שתף קטע נבחר

רייס: הבנייה במעלה אדומים עלולה לסכן את השלום

מזכירת המדינה התייחסה בפעם הראשונה בפומבי לבנייה במעלה אדומים ומתחה ביקורת על ישראל. בראיון ל"לוס אנג'לס טיימס" היא אמרה שהבנייה "מצויה במחלוקת עם המדיניות האמריקנית ועלולה לסכן את ההתקדמות לקראת שלום עם הפלסטינים, ברגע קריטי זה"

לצד הביקורת האירופית על הבנייה במעלה אדומים: מזכירת המדינה האמריקנית, קונדוליזה רייס, הזהירה את ישראל שתוכניתה לבנייה במעלה אדומים מצויה "במחלוקת עם המדיניות האמריקנית". בראיון שפורסם היום (ו') בעיתון "לוס אנג'לס טיימס", אמרה רייס כי הכוונה לבנות 3,500 יחידות דיור עלולה לסכן את ההתקדמות לקראת שלום עם הפלסטינים "ברגע קריטי זה". היא הוסיפה ש"הבהרנו את עמדתנו בנושא לישראל".

 

זו הפעם הראשונה שמזכירת המדינה עצמה מתייחסת לפרסומים על תוכניות הבנייה במעלה אדומים. עד כה פירסמו האמריקנים תגובה באמצעות הדובר והעבירו את התנגדותם הנמרצת באמצעות השגריר בישראל דן קרצר, ומאוחר יותר באמצעות שני השליחים הבכירים, סגן היועץ לביטחון לאומי אליוט אברמס ועוזר מזכירת המדינה למזרח התיכון דיוויד וולש.

 

רייס הבהירה כי השליחים אמרו לבכירים הישראלים איתם נפגשו, שרון, פרס ומופז, שלישראל יש מחוייבות על פי מפת הדרכים לא להרחיב את ההתנחלויות. ישראל השיבה כי אישור תהליך הבנייה במעלה אדומים יקח שנים, ולא תהיה לו השפעה על התהליך הנוכחי.

 

בוושינגטון סבורים כי בניסיון להקל את הלחץ המופעל עליו מימין, פירסם שרון את תוכנית הבנייה במעלה אדומים, כדי להפגין את מחוייבות הממשלה לגושי ההתנחלות הגדולים. אך האמריקנים חוששים שפירסומים כגון אלו עלולים לפוצץ את התהליך המדיני, ולכן החליטה רייס להתבטא בתקיפות נגד ישראל. בראיון לעיתון היא ציינה שלמרות ההתקדמות בתהליך המדיני, הוא עדיין "שברירי", ואבו מאזן זקוק לעזרה בעוד הוא מנסה לבצע רפורמות ברשות ולהשתלט על מנגנוני הביטחון.

 

לדבריה, "העמדה שלנו לגבי הפעילות בהתנחלויות לא השתנתה. אמרנו לישראלים שיש להם מחוייבויות על פי מפת הדרכים. יש להם מחוייבויות לא להרחיב את ההתנחלויות. אנחנו מצפים במיוחד שהם יהיו זהירים לגבי הכל – המסלול של הגדר, פעילות ההתנחלויות, חוקים – שעלולים להיראות כקובעים מראש את תוצאות הסכם הקבע. זה מדאיג שהבנייה היא סביב ירושלים, אבל הבהרנו את דאגותינו לישראלים ונמשיך להבהיר שזה מנוגד למדיניות האמריקנית, נקודה".

 

רייס נשמעה מאוד נחרצת בראיון ובלתי מרוצה בעליל מהתגובה הישראלית, על כך שהבנייה עצמה לא תתבצע בשנים הקרובות. "קיבלנו תשובה, אבל אני חושבת שכל דבר שמעורר את הסיכוי של הרחבת ההתנחלויות בדרך כזו, במיוחד באזור רגיש, לא בדיוק משביע רצון. אבל אנחנו מתכוונים להמשיך לדבר על זה עם הישראלים", הדגישה רייס.

 

על תוכנית ההתנתקות אמרה מזכירת המדינה האמריקנית ש"ההחלטה ההיסטורית לסגת מעזה ומארבע התנחלויות בגדה המערבית, אינה פופולארית בכל ישראל. היא מעוררת כמה סוגיות, והישראלים צריכים לעבור את התקופה החדשה הזו. ארה"ב מעורבת מאוד במאמץ לעזור לצדדים"

.

 

רייס חזרה בראיון על הדברים שאמר הנשיא בוש לראש הממשלה שרון בפגישתם ב-14 באפריל אשתקד, לפיהם "בעוד ארה"ב מכירה בשינוי הנסיבות בשטח מאז 67', זהו נושא פתוח למו"מ בין הצדדים".

 

מזכירת המדינה אמרה ש"זו תקופה מאוד שברירית, ולמרות זאת התבצעו העברות השליטה הביטחונית של יריחו וטול כרם. הפלסטינים אמנם לא עשו את כל מה שציפינו מהם בכל הקשור לארגוני המחבלים, אך הם פרסו את כוחות הבטחון ועצרו כמה אנשים, כך שיש התקדמות מסויימת".

 

רייס סיכמה את הראיון בנימה אופטימית ש"יחד עם תוכנית ההתנתקות של ישראל והרפורמות של הפלסטינים נהיה במצב שונה תוך כמה חודשים, מצב מתקדם מאוד בכל הקשור למפת הדרכים".

 

ואילו שגריר ארה"ב בישראל, דן קרצר, התייחס לבנייה במעלה אדומים ובהתנחלויות האחרות בשיחה סגורה עם צוערי משרד החוץ, שאותה חשף "ידיעות אחרונות". לדבריו, מדובר באי-הבנה של משמעות הדברים שנאמרו בלשכת שרון בשיחות עם הממשל האמריקני. "ניקח לדוגמא את תוואי הגדר באזור גוש אריאל ומעלה אדומים. זו דוגמה לאי-הבנה, שנובעת מאי-הבנה לשונית", אמר קרצר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
רייס. בנייה במחלוקת
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
מעלה אדומים. "לא מקדם את התהליך"
צילום: איי פי
מומלצים