שתף קטע נבחר

שרון והמתנחלים סיכמו על מסלול "עוקף בשיא"

הסתיימה פגישת המתנחלים עם ראש הממשלה אריאל שרון, בה שטחו המתנחלים את טענותיהם כלפי מינהלת ההתנתקות, ונדונה הצעת המתנחלים לעבור יחד מגוש קטיף לחולות ניצנים. שרון הבטיח לעשות הכל כדי שהדבר יקרה. הצדדים סיכמו על צוותי עבודה ישירים של שרון מול המתנחלים. רה"מ הביע הבנה לכאבם של המתנחלים, "כדי להציל כמה שיותר מארץ ישראל הייתי חייב לעשות זאת. אני יודע שזה על חשבונכם, אך הייתי חייב"

יש עם מי לדבר. אמש (ג') התקיימה פגישתם של ראש הממשלה עם כעשרה נציגי מתנחלים מגוש קטיף. המתנחלים ביקשו משרון להקים ועדה "עוקפת בשיא", שתבחן ותבדוק "בצורה רצינית" את כל הבעיות הקשורות בפינוי. בסיום הפגישה, שארכה כשעתיים, אמרו נציגי המתנחלים שהם יצאו מעודדים. שרון אמר למתנחלים: "אני גם חקלאי, אני עדיין מרגיש איתכם". הוא הוסיף, "חשוב שנסתכל על יום המחר ושנלך ביחד". אנשיו הגדירו את הפגישה "מנומסת ומדהימה".

 

"ראש הממשלה מבין שהעסק לא טופל כמו שצריך. הוא החליט למנות את מנכ"ל משרדו בשיתוף שרת המשפטים להקים צוותי עבודה ואני מקווה שזה יביא לפתרונות", אמר יואב אלול, יו"ר ההתנחלות גדיד בגוש. המתנחלים אמרו, שהם מצאו אוזן קשבת אצל ראש הממשלה, והם מחכים לראות כיצד ההבנות יעמדו במבחן התוצאה.

 

בפגישה הוחלט להקים צוותי עבודה משותפים של ראש הממשלה עם נציגים של המתנחלים, שינסו לפתור את הבעיות של המתנחלים שמינהלת ההתנתקות בראשות יונתן בשיא - לתחושתם של המתנחלים - לא מצליחה לפתור. בלשכת ראש הממשלה מדגישים, כי במקביל תמשיך המינהלת בפעולתה הרגילה. לדבריהם, צוותי העבודה שהוקמו לא נועדו לעקוף את המינהלת.

 

לפני הפגישה דרשו נציגי המתנחלים שבשיא, לא יהיה נוכח בה, והודיעו כי אם הוא יהיה נוכח - הם יקומו וילכו. היו מי

שאמרו, כי בשיא מתנהג אליהם "כאילו הם עולים חדשים שהגיעו רק עכשיו משווייץ".  

 

 "חשוב מאוד לשמור על הקשר בינינו", אמר שרון למתנחלים, "ביקשתי בעבר להיפגש איתכם אך הדבר התקבל בסירוב. אני רוצה שנקבע פגישה לאחר חזרתי מארצות הברית, נעבוד על הנושאים ונבדוק כל בקשה ובקשה שלכם. אני מבין שאתם רוצים לעבור בצורה מרוכזת ולהיות ביחד. אנחנו נבדוק אם זה אפשרי ואני מבטיח לעשות הכל בעניין הזה".

 

שרון אמר עוד למתנחלים, "אני רוצה להקל עליכם ולכן יהיו הקלות. לאורך 35 השנים האחרונות אתם הובלתם. מי שמוביל משלם את המחיר, וכך הוא המצב איתכם. בשבילי זה כואב ומעיק מאוד, אבל הייתי חייב לקבל החלטה בשביל כולם. אנחנו מוכרחים לאחות את הקרעים ולעשות מאמץ כדי להיפגש וכדי לדעת לאן תעברו. כדי להציל כמה שיותר מארץ ישראל הייתי חייב לשקול את טובת המדינה. אני יודע שזה על חשבונכם, אך הייתי חייב. יש לי מטרה להציל מה שניתן מיהודה ושומרון. צריך להמשיך וליישב את הנגב, הגליל, ירושלים. אני עדיין מרגיש איתכם". 

 

בהתייחס לנחלות של המתיישבים אמר שרון "אני מבין. גם אני חקלאי. נתתי הנחיה להתחיל לעבוד, ויש כל מיני מקומות לנחלות חלופיות".

 

בפתח הישיבה אמרו המתנחלים לשרון, "דווקא בעת קשה זו מהבחינה הביטחונית, נטשת אותנו. אנחנו ניאבק נגד התוכנית בגבולות החוק". עוד אמרו המתנחלים, "הדרך שלך רצופה בכוחניות ואי אמירת אמת, אבל אם נגזר עלינו לעקור את ביתנו מכאן, אז צריך להעתיק את כל היישובים למקום אחד".

 

נראה שדבריו של שרון הרשימו את נציגי גוש קטיף, שכן בסוף הפגישה הם כבר אמרו לו, "הרבה שנים לא היה מנהיג כה חזק לישראל ואנחנו מקווים שארגוני 'הירוקים' לא יזיזו אותך מעמדתך בעניין ניצנים".

  

הצדדים סיכמו לשוב ולהידבר, ונקבעה פגישה נוספת ביניהם לעוד עשרה ימים. בתום הפגישה אמר אהרון חזות מגן-אור "השיחה היתה מאוד קשה. העלנו את כל הבעיות, בייחוד בנושא המינהלת. הוחלט להקים צוותי עבודה שינסו לתת מענה בפרק זמן של כשבועיים".

 

"רוצים פתרונות הוגנים"

 

לפני הפגישה אמר חזות: "אנחנו מקווים לפתוח ערוץ הידברות, אנחנו רוצים פתרונות הוגנים לאנשים שמתכוונים לעקור אותם מבתיהם

ואנחנו מקווים שראש הממשלה יבין אותנו. מדובר בתוכנית מעוותת, אבל באנו להידבר". 

 

ביום חמישי הקרוב ייצא שרון לסיור בשטח, ולאחר מכן יוקמו צוותי עבודה שיבדקו האם ההצעה לעבור לניצנים הנה מעשית. שרון הקשיב לדברי המתנחלים ואמר כי הוא מסכים עם העמדה שהמתנחלים צריכים לעבור כגוש אחד. שרון גם אמר שצריך לעשות מאמץ על מנת להקל על היום שאחרי הפינוי.

 

שרת המשפטים, ציפי ליבני, אמרה בצאתה מהפגישה כי הפגישה היתה מאוד אמוציונלית. לדבריה, "זו היתה הישיבה החשובה ביותר שהתקיימה מאז קבלת ההחלטה על ההתנתקות. הדברים שנאמרו ברמה האישית אפקטיביים יותר מדברים שנאמרים בכיכר העיר בהפגנות".

 

בגוש קטיף לא מרוצים מהפגישה

 

בגוש קטיף יש החולקים על עצם פגישתם של הנציגים עם ראש הממשלה. "יש ויכוח לגיטימי בינינו", אמר חזות, "יכול להיות שבסוף לא נהיה צודקים ויתברר

שהדרך שלנו היתה מוטעית והם אלה שצדקו. אנחנו כאן, מזכירי יישובים, בתקווה להגיע להידברות".

 

נציגי המתנחלים שהשתתפו בפגישה, מלבד חזות, הם: יואב אלול מגדיד, עופרי בנימין ומשה ראובן מנצר חזני, גבריאל בוזגלו מדוגית, אבינועם נסים מניסנית, מאיר דהן מנווה דקלים, אבי סלימי מרפיח ים, אליעזר יעקב מגן אור, שמעון חזות מנווה דקלים (מייצג את המפעלים בגוש קטיף) ועמירם איטח מבדולח. כמו כן משתתף נציג מצפון השומרון, ראובן טביב, תושב חומש. 

 

אל המתנחלים הצטרף גם יו"ר סיעת המפד"ל, ח"כ זבולון אורלב, שנענה לפניית ראשי היישובים ללוות אותם במאמציהם. בפגישה לא ישתתפו גורמים ממועצת יש"ע. גם שרת המשפטים ציפי לבני שעזרה לארגן את המפגש, תשתתף בו. המתנחלים אמרו כי הם מצפים ל"פגישה סוערת עם דמעות בעיניים".

 

אחד המשתתפים בפגישה סיפר לרה"מ כי התחושה בגוש קטיף היא "קשה מאוד ועצובה". הוא סיפר שבנו, בכיתה י"ב, עזב את הלימודים בגלל התחושה הקשה שהוא נמצא בה. אחר סיפר, שבנו עזב קורס קצינים כי הוא לא מסוגל להיות זה שיבוא לפנות את חבריו מגוש קטיף.

 

באמצע הפגישה יצא חבר הכנסת זבולון אורלב ואמר ל-ynet כי "התחושה בפגישה היא מאוד קשה. תחושה של כאב וזעם, אנשים לא מבינים מאיפה זה נפל עליהם. אנשים מרגישים שאנשים סביבם אטומים". ח"כ אורלב הוסיף ואמר, "אין לי ציפיות גבוהות, אבל צריך לזכור שזו פעם ראשונה שראש הממשלה נפגש עם המתנחלים" (שמיועדים לפינוי).

 

לקראת הפגישה פירסמה אתמול מועצת חוף עזה הודעה רשמית בה נאמר כי "אם אמנם תצא תוכניתו הרעה של שרון לפועל, על תושבי הגוש לעבור כאיש אחד לאזור ניצנים". אלא שהיום התברר, כי בניצנים אין כלל עתודה חקלאית.

 

האזור שאליו מבקשים המתנחלים לעבור הוא הדיונה הגדולה שבין אשדוד ליישוב ניצן. מדובר באזור שחלקו הוכרז כשמורת טבע. ביישוב ניצן מתגוררות משפחות מסורתיות-דתיות, ולדברי מנכ"ל החברה הכלכלית במועצה האזורית חוף אשקלון, אהוד רייך, העברת אלף משפחות ליישוב עלולה להפר את האיזון העדין וליצור שם רוב חילוני. 


פורסם לראשונה 05/04/2005 16:56

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: טל שחר
פגישה סוערת. שרון
צילום: טל שחר
באדיבות החברה להגנת הטבע
אין עתודה חקלאית. פארק החולות בניצנים
באדיבות החברה להגנת הטבע
מומלצים