שתף קטע נבחר

שיחות קהיר: הושגה "רגיעה"; שרון: צעד חיובי

בתום השיחות בין הפלגים הפלסטינים הושגו הבנות על "תקופת רגיעה פתוחה". זאת, למרות שבמצרים וברשות קיוו כי ניתן יהיה להכריז על הודנה ארוכת טווח. חמאס: הרגיעה תפוג בסוף השנה אם ישראל לא תשחרר אסירים ותיסוג מהערים. שרון למובארק: מדובר ב"צעד ראשון חיובי" אך מדובר בהסדר לתקופת ביניים בלבד וכדי להתקדם בתהליך המדיני יש לפרק את ארגוני הטרור

הפלגים הפלסטינים הגיעו היום (ה') להבנות ולהסכמה על "תקופת רגיעה פתוחה", המותנית בנכונותה של ישראל ליישם את ההתחייבויות שלה מול הפלסטינים. ראש הממשלה אריאל שרון אמר הערב כי "מדובר בצעד חיובי ראשון".

 

מדובר בהסכמות ברמה נמוכה לעומת אלה להן ציפו במצרים וברשות הפלסטינית, שם קיוו כי ניתן יהיה להכריז על הודנה ארוכת טווח או על הודנה שתימשך לפחות שנה. מההסכם ניתן ללמוד כי מאמצים אלה לא צלחו, ולמעשה מדובר בהסכם פשרה בין הפלגים לבין הרשות הפלסטינית.

 

נציגי הפלגים דרשו לקצוב את תקופת הרגיעה למספר שבועות או חודשים, ודרשו שהרגיעה תהיה מותנית. הם גם לא הסכימו לכך שההסכם יוגדר כהודנה - הפסקת אש מחייבת, אלא העדיפו לדבר על רגיעה - "תהדיאה". כאמור, מדובר בהסכם פשרה בין אלה שקראו להפסקת אש ממושכת לבין אלה שביקשו רגיעה "קצובה", לכן ההחלטה היא על רגיעה לתקופה פתוחה שתימשך "כל עוד ישראל תעמוד בהתחייבויותיה".

 

בסוגיה השנייה שנידונה בקהיר, סוגיית יצירתו של מנגנון חדש לקבלת ההחלטות שבו ייטלו חלק גורמי האופוזיציה הפלסטינית, לא נרשמה עדיין פריצת דרך אבל חלה התקמות.

 

חמאס: הרגיעה עלולה לפוג בסוף השנה

 

חבר הלשכה המדינית של החמאס וחבר המשלחת של התנועה לשיחות קהיר, מוחמד נזאל, אמר כי הרגיעה שהושגה בשיחות בקהיר תפוג בסוף שנת 2005 אם ישראל לא תענה לדרישות הארגון, כולל אלו הקשורות בשחרור אסירים. לדברי נזאל, "זו רגיעה זמנית בלבד, המותנית בנסיגה ישראלית מהערים הפלסטיניות ובשחרור אסירים".

 

הוא הוסיף כי "זכותו של העם הפלסטיני להתנגד לכיבוש היא הסעיף הראשון בהסכם קהיר". נזאל אמר לתחנת אל ג'זירה כי הצטרפות התנועה להסכם אין משמעותה כי היא מוותרת על אופציית ההתנגדות. "ההתנגדות מבחינתנו היא בחירה אסטרטגית שלעולם לא נוותר עליה".

 

 

לדבריו, ההסכם הוא על רגיעה שכן הסכם הודנה הוא הסכם ארוך טווח, תוצאה של משא ומתן עם צד שני, "ובינינו לבין האויב הציוני לא מתנהל כל משא ומתן, לא ישירות ולא בעקיפין".

 

נזאל גם התייחס לעובדה שהפתח והרשות הפלסטינית הסכימו ליצירת מנגנון משותף לשיתוף הארגונים הפלסטינים בקבלת ההחלטות בתוך מוסדות אש"ף ואמר כי ההחלטה הזו היא מובנת מאליה וכי אף אחד אינו עושה טובה לחמאס.

 

"השותפות הפוליטית היא זכותו של כל פלג פלסטיני. לעם הפלסטיני נמאס אחרי עשרות שנים שבה ההחלטה היתה בלעדית של צד אחד". נזאל אומר כי המרוויח הגדול של ההסכם היום הוא העם הפלסטיני.

 

בפתח, לעומת זאת, אמרו כי "לא הטרמינולוגיה היא שחשובה, כי אם העובדה שהפלגים מבינים שצו השעה הוא לשמור על רגיעה כדי לאפשר את הצלחת המגעים מול ישראל וכדי להביא להצלחת המאמץ הפנימי להשלטת סדר ולקידום הרפורמות והמאבק בשחיתות והסוגיות הפנימיות הנוספות".

 

מובארק: הסדר טוב; שרון: צעד חיובי

 

אחר הצהרים התקשר נשיא מצרים חוסני מובארק לראש הממשלה שרון ועדכן אותו בתוצאות המפגש בקהיר. הנשיא המצרי ציין כי "הפלסטינים הגיעו להסדר טוב והדרך פתוחה לנוע קדימה".

 

שרון אמר כי ההסדר שהושג הוא "צעד ראשון חיובי" אך עם זאת הבהיר כי מדובר בהסדר לתקופת ביניים בלבד ועל מנת להתקדם בתהליך המדיני ארגוני הטרור לא יוכלו להמשיך ולהתקיים כארגונים חמושים ובוודאי שלא כארגוני טרור. 

 

שרון גם הודה למובארק על מאמציו להביא לשקט באזור ולסייע בקידום התהליך המדיני. ראש הממשלה אמר כי השגריר המצרי שהגיע לישראל היום יזכה במלוא שיתוף הפעולה ויסייע לקידום היחסים בין שתי המדינות.

 

גורמים מדינים בירושלים אמרו בתגובה להסכם בקהיר: "זהו עניין פלסטיני פנימי. אבו מאזן כבר התחייב בשארם להגיע לרגיעה והדרכים שהוא הולך בהם כדי להגיע למצב הזה הם ענייניו וענייני העם הפלסטיני". עם זאת, ציינו הגורמים, כי בפני אבו מאזן עומד מבחן הרגיעה והזכירו את פצצת המרגמה שנורתה לעבר יישוב ישראלי ברצועת עזה.

 

ארצות הברית ברכה הלילה על ההסכם. דובר מחלקת המדינה האמריקנית אמר כי מדובר "בצעד שאינו שלילי", אך סייג את דבריו והוסיף כי ארצות הברית קיוותה ליותר וכי הפלסטינים "לא הלכו רחוק כפי שהיינו רוצים שהם ילכו".

 

אבו עלא: אם הר הבית יותקף - תהיה התלקחות

 

בתוך כך, ראש הממשלה הפלסטיני, אבו עלא, הזהיר מפני התפרצות מחודשת של אלימות במידה וקיצונים ימניים יממשו את תוכניתם לתקוף את הר הבית וינסו לחבל בביצוע תוכנית ההתנתקות.

 

לדבריו, "אנו מזהירים את שלטונות ישראל שאם תהיה מתקפה כלשהי על מסגד אל אקצה - המצב יתפוצץ". 


פורסם לראשונה 17/03/2005 10:45

 

בהכנת הידיעה השתתף אטילה שומפלבי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
אבו מאזן. ציפה להודנה
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
שרון. צעד חיובי, אך לא מספיק
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
מובארק. "הסדר טוב"
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
פעיל חמאס. "לא ויתרנו על ההתנגדות"
צילום: רויטרס
מומלצים