שתף קטע נבחר

הרב יואל בן-נון: "כבר היתה התנתקות"

הרב בן-נון הסביר ביום עיון: "יישובים אינם בתים, אלא החלטה מדינית של עם ישראל, באמצעות מוסדותיו, להקים או לעקור אותם". הוא הוסיף כי "שרון אינו בעל הבית ואינו גוזר עלינו גזירות. צריך לשאול למה הקדוש ברוך הוא גוזר עלינו"

"בעצב עצום אני אומר זאת, העקירה אינה עומדת להתרחש, היא כבר התרחשה. עקירת היישובים כבר קרתה". כך אמר אמש (יום ג') הרב יואל בן-נון, העומד בראש ישיבת הקיבוץ הדתי בקיבוץ עין צורים, ביום עיון בנושא ההתנתקות.

 

הרב בן-נון הסביר: "יישובים אינם בתים, אלא החלטה מדינית של עם ישראל, באמצעות מוסדותיו, להקים או לעקור אותם. היישובים הוקמו באמצעות ממשלתו של עם ישראל והם נעקרים על ידיה. מאות רבנים גדולים וחשובים אומרים אחרת, אבל מה אני יכול לעשות?"

  

 

את ערב העיון אירגן כתב העת "משיב הרוח", והשתתפו בו מלבד הרב בן-נון גם פרופסור אביעזר רביצקי מהחוג למחשבת ישראל באוניברסיטה העברית והפסיכולוג ד"ר ברוך כהנא.  

 

ד"ר כהנא הסביר, כי רגישות הנושא אינה נובעת רק מההתנתקות מגוש קטיף עצמו, אלא בגלל הצורך להתנתק מהחזון שיצא ממנו. לדבריו, "עצם העובדה שחזון מסוים סופג מהלומה גורמת שמחה למספר אנשים. זה כשל משותף של כולנו כחברה. אבל אף חזון לא עומד להיעלם – לא זה של ארץ ישראל השלמה ולא זה של הקו הירוק. במובן זה ההתנתקות היא אשליה ולא תהיה התנתקות".

 

"שרון לא גוזר גזירות, הקב"ה גוזר אותן"

 

לאורך כל הערב הדגישו הדוברים את הצורך בהקשבה ובהידברות. "החלטנו, הרב בן-נון ואני, שהמחלוקת הזאת תוכרע בקלפיות ובמילים, לא ברובים ובאקדחים", הצהיר פרופ' רביצקי, חתן פרס ישראל. לדבריו, "מי שנלחם למען ארץ ישראל – יש לו ערכים. ומי שנלחם למען קדושת החיים וכבוד האדם, כמו אותן נשים שעומדות במחסומים – גם להן יש ערכים. אותם נערים שישבו אחרי רצח רבין בכיכר – גם להם יש ערכים".

 

בן-נון הוסיף כי הוא מתנגד מכל וכל לשימוש באלימות נגד שוטרים וחיילים בעת הפינוי. הוא התייחס גם להסתה ההולכת וגוברת נגד ראש הממשלה, אריאל שרון, ואמר: "אני שומע הרבה פוליטיקה. אני שומע שמדברים על גזירותיו של אריאל שרון וזה נורא בעיני. שרון אינו בעל הבית ואינו גוזר עלינו גזירות. שרון אינו הקדוש ברוך הוא. צריך לשאול למה הקדוש ברוך הוא גוזר עלינו זאת. צריך לשאול האם הורעלנו כליל על ידי הפוליטיקה".

 

"היום יש שתיקה תיאולוגית", הוסיף רביצקי. "יש נימוקים ביטחוניים, כלכליים ופסיכולוגים נגד ובעד ההתנתקות. אבל מי מדבר על גאולה? מי מדבר על אמונה"?

 

"הצעד נכון, אבל הדרך..."

 

פרופ' רביצקי, התומך בתוכנית ההתנתקות, הצהיר כי הוא אמנם מרוצה מהצעד, אך תקף בחריפות את האופן בו הוא נעשה. לטענתו, "מבחינה פוליטית, זו רק תחילת הדרך. לא כך זה צריך להיעשות, זו חרפה שזה נעשה כך, בצורה לא הוגנת, מזיקה ואפילו קצת מלוכלכת. נראה שזה חוקי, אבל זה לא הוגן".

 

עוד אמר רביצקי כי אין להתפלא על כך ששרון נוהג דווקא בדרך זו. לדבריו, "מי שמחולל את הדרך הזאת נוהג ככה כבר חמישים שנה. ואני שואל את כל מי שבחרו בו שוב ושוב כיוון שהוא נהג בכיוון מסויים - למה אתם מתפלאים שהוא נוהג באותו אופן רק בכיוון ההפוך?"

 

"יש לקונן על עקירת ישובים יהודיים", אמר רביצקי, אך הוסיף: "אני מוכה כבר 34 שנים. גויסתי למלחמת לבנון אבל צייתתי לאורך הדרך, ולא חשבתי לרגע אחד לומר שאני אתנגד ואמנע בגופי את מימוש התוכניות, שעמן אני לא מסכים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאול גולן
בן נון. "בעצב עצום"
צילום: שאול גולן
מומלצים