אנאן ביד ושם: נכשלנו בעבר; מחוייבים לעם היהודי
"מתוך תחושה עמוקה של שליחות, בדחילו ורחימו, אנו באים לחנוך את מוזיאון השואה החדש בירושלים". כך אמר מנהל יד ושם בטקס חנוכת המוזיאון החדש, בפני יותר מ-40 מנהיגים מרחבי העולם. שרון: "מבקר במוזיאון חש שמדינת ישראל היא הערובה שהעם היהודי לא יידע שוב שואה". כוחות אבטחה גדולים הוצבו בבירה. עלות המוזיאון הגיעה לכ-40 מיליון דולר ויינתן בו דגש ייחודי על הצגת תולדות השואה מהזווית האנושית-אישית
60 שנה אחרי, מנהיגי העולם מרכינים ראש: ברחבת יד ושם על הר הזיכרון בירושלים, בקור מקפיא, ברוח פרצים ובנוכחות מרשימה של למעלה מ-40 מנהיגי עולם ואישי ציבור ישראלים נפתח הערב (יום ג') טקס החנוכה של מוזיאון השואה החדש, אשר נבנה במשך 10 שנים בעלות של עשרות מליוני דולרים.
מזכ"ל האו"ם, קופי אנאן, אמר בנאומו בטקס: "לאו"ם אחריות מקודשת ללחום בשנאה ובחוסר הסבלנות. האו"ם, אשר נכשל בתפקידו כמוביל במאבק נגד אנטישמיות וצורות אחרות של גזענות, שולל את ההיסטוריה שלו. מחוייבות זו קושרת אותנו לעם היהודי ולמדינת ישראל, אשר נולדה - כמו האו"ם עצמו - מעפר השואה".
נשיא המדינה, משה קצב, ציין: "דור המנהיגות של העולם בימינו הוא הדור האחרון שמחבר בין דור השואה לדורות הבאים ועל כן מוטלת על מנהיגות העולם אחריות היסטורית בהנחלת ערכי לקחי תודעת ויחודיות השואה. היבשת שהשכילה לפייס בין אויבים היסטוריים, להשכין שלום ולהקים גג כלכלי משותף ל-25 מדינות, חייבת ליטול על עצמה את זכרון השואה ואת לקחיה לעתיד שאותו אירופה בונה.
"את זאת חייבת אירופה למיליוני יהודים שנכחדו על אדמתה, את זאת חייבת אירופה לעצמה, לאידיאלים שלה, לערכים שעל פיהם היא מעצבת ומחנכת את הדור הצעיר. אנו קוראים לאיחוד האירופי: אל תתנו לנאציזם לשכון בדימיונם של אלפי בני הדור הצעיר כמופע אימים משעשע", הוסיף.
הטקס נפתח בשירת התקווה ובקטע נגינה של מוסיקת פולקלור יהודית בכלי נשיפה ושופרות. שלושה מסכי ענק הקרינו קטעי ארכיון ותצלומים מתוך גטאות ומתוך המחנות.
"הכאב לא נעלם"
יו"ר יד ושם והאוצר הראשי, אבנר שלו, היה ראשון מבין הנואמים: "שנים רבות שקדנו להציל את שברי סיפורם ואת פיסות זיכרונותיהם, את תמונותיהם הדהויות, את המעט, המעט מדי, שהותירו הקורבנות. את אלה אנחנו מציגים כאן במוזיאון החדש".
הנשיא קצב התייחס למשמעות ההיסטורית של זכר השואה. "דור הניצולים מעביר באמצעות דורנו לדורות הבאים את האחריות להנחלת מורשת השואה. אנו מתחייבים בפני ניצולי השואה להעביר לדור הבא את תולדות השואה ולקחיה, את ייחודיות השואה ואת סיפורו של העם היהודי בתקופת מלחמת העולם השנייה. ניצולי השואה עדיין נושאים את המספר שקועקע על ידיהם. הצבע לא דהה. הכאב לא נעלם", אמר.
לדברי הנשיא, "אנו חוששים מהכחשת השואה ומאנטישמיות, אנו חוששים מיחס מעוות שצעירי אירופה עלולים לפתח כלפי עברם. אש התמיד ביד ושם היא הלהבה הדולקת ומאירה לתמיד לעולם כולו ומזהירה מפני הסכנות ומתוך האש יוצאת בת הקול של האנושיות, של השפיות והצדק. בת קול שהופכת לקול זעקה שתפקידה להדהד ברחבי העולם. המוזיאון החדש של יד ושם הוא תמרור חשוב לאנושות כולה, תמרור המזהיר כמה קטן המרחק בין שנאה לבין רצח, בין גזענות לבין השמדת עם. איך חברה שנחשבה לנאורה ומתקדמת יכולה להפוך לפרימיטיבית, למכונה אכזרית וכמה קצרה הדרך בין שריפת בתי כנסת ובתיהם של יהודים לבין הרס הדמוקרטיה".
ראש הממשלה, אריאל שרון אמר בטקס: "השואה היתה טרגדיה שלנו, של בני העם היהודי, אבל הימים ההם היו ימים חשוכים לכל העמים הרבים שלנגד עיניהם נעשתה הזוועה - מהם ששיתפו פעולה עם מכונת הרצח, מהם חסידי אומות עולם שסיכנו חייהם להצלת יהודים, מהם שעמדו מנגד ולא עשו דבר כדי להציל איש מבין ששת המיליונים".
שרון המשיך ואמר כי "מבקר הפוסע בשבילי המוזיאון הזה יוצא ממנו החוצה אל השמיים ואל הנוף הפתוח של ירושלים. אני יודע מהי תחושתו של יהודי היוצא מן המעמקים האלה ונושם את האוויר של ירושלים, הוא חש בבית, הוא חש מוגן, חש את ההבדל הנורא שבין מי שחי בארצו, במולדתו, במדינה המסוגלת להגן על חייו, לבין מי שעמד בודד חסר כל הגנה מול חיות אדם, הוא יודע כי מדינת ישראל היא הערובה שהעם היהודי לא יידע שוב שואה".
בין האישים המשתתפים בטקס, מזכ"ל האו"ם קופי אנאן, שר החוץ הגרמני יושקה פישר, ראש עיריית ניו יורק מייקל בלומברג, מ"מ מקום ראש ממשלת בריטניה, ראשי ממשלות צרפת, דנמרק, שבדיה, שר החוץ הספרדי, חתן פרס נובל, הפרופ' אלי ויזל, הנשיא משה קצב ראש הממשלה אריאל שרון.
המנהיגים הרבים שוכנו בחמישה בתי מלון בבירה. כוחות אבטחה גדולים ישמרו על המנהיגים, ורחובות רבים בבירה נסגרו. בעקבות זאת, נרשמו עומסי תנועה כבדים מאוד בירושלים.
במהלך היום נפגש שרון עם ראש ממשלת שבדיה, גוראן פרסון. פרסון אמר לשרון כי האחריות בנושא היעלמותו של ראול ולנברג מוטלת על שבדיה והיא עושה הכל כדי לפתור את הבעיה, כולל דיאלוג מקיף עם רוסיה. ואילו מייקל בלומברג, העומד בראש המשלחת האמריקנית לטקס, אמר בירושלים כי "קשה לדמיין מה היה קורה בעולם אלמלא היו בו מדינות כמו ארצות הברית וישראל, אשר נלחמות על החירות ועומדות על שלהן". בלומברג הוסיף כי "הנשיא בוש הוכיח את מחויבותו האיתנה לישראל".

צילום קבוצתי של המנהיגים (צילום: לע"מ)
העלות - 40 מיליון דולר
מוזיאון השואה החדש גדול פי ארבעה מהמוזיאון הקיים. שטחו הכולל משתרע על פני כ-4,200 מ"ר ועם פתיחתו יהפוך למוזיאון השואה הגדול ביותר בעולם. המוזיאון החדש משלב מאגרי מידע ודגשים שונים שאינם קיימים במוזיאון הקיים, שהוקם בשנות השישים.
כך, למשל, ניתן דגש ייחודי על הצגת תולדות השואה מן הזווית האנושית-אישית והיהודית. דגש זה מושג בעיקר באמצעות הצגת חפצים מקוריים אישיים והצגת הסיפור שמאחוריהם. למוזיאון החדש תפקוד רב תחומי ובין-תחומי בעת ובעונה אחת. מוצגים בו למעלה מ-2,500 מוצגים, הכוללים חפצים מקוריים, מסמכים, עדויות, סרטים, יצירות ספרות, יומנים, מכתבים ויצירות אמנות גם יחד. שילוב זה אמור לאפשר למבקר לספוג ולקלוט את שפע המידע באמצעות חוויה חושית רב ממדית.
עשר שנות עבודה הושקעו בתכנון והקמת המוזיאון, אשר עלותו הכוללת מגיעה לכ-40 מיליון דולר. המוזיאון החדש, שייפתח למבקרים ביום ראשון, ה-27 במרס, הוא חלק ממכלול מוזיאוני שלם הכולל כמה מרכיבים, ובהם המוזיאון החדש לתולדות השואה והמוזיאון לאמנות השואה, אשר יציג את האוסף הגדול בעולם של אמנות שנוצרה בגטאות, במחנות, במקומות מסתור ובמקומות אחרים שכמעט ולא היה ניתן ליצור בהם אמנות.
המוזיאון גם מתייחס אל העתיד. אחת המטרות המרכזיות שלו היא להיערך לעידן שבו לא יהיו עוד ניצולים שיוכלו לספר את ההתרחשויות בגוף ראשון. לכן מוקמו בו למעלה מ-100 מסכים עליהם מוקרנים עדויות ניצולים בסרטונים שהופקו במיוחד למוזיאון.
סחבת בהשבת כספי הניצולים
ובאשר לניצולים שעדיין בין החיים, מאשימה ח"כ קולט אביטל את משרד האוצר בסחבת מכוונת הפוגעת בניצולים. לטענת אביטל, שעמדה בראש ועדת החקירה הפרלמנטרית להשבת כספי ניצולי השואה, "דווקא ביום שמנהיגי העולם מגיעים לישראל בכדי להזדהות עם זכר נספי השואה על ישראל להיות חלוצה ולהוות דוגמא כיצד מתייחסים לשואה ולניצולים".
לטענת חברי פורום הארגונים להשבת רכוש ניצולי השואה, "בלשכתו של שר האוצר נכנסו ללחץ בימים האחרונים, בעקבות האיום להפגין נגד השר מול מנהיגי העולם שהגיעו לחנוכת המוזיאון". יועציו הבטיחו, לדבריהם, לתמוך בהפיכת המלצות ועדת החקירה לחקיקה, או לתמוך בשיערוך שקבעה הוועדה, ובעיקר לזרז את התהליכים ולהפסיק לאלתר את הסחבת.
ארגוני ניצולי השואה אמרו כי הם שמחים על כך ששר האוצר נענה לדרישותיהם הלגיטימיות, אך עדיין מצפים להתחייבות בכתב. הם מוחים על הסחבת שנוקט שר האוצר ביישום המלצות ועדת החקירה הפרלמנטרית, שמסקנותיה עברו במליאת הכנסת.
"שר האוצר נוקט בכל תעלול השהייה אפשרי כדי שלא להשיב את הכספים לניצולי השואה ויורשיהם", טוענים ראשי הארגונים, "בזמן שמדינת ישראל דורשת ממדינות אירופה להשיב את רכוש ניצולי השואה ולהכיר בשואה, שר האוצר של מדינת ישראל מתעלם מניצולי השואה ומחובות המדינה כלפיהם".
ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "שר האוצר, בנימין נתניהו, מייחס חשיבות ורגישות רבה לנושא. השר הנחה את גורמי המקצוע במשרדו לבחון את הליכי החקיקה ומתעתד להיוועד עם נציגי ארגון ניצולי השואה לאחר אישור התקציב".
היפנים, הפצצה והשואה
בתוך כך, ב"ידיעות אחרונות" פורסם היום שמשרד החוץ החליט שלא להזמין נציג יפני לטקס חנוכת המוזיאון מחשש שהוא ינצל את האירוע כדי להשוות בין שואת העם היהודי לבין הטלת הפצצה הגרעינית על הירושימה ונגסאקי.
בשגרירות ישראל בטוקיו אמרו היום ל-ynet כי "אם התקבלה החלטה בנושא, היא התקבלה במשרד החוץ בלי ידיעת השגרירות". היפנים מרבים לקרוא להפצצה על הירושימה ונגסאקי "השואה היפנית", ומכנים אותה "אם כל הטרגדיות".
מוזיאון השלום בהירושימה, המנציח את הטרגדיה הגרעינית, ביקש בעבר לקשור קשר עם "יד ושם". הרעיון היפני היה להקים במוזיאון בהירושימה עמדת מולטימדיה שתעסוק בשואה ואילו ב"יד ושם" יקימו עמדה מקבילה אודות הירושימה. אולם היוזמה לא אושרה על ידי משרד החוץ הישראלי בעיקר בגלל התנגדות "יד ושם" ונגנזה.
מקור ישראלי בטוקיו אמר ל-ynet ש"היפנים באופן מודע ואובססיבי לא מוכנים להזכיר את השואה באופן ממלכתי". לדבריו, שני מוזיאונים להנצחת השואה הקיימים ביפן (ועומדים בפני הרחבה בימים אלו) ממומנים מגורמים פרטיים, אין אף מוסד ממלכתי שעוסק בשואה, והיא אינה חלק מתוכנית הלימודים היפנית.
דובר שגרירות יפן בישראל אמר ל-ynet כי "השגריר היפני הוזמן והוא אף יגיע לטקס. לגבי הזמנת נציג מיפן עצמה - לא ידוע על כך דבר לשגרירות בארץ".