שתף קטע נבחר

פרשת בנק הפועלים: נעצרו 12 חשודים

אמש והלילה הוארך מעצרם של 10 בכירים בסניף ירקון של בנק הפועלים בתל-אביב, בהם המנהל לשעבר. בית משפט השלום בפתח תקווה שלח שניים מהחשודים למעצר בית. הוקפאו יותר מ-180 חשבונות של לקוחות בסניף, בסך 376 מיליון דולר. החוקרים אספו מסמכים ממשרדיו של איש העסקים ולדימיר גוסינסקי, כחלק מהחקירה המתנהלת בנוגע לחשדות להלבנת הון

פרשת הלבנת ההון - שלב המעצרים: בית משפט השלום בפתח תקווה האריך אמש והלילה (יום ב') את מעצרם של עשרה מעובדי סניף ירקון של בנק הפועלים בתל-אביב. שני חשודים נוספים, חברי הנהלת הסניף, נשלחו למעצר בית. הוקפאו יותר מ-180 חשבונות בסך 376 מיליון דולר. בימים הקרובים מתכננת המשטרה לחקור לקוחות בסניף ירקון בחשד למעורבות בהלבנה.

 

חוקרי היחידה הארצית לחקירות בינלאומיות פשטו אתמל על משרדיו של ולדימיר גוסינסקי, איש העסקים מבעלי העיתון "מעריב", ואספו משם מסמכים שונים.

 

גוסינסקי מחזיק בחשבון בסניף ירקון וגורמים בכירים במשטרה מעריכים כי הוא יזומן לחקירה בקרוב. גם ליאוניד נבזלין, מיליונר רוסי שחי בישראל, מוזכר כמי שצפוי להיחקר בקרוב בפרשה. כ-45 אנשי עסקים צפויים להיעצר ולהיחקר בפרשה, בהם כמה מוכרים מאוד בעולם העסקים.  

 


צילום: מירי חסון
החוקרים יוצאים מהבנק צילום: מירי חסון

 

בזה אחר זה הגיעו אמש בכירים בסניף ירקון לבית משפט השלום בפתח תקווה להארכת מעצרם. מעצרו של מנהל הסניף לשעבר, מוטי כהן, הוארך בחמישה ימים. ב-4 ימים הוארך מעצרם של מנהל קשרי לקוחות בדסק חבר העמים, יעקב סבדרליק בן 46, ושל ראש דסק חבר העמים בסניף, אליק לדר, בן 54. מעצרם של דליה קייזרמן בת 52, ראש דסק צרפת בסניף, דוד אבוטבול, מנהל קשרי לקוחות צרפת ויהודית ברק, העובדת בחברה לנאמנות של הבנק, הוארך בשלושה ימים.

 

כמו כן הוארך בשלושה ימים מעצרם של הממונה על הבנקאות הפרטית הבינלאומית בישראל מטעם בנק הפועלים, אליהו איזדופר, בן ה-50 וכן של איתמר מליח, בן 44, שבמסגרת תפקידו היה אמור לוודא שהדיווחים על פעילויות חריגות יתבצעו כראוי.

 

גם מעצרם של עו"ד יהודה פרץ, בן 59, אשר שימש כעורך דין במספר עסקאות לצורך רישום טכני של חברת "אוף-שור" ושל מיכאל פרידמן, בן 64, ששימש כנאמן בחברת הנאמנות של הבנק, הוארך בשלושה ימים.

 

השופטים שיחררו למעצר בית מלא ל-10 ימים כולל הרחקה מסניף ירקון וערבות כספית את מאיר רענן, בן 59, ומשה אלמליח, בן 52, חברי הנהלת הסניף החשודים במעורבות בפרשה. 

 

עורך דינם של אליק לדר ויעקב סברדליק אומר כי שני החשודים הם ללא עבר פלילי ומילאו את תפקידם בצורה מקצועית וטיפלו בלקוחות וייצגו את ענייני המדינה והבנק כיאות. "כל מה שהמשטרה מייחסת להם זה עבירות אי דיווח שלא מילאו את הטפסים כמו שצריך. אם במשך שנתיים בוצעו העבירות לפי טענת המשטרה ולא נעשה דבר, הרי שיש פה תקלה שגם המפקח על הבנקים והמשטרה לא ראו שהיא חמורה".

 

מנכ"ל בנק הפועלים מרגיע

   

אמש שיגר מנכ"ל בנק הפועלים, צבי זיו, מכתב לעובדי ומנהלי הסניפים, בו ציין: "אני משוכנע שחוסנו של הבנק ואמון הלקוחות בו יעמדו לזכותנו. כל אחד מכם רשאי וראוי שיבהיר ללקוחותיו ולסביבתו כי על פי הידוע לנו מדובר בחשד מוגבל בלבד. הבנק רואה בציבור העובדים והמנהלים את שותפיו הנאמנים ומשוכנע שיחדיו נדע לצאת מחוזקים גם מאירוע זה".

 

היחידה הארצית לחשיפת פשיעה חמורה ובינלאומית של המשטרה חשפה קיומה של חקירה חובקת עולם של חשדות לעבירות הלבנת הון בבנק הפועלים, בשיתוף הפיקוח על הבנקים בבנק ישראל והרשות לאיסור הלבנת הון.

  

אתמול בצהריים הותר לדווח כי על פי החשד מאות מיליוני דולרים, יותר ממיליארד שקלים, הולבנו בסניף בנק הפועלים 535 ברחוב הירקון בתל אביב ובחברה לנאמנות של בנק הפועלים. 22 מעובדי ומבכירי הבנק עוכבו ונעצרו לחקירה. 

 

בתיאום עם הנהלת בנק הפועלים, אשר שותפה בחלק מהחקירה, נסגר היום סניף 535 על מנת לאפשר לחוקרים לבצע בבנק חיפושים אחר ראיות נוספות.

 

החקירה בפרשה החלה בעקבות ביקורת שגרתית של המפקח על הבנקים, העורך ביקורות כדי לעקוב אחר נושא העברות הכספים והלבנת ההון. במהלך הביקורת שנערכה לפני למעלה משנה התברר כי בסניף 535 יש חשד לכאורה לעבירות על חוק איסור הלבנת הון. בעקבות החשדות עורבה היחידה הארצית לחקירות בינלאומיות בפרשה.

  

במשך למעלה משנה ביצעו חוקרי היחידה בשיתוף המפקח על הבנקים חקירה סמויה - שאתמול הפכה לגלויה. מהחקירה עולה כי מאות מיליוני דולרים הועברו ממדינות שונות בחו"ל לסניף הבנק 535 ושם הולבנו וחזרו בחזרה לחו"ל. על פי החשד, הכספים הושגו בפעילות בתחום הפלילי.

  

מפקד היאחב"ל, תת ניצב עמיחי שי, הבהיר אתמול במסיבת עיתונאים: "משעות הבוקר אנחנו מבצעים פעולות של חיפושים, עיכוב ומעצר של עובדים מהסניף וכן בדיקות בתוך הסניף. מדובר בחקירה אינטנסיבית לפי חוק איסור הלבנת הון של תושבי חו"ל, אשר בוצעה בארץ".

 

סניף ירקון, בו נערכה פשיטת המשטרה אתמול, הינו סניף בנק המשמש אך ורק ישראלים שגרים בחו"ל. הסניף משמש את הלקוחות כאשר הם רוצים לערוך פעילויות בכספים אותם השיגו בחו"ל, אולם עדיין להיות קשורים לבנקים בישראל.

 

גורמים במשטרה אמרו אמש ל-ynet כי ישראל הפכה בשנים האחרונות, לאחר שינוי המדיניות ברוסיה, ל"גן עדן למלביני הון".

 

לדברי הגורמים, מקורבים לשלטון החדש ברוסיה, הפכו להיות מיליונים בין יום והונם מוערך במיליארדי דולרים. לאותם אנשים קשה היה להלבין את הכסף במדינות אירופה ולכן הם מצאו בישראל "גן עדן קטן".

 

גם החקירה, בה נעצרו אתמול פקידי הבנק התנהלה במשך זמן רב על "אש קטנה" מבלי שניתנה לה חשיבות מיוחדת, אולם בחודשים האחרונים לאחר שהחליף תת ניצב עמיחי שי את תת ניצב אבי דנינו בתפקידו, החליטו ביחידה הארצית לחקירת פשיעה בינלאומית, להעלות את החקירה שלב ולהתחיל במעצרים, זאת לאחר שנאסף חומר רב בפרשה.


פורסם לראשונה 06/03/2005 17:50

 

בהכנת הידיעה השתתפה תמר ברזילי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מירי חסון
זה לא כל כך נעים לראות סניף סגור
צילום: מירי חסון
צילום: מירי חסון
סניף ירקון
צילום: מירי חסון
צילום: איי פי
גוסינסקי. חומרים נאספו מהמשרד
צילום: איי פי
צבי זיו. מכתב לעובדים
מומלצים