ספק ששיטות החקירה של אז אינן קיימות במשטרה היום וכעת הכל הרבה יותר מתועד. ברור לגמרי שהמערכת שינתה את האמצעים שלה".

 

אמו של דני כץ ז"ל, מירה כץ, אמרה בתגובה להחלטת העליון: "הפצע לא נרפא, אבל אנחנו מקווים שינמקו בכלא עד סוף ימיהם. היו צריכים לתלות אותם לפני 22 שנה, לתלות אותם בכיכר העיר".

 

היא הוסיפה: "מבחינתנו, יש סגירת מעגל אבל גם הפעם התקשורת יוצאת נגד החלטות בית המשפט, זה מזעזע. הם לא מומחים משפטנים ומסיתים נגד בתי המשפט. זו בושה למדינת ישראל. הצדק יצא לאור". 

 

לפני 22 שנה

 

הפרשה החלה לפני כ-22 שנה, כשגופתו של כץ בן ה-14 נמצאה לאחר שנעדר 4 ימים מביתו שבשכונת דניה בחיפה. הגופה נמצאה במערה ליד הכפר סכנין. לאחר מכן הרשיע בית המשפט המחוזי בחיפה את אחמד קוזלי, סמיר ג'נאמה, פתחי ג'נאמה, עלי מחמד גנאיים ועאטף סביחי בחטיפתו ורציחתו של הנער, על סמך הודאות החמישה.

 

במשך שנים רבות ביקשו הנאשמים לקיים משפט חוזר בטענה שהודו ברצח בעקבות לחץ פיזי ואיומים שהופעלו עליהם בחקירה.

 

נשיא בית המשפט העליון דאז, מאיר שמגר, דחה את בקשתם בשנת 1991, ואולם בשנת 1999 החליט נשיא בית המשפט העליון ברק לערוך ל-5 משפט חוזר וכתב בהחלטתו: במקרה זה יש פוטנציאל לשינוי תוצאות המשפט.

 

המשפט החוזר החל באוקטובר 1999 בבית המשפט המחוזי בת"א. במשפט זוטא שנערך, נבדקה קבילות הודאותיהם של המורשעים והשופטים קבעו כי הן קבילות ודחה את טענות המורשעים כי הוצאו מהם תחת לחץ ובאיומים. החמישה הורשעו בשנית ונגזרו עליהם מאסרי עולם בגין רצח ו-15 שנים נוספות בגין החטיפה.

 

באפריל 2002 ערערו החמישה לבית המשפט העליון על הרשעתם החוזרת וטענו כי משפטם החוזר היה תעתיק של המשפט הראשון וכי אין מקום להרשיעם שוב.

 

בהכנת הידיעה השתתפה טלי יצחקי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ג'רמי פלדמן
המורשעים בבית המשפט
צילום: ג'רמי פלדמן
דני כץ ז"ל. נמצא במערה
צילום: אחיה ראב"ד
עו"ד פלדמן. "עיוות הדין הקשה ביותר"
צילום: אחיה ראב"ד
מומלצים