שתף קטע נבחר

ניו יורק טיימס: ארה"ב משנה יחסה לחיזבאללה

הממשל האמריקני מאמץ את ההיגיון הצרפתי, לפיו כוחו הפוליטי הרב של חיזבאללה מחייב להפסיק להתייחס אליו כאל ארגון טרור, ועדיף שאנשי הארגון יפנו את מרצם להשתתפות בבחירות במדינה. בוושינגטון לא שוכחים ש"לחיזבאללה יש דם אמריקני על הידיים" - אך כבר לא ידרשו מאסד לפרק את הארגון מנשקו

כבר לא טרוריסטים? אחרי שנים שבהן הגדירה וושינגטון את חיזבאללה כארגון טרור, מסתמן שינוי בעמדת הממשל. בעקבות מאמציהן של צרפת ושל האו"ם, נגרר הממשל לתמיכה מסויגת בניסיון לשלב את הארגון בזרם המרכזי של הפוליטיקה הלבנונית. כך מדווח הבוקר (יום ה') העיתון "ניו-יורק טיימס" מפי מקורות בממשל.

 

ההיגיון העומד ברקע המדיניות החדשה מתבסס על הכרה בכך שחיזבאללה הוא כוח עולה בעל עוצמה פוליטית רבה בלבנון. לכן, מסוכן להתנגד לו, ועדיף לעודד אותו להציג מועמדים לבחירות שיתקיימו במדינה. פקידים אירופים סבורים כי מצבו של חיזבאללה בלבנון, דומה לזה של החמאס: לאחר שניצח בבחירות ברצועת עזה ובגדה המערבית, הוא מיתן את עמדותיו כלפי ישראל.

 

מחר צפוי השליח המיוחד של האו"ם למזרח התיכון, טרייה לארסן, להיוועד בדמשק עם נשיא סוריה, בשאר אסד. לארסן צפוי ללחוץ על סוריה להסיג את כוחותיה מלבנון. רשמית, אמור היה לארסן גם לדרוש את פירוקו מנשקו של חיזבאללה, אולם לדברי מקורות בממשל, דרישה זו ירדה מהפרק כרגע.

 

ביום שלישי אירגן חיזבאללה את ההפגנות הגדולות ביותר שהתקיימו אי פעם בלבנון והוציא מאות אלפי תומכים  לרחובות ביירות, כדי להביע תמיכה

בברית הארגון עם סוריה ועם נוכחותה במדינה. לאחר הפגנת הענק, מונה מחדש עומר כראמה, המקורב לסוריה, לתפקיד ראש הממשלה - ממנו התפטר בעקבות הפגנות גדולות של האופוזיציה בשבוע שעבר. בארה"ב חוששים שחיזבאללה ישתמש בכוחו הפוליטי הרב כדי לחסום את מאמצי המערב להוציא את סוריה מלבנון כך הסבירו גורמים אמריקניים ואירופאים ומקורות באו"ם.

 

"השחקנים המרכזיים מורידים את סוגיית חיזבאללה לעדיפות נמוכה", אמר דיפלומט המעורה במגעים. הוא הוסיף כי "צרפת וארה"ב מבינות, שמי שיתקוף את חיזבאללה עכשיו, יסתבך עם השיעים. עם הבחירות הקרבות בלבנון, אף אחד לא רוצה שכל הקהילה השיעית תהיה נגדו".

 

"לחיזבאללה דם אמריקני על ידיו"

 

עם זאת, לא כולם בממשל מקבלים בברכה את השינוי במדיניות. "לחיזבאללה יש דם אמריקני על ידיו", אמר גורם בממשל. הוא התייחס לאירועים שונים, ובהם הפיגוע שבו נהרגו למעלה מ-200 נחתים אמריקנים בביירות ב-1983. לדבריו, "הם באותה קטגוריה עם

אל-קאעידה. בממשל סולדים מהודאה שחיזבאללה ממלאים תפקיד חשוב בלבנון - אך זה הכיוון שבו אנו הולכים".

 

רק לפני כמה שבועות עוד נלחמה ארה"ב בצרפת על היחס לחיזבאללה. מזכירת המדינה, קונדוליזה רייס, דרשה אז שאירופה תתייג רשמית את חיזבאללה כארגון טרור, ובכך תגביל את יכולתו לגייס כספים. אולם עתה מקבלת למעשה ארה"ב את גישתה של צרפת, שמצאה הד גם במדינות אחרות באירופה.

 

"מאז מות רפיק אל-חרירי, אנו קוראים שלא להכות חזק מדי בחיזבאללה", אמר פקיד צרפתי. לדבריו, "זה יכול להזיק יותר מאשר לעזור. אפשר שאנחנו כעת בנקודת מפנה, ושהחיזבאללה יפנה לפוליטיקה ויעסוק בפוליטיקה בלבד. ארה"ב כבר אינה עושה עניין מסוגיית פירוקו של חיזבאללה מנשק, ולא מנסה למחוץ אותו בברוטליות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
בוש ושיראק. הסכמה מסויגת (ארכיון)
צילום: איי פי
צילום: איי פי
נסראללה. יתפור חליפה?
צילום: איי פי
צילום: איי אף פי
השליח לארסן. ייפגש עם אסד
צילום: איי אף פי
מומלצים