שתף קטע נבחר

הבית הטמפלרי הראשון בתל אביב הוזז בהצלחה

לאורך רחוב קפלן בתל אביב החלו העבודות להזזת חמישה מבנים מתקופת המושבה הטמפלרית שרונה, במסגרת הפרויקט הגדול של שימור דרום תל אביב. הבניין הראשון נסע היום למיקומו החדש, במהירות של כ-5 מטר בשעה

הושלמה בהצלחה העתקתו ממקומו על גבי מסילה, של אחד מחמשת בתי הטמפלרים במושבה לשעבר שרונה בתל אביב, היום דרום הקריה. מדובר בבית משפחת גרוזינגר. ארבעה מבנים נוספים יוזזו בימים הקרובים, במסגרת פרוייקט דרום הקריה שיהפוך את המתחם למרכז מגורים, מסחר ומלונאות.

 

מדובר במבנים שנמצאים לאורך צדו הדרומי של רחוב קפלן, שהוחלט להזיזם כ-30 מטרים דרומה, לתוך המתחם, לצורך הרחבת הכביש לשמונה מסלולים. עלות הזזת חמשת הבתים נאמדת בכ-24 מיליון שקל. הבתים הישנים מכילים גם מרתפים, שנבנו מאבני כורכר. הם חוזקו, "נוסרו" מיסודותיהם ומוזזים על מסילה במהירות של כחמישה מטר בשעה. את העתקת המבנים מבצעת חברת Mammot ההולנדית.

 

בתים בני יותר מ-130 שנה

 

המושבה שרונה הוקמה בשנת 1871 על-ידי קבוצת טמפלרים מהמושבה הגרמנית ביפו על רכס כורכר בסמיכות לנתיבי תחבורה ראשיים.

 

שרונה תוכננה בקפידה. המתכונת שנבחרה הייתה של "כפר רחוב" שמערך רחובותיו הוא בצורת צלב. חוץ מבתי האיכרים נבנו גם מבני ציבור כמו בית תפילה (שגם אותו יזיזו). כבר בשנת 1890 חיו במושבה 51 משפחות (כ-270 איש). מרבית התושבים עסקו בחקלאות. הענף המוביל בתחום היה גידול גפנים, וכך נבנה גם יקב גדול, שנמצא במקום בו מסתיים כיום רחוב דוד אלעזר.

 

במרתפי היקב ובחצר שלו הורכבו והוכשרו לטיס מטוסי ה"אוסטר" הראשונים, בתקופת טרום המדינה. בהמשך הם השתייכו למה שהפך לחיל האוויר הישראלי.

 

במהלך מלחמת העולם הראשונה פונתה המושבה, ותושביה הוגלו למצרים. באמצע שנות ה-20 הם חזרו לבתיהם ושיקמו את המושבה שנפגעה במלחמה. עד פרוץ מלחמת העולם השנייה פרחה שרונה, אך כשהגרמנים פונו מישראל, היא שינתה את צביונה. הבריטים תפסו את מקומם של הטמפלרים והפכו את הבתים לקריה ממשלתית וצבאית. במסגרת זו נוספו מבנים חדשים ששימשו בעיקר לצורכי מגורים.

 

במהלך מלחמת השחרור תפסה "ההגנה" את מבני הצבא הבריטי. לאחר הקמת המדינה, ובמשך שנים רבות, שכנה קריית הממשלה בבתי המושבה. באזור המשמש את הצבא ומשרדי הממשלה נשמר התכנון המקורי של המושבה, וברחובות הבנויים שתי וערב עדיין שוכנים בנייני הטמפלרים, צמחיה מקורית ומבנים מסוגננים מתקופת המנדט.

 

המשמרים הפסידו את המאבק על המנהרה

 

המועצה לשימור אתרים החלה את מאבקה נגד תוכנית דרום הקריה שיזם מינהל מקרקעי ישראל בשיתוף עיריית תל אביב, מיד עם הגשתה. במשך השנים עלו הצעות שנות ובסופו של דבר הוחלט על שימור כמה עשרות מבנים טמפלרים, כולל חמשת הבתים שיוזזו ממקומם.

 

נציגי המועצה לשימור אתרים הציעו בין השאר "למנהר" את רחוב קפלן ובדרך זו למנוע את הזזת הבתים, כדי לשמור על המרקם המקורי של המושבה, אולם מאבקם נכשל. בחודש מארס דחתה המועצה הארצית לתכנון ובנייה את הערר שהגישה המועצה לשימור אתרים נגד תוכנית דרום הקריה, ובכך ניתן האות להזזת המבנים.  

 

צילום וידאו: שי רוזנצוויג
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שי רוצנצויג
הבית שהוזז
צילום: שי רוצנצויג
צילום: עומר הכהן
רחוב קפלן. יורחב ל-8 נתיבים
צילום: עומר הכהן
צילום: עומר הכהן
פרוייקט שימור הקריה
צילום: עומר הכהן
מומלצים