שתף קטע נבחר

ביקור היסטורי: פוטין נחת ויצא לכותל

זה ביקורו הראשון של נשיא רוסי מכהן מאז קום המדינה. פוטין יצא לביקור לילי מפתיע בכותל המערבי. הוא הגיע לכותל בלוויית 20 אנשי פמלייתו, נפגש עם רב הכותל, לחץ את ידיו, חיבק אותו ונישקו. בישראל ובארה"ב דחו בקרירות את הצעתו של פוטין לכנס בסתיו פסגת שלום במוסקבה. פוטין ושרון ידונו היום באיום האיראני ובסכנות הכרוכות בעסקת הטילים הסורית

ביקור היסטורי: נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, פתח אמש (יום ד') את ביקורו ההיסטורי בישראל. זה ביקורו הראשון של נשיא רוסי מכהן מאז קום המדינה. מטוסו של פוטין נחת בנמל התעופה בן גוריון, ומשם המשיך הנשיא לירושלים. בלילה יצא לביקור מפתיע ולא מתוכנן בכותל המערבי, והמשיך לכנסיית הקבר. בעקבות זאת, נסגרו צירי תנועה בירושלים.   

 
בגלל הביקור?
פסק דינו של חודורקובסקי נדחה למאי / סוכנויות הידיעות
בהודעה שנתלתה בביהמ"ש נאמר כי הדיון נדחה ל-16 במאי. הדחייה נוחה מאוד לפוטין, שאמור לארח את עמיתו האמריקני בוש ב-9 במאי במוסקבה; נבזלין: רוסיה אינה דמוקרטיה
לידיעה המלאה

מיד כשהגיע הנשיא הרוסי לבית המלון "מצודת דוד" בירושלים עם 100 אנשי פמלייתו, ביקש מאחד מאנשיו לראות את הכותל המערבי. האיש העביר את הבקשה למי שצריך, ובתוך 20 דקות אירגנו את הביקור. פוטין הגיע לכותל בלוויית 20 אנשים מהפמליה ונפגש עם רב הכותל, לחץ את ידיו, חיבקו ונישקו.

 

לאחר מכן, הלך עם הרב לרחבת הכותל העליונה שבה התפללו באותה השעה. פוטין התרשם ויצא מהרחבה מבלי לשים פתק. הביקור נשמר בדיסקרטיות, ויצא לפועל בהתרעה קצרה במיוחד, הודות להיערכות משטרת ירושלים.
 
בזמן שפוטין ואנשיו הלכו לכותל, יתר אנשי הפמליה פקדו את אזור הפאבים במתחם שלומציון המלכה ומגרש הרוסים בירושלים. לאחד הפאבים קוראים "פוטין". כעבור דקות ספורות, הם חזרו לבית המלון.
 
בירושלים ובוושינגטון אומרים "נייט" לוועידה במוסקבה
 
פוטין חותר להגביר את מעורבותו בנעשה באזורנו. במסיבת עיתונאים שערך מוקדם יותר בקהיר, לאחר פגישה עם הנשיא מובארק, קרא ולדימיר פוטין לכינוס יוזמת שלום במוסקבה בסתיו הקרוב. 
 
בירושלים ציננו את ההתלהבות. "עמדתה העקרונית של ישראל היא נגד מעורבות בינלאומית בסכסוך הישראלי-פלסטיני", אמרו גורמים בלשכת ראש הממשלה. "אנו מוכנים למעורבותה הבלעדית של ארצות-הברית, אך לא של גורמים אחרים", הוסיפו.  
 
גם בארה"ב דחו בקרירות את הצעתו של פוטין: "אנחנו מאמינים שיגיע הזמן לוועידה בינלאומית, אך איננו סבורים שהזמן הגיע ואיננו סבורים שהזמן יגיע בסתיו", אמר דובר הבית הלבן, סקוט מקללן. לדבריו, "אנחנו מעריכים את מחויבותו של פוטין למפת הדרכים. רוסיה היא חברה מוערכת בקוורטט. אנחנו צריכים למקד את מאמצנו בתוכנית ההתנתקות ולתמוך במנהיגות הפלסטינית, המבססת מוסדות שנועדו לכונן דמוקרטיה".
 
את הביקור מלווים טונים צורמים. בארץ קיים חוסר שביעות רצון - זאת בלשון המעטה - מעסקת הטילים בין מוסקבה לדמשק, מהסיוע הצבאי והגרעיני לאיראן ומהתגברות האנטישמיות בפדרציה הרוסית.  

 

יגיע ל"יד ושם" וייפגש עם שרון וקצב

 

פוטין, מלווה בעשרות רבות של אנשי עסקים וממשל רוסים, ייפגש עם ראש הממשלה שרון והנשיא קצב, ויקח חלק בכמה אירועים טקסיים שנערכים לכבודו בירושלים - כמו ארוחות חגיגיות ומפגש עם ותיקי מלחמה, ששירתו ב"צבא האדום". הוא צפוי גם לבקר בכנסייה הפרובוסלאבית בירושלים ובמוזיאון "יד ושם". בתום ביקורו בישראל, יגיע פוטין גם לרשות הפלסטינית.

 

היום, בפגישתו עם אריאל שרון, שהפך ידיד אישי, יידרש הנשיא הרוסי לסוגייה המרכזית, שמטרידה את מקבלי ההחלטות בירושלים ובוושינגטון: שיתוף הפעולה הגרעיני עם איראן ומכירת הטילים לסוריה.

 

כמו בפגישתו האחרונה עם הנשיא בוש בחוותו בטקסס, גם הפעם צפוי שרון לשלוף מפות ודו"חות, כדי להציג את הערכת המודיעין הישראלית באשר למירוץ האיראני לעבר הפצצה ובסכנות הטמונות בסיוע הרוסי לפרויקט הגרעין של טהרן. על המלאכה יופקד תת-אלוף יואב גלנט, מזכירו הצבאי של ראש הממשלה.  

 

הרוסים כבר עמדו בעבר בפני דרישות ישראליות ואמריקניות דומות, ולרוב הגיבו במשיכת כתפיים. רק לאחרונה הצהיר פוטין עצמו כי "אין למנוע מאיראן להפיק תועלת מהאנרגיה האטומית". לאור זאת, ספק אם הביקור הנוכחי ישנה, ולו במשהו, את עמדתה של רוסיה בעניין. באשר לעסקת הטילים הסורית, הרוסים כבר הודיעו כי זו נחתמה וספק רב אם יחזרו בהם ממנה.

 

שרון גם צפוי לדרוש מאורחו לפעול ביתר שאת למיגור האנטישמיות בארצו. "אנחנו עוקבים בדאגה אחר העובדה שרק לאחרונה חתמו 5,000 אנשי רוח רוסים על אמנה נגד הדת היהודית", ציינו גורמים מדיניים.

 

השערות: חודורקובסקי תמורת מעורבות רוסית

 

פוטין מצדו צפוי להעלות את סוגיית "האוליגרכים" הרוסים החיים בארץ, חלקם מבוקשים במוסקבה בחשד למעשים פליליים, עסקאות ענק מפוקפקות והעלמות מס בסכומי עתק. בעיתוי שאולי אינו מקרי, פרסום פסק דינו במוסקבה של אחד ה"אוליגרכים", מיכאיל חודורקובסקי, בעלי "יוקוס", נדחה מהיום לאמצע החודש הבא.

 

כתבים ופרשנים בכירים במוסקבה אף העריכו כי פוטין ושרון עשויים להגיע להסכמה בעניין שחרורו של חודורקובסקי תמורת הגברת מעורבותה של רוסיה בתהליך המדיני במזרח התיכון. בשיחות סגורות העריכו הפרשנים כי זו תהיה העיסקה שיציע פוטין לראש הממשלה.

 

עם זאת, על-פי ההערכות בתקשורת הרוסית במוסקבה, הסיכויים שישראל תסכים להצעה הספציפית הזו שואפים לאפס, בשל מחוייבותה של ישראל לארצות הברית, ובשל תמיכתה המסורתית של רוסיה במדינות ערב. אלא שפרשן בכיר בערוץ טלויזיה מוסקבאי העריך כי אם יסכים פוטין לצמצם את מימדי הסיוע הרוסי לאיראן - עשויה ישראל לאפשר דריסת רגל רוסית בתהליך המדיני במזרח התיכון.

  

פוטין מגיע לישראל כאשר העולם המערבי, ובראשו ארצות-הברית, מתבונן לעבר מוסקבה בחשש: מאז עלה לשלטון, מדווחים אמצעי התקשורת הבינלאומיים על הידרדרות של הדמוקרטיה. התקשורת הרוסית רחוקה מלהיות חופשית, וגופים המעזים לבקר את המשטר נתקלים בידן הקשה של מערכות אכיפת החוק. לצד זה, האנטישמיות בשנים האחרונות מרימה ראש. פוטין מצידו מבטיח לטפל בבעיה. בינתיים, מספר הפעולות האנטי-יהודיות בארצו נמצא בעליה מתמדת.


פורסם לראשונה 27/04/2005 08:18

 

בהכנת הידיעה השתתפו אפרת וייס
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
פוטין עם נחיתתו בישראל
צילום: איי פי
צילום: איי פי
מובארק ופוטין בקהיר
צילום: איי פי
צילום: איי פי
כור באיראן
צילום: איי פי
צילום: איי פי
גזר הדין נדחה. חודורקובסקי
צילום: איי פי
מומלצים