שתף קטע נבחר
צילום: גדי קבלו

צה"ל מציג: "מפת הדרכים" לתושבי הנגב

בפגישה שנערכה בין נציגי צה"ל לראשי המועצות בנגב סוכם על ארבעה סוגי דרכים, אדומות, צהובות, ירוקות וכחולות, בהן ינועו תושבי האזור במהלך ההתנתקות. במקביל שוקדים בצה"ל על הקמתה של ועדת חריגים מיוחדת, שתעניק אישורי כניסה חריגים לתוך גוש קטיף לאחר שיוכרז כשטח צבאי סגור

כך תיראה ההתנתקות לתושבי הנגב: רשת חדשה של כבישים, שיסומנו בצבעים שונים, תקבע את דרכי ההתנהלות של תושבי הנגב המערבי בזמן ההתנתקות. ל-ynet נודע כי נציגי צה"ל וראשי המועצות בנגב סיכמו את עיקרי "מפת הדרכים" לתושבים במהלך פגישה שקיימו אמש (יום א') בקיבוץ מפלסים. המפה תקבע באילו צירים יורשו התושבים לנוע במהלך הקיץ.

 

 

במפה החדשה מסומנים ארבעה סוגים של דרכים: דרכים אדומות, בהן ישלוט צה"ל ללא עוררין ואזרחים לא יורשו לנוע בהן; דרכים צהובות, שתהיינה צירים מעורבים של צה"ל ושל האזרחים; דרכים ירוקות, שיהוו צירים בעדיפות אזרחית ודרכים כחולות - צירים עוקפים שיכשיר צה"ל בהתאם לסיכום עם תושבי הנגב.

 

בפגישה, בה השתתפו ראש מועצת אשכול, אורי נעמתי, ראש מועצת שדות הנגב, מאיר יפרח, ראש מועצת שער הנגב, אלון שוסטר וקצין הביטחון של המועצה האזורית חוף אשקלון, גדעון כהן, הבהיר ראש מטה פיקוד דרום, תת-אלוף גיא צור, כי בצה"ל החליטו ללכת לקראת התושבים ולהקל במגבלות החמורות שהוטלו על דרכי הגישה המרכזיות. 

 


"מפת הדרכים" בנגב, מתוך אתר המועצה האזורית "אשכול"

 

ההקלה החשובה ביותר שקיבלו התושבים היא זו לפיה קטע הדרך שבן צומת סעד לקיבוץ רעים, ציר מרכזי בחיי התושבים, יהפוך להיות לדרך צהובה - ציר מעורב. עד לפגישה הוצג קטע כביש זה כציר אדום, דבר שהיה מונע מהתושבים את הדרך המרכזית לבתיהם מכיוון אשקלון ותל-אביב. 

 

בין הצירים האדומים שנותרו ויגבילו באורח קשה את חייהם של התושבים בנגב המערבי, נמצאים קטע הכביש שבין מחסום כיסופים לצומת רעים, ובין צומת רעים לצומת מעון. צירים משותפים לצה"ל ולאזרחים יהיו, כאמור, הציר מרעים לצומת סעד, הציר מרעים לקיבוץ אורים והציר מעין השלושה לצומת מעון, כמו גם הכביש שבין מחסום סופה, שעל גבול הרצועה, לקיבוץ סופה. בין הצירים שיוותרו בעדיפות אזרחית - הציר שבין כרם שלום לצומת מעון ובין צומת מעון לצאלים.

 

בנוסף, צה"ל יכשיר עבור מתיישבי הנגב המערבי שתי דרכים עוקפות, שימנעו בעיות תעבורה בתקופת הפינוי. כביש אחד בין גוש שלום לגוש צוחר והשני בין קיבוץ סופה לצאלים. במהלך ההתנתקות יאוישו מחסומי צה"ל שלאורך הצירים בנציגי המועצות האזוריות, זאת כדי לאפשר פתרונות לבעיות תעבורה דחופות.

 

נושא נוסף המעסיק בימים אלה את מערכת הביטחון נוגע לכבישים בתוך גוש קטיף. קצין בכיר בפיקוד דרום אמר ל-ynet: "אנחנו לא נאפשר למבצע הגדול הזה להיתקע בגלל בעיית צירים". לדבריו, צה"ל החל בסלילתם של צירים שונים, בעיקר על-מנת לאפשר תנועה מהירה יותר של כוחות צבא ומשטרה אל הגוש ומחוצה לו.

 

הבכיר אף הבהיר כי אין לצה"ל כוונה לסלול דרכי גישה חדשות מעבר לציר כיסופים, אלא רק להרחיב את הצירים הקיימים בגוש, בעיקר במקומות בהן התנועה מורכבת.

 

עוד הוחלט בפגישה כי תת-אלוף במיל' צביקה פוגל יעמוד בראש חמ"ל אזרחי, שיפקח על הפעילות המשותפת לצה"ל ולתושבים בתקופת ההתנתקות.

 

ועדת חריגים תאפשר כניסה לגוש קטיף

 

במקביל ל"מפת הדרכים", עוסקים כעת בצה"ל גם בהקמתה של ועדת חריגים, שתפקידה יהיה לאשר מקרים חריגים של כניסה לגוש קטיף החל מרגע סגירת האזור ובמהלך הפינוי עצמו. בתחילה תוכנן כי בראשות הוועדה, בה יטלו חלק נציגי הצבא, המשטרה והמתנחלים, יעמוד תא"ל צור, אולם בסופו של דבר הוחלט כי קצין אחר, שזהותו טרם ידועה, יישא בתפקיד.

 

גורמים בפיקוד דרום הסבירו כי גם לאחר שגוש קטיף יוכרז שטח צבאי סגור, על מערכת הביטחון יהיה לנקוט ברגישות ולאפשר לתושבים ולקרובי משפחותיהם להיכנס לגוש במקרים מסויימים. 

 

הגורמים הסבירו כי ככל הנראה יתבקשו קרובי המשפחה המעוניינים לבקר בגוש להגיש בקשה ערב ביקורם, בה יפרטו את מטרת הביקור, יעדיו ומשכו. הבקשה תועבר לוועדה, שתצטרך בתוך שעות ספורות להחליט האם לאשרה. במידה והתשובה תהיה חיובית, יקבל המבקש אישור מיוחד לתנועה בגוש, ככל הנראה בליווי צה"ל או המשטרה.

 

בהכנת הידיעה השתתף חנן גרינברג
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"מפת הדרכים"
צילום: גדי קבלו
ועדה תאשר ביקורים. גוש קטיף (ארכיון)
צילום: גדי קבלו
צילום: חיים הורנשטיין
הכבישים יוסדרו. פארק אשכול
צילום: חיים הורנשטיין
צילום: חיים הורנשטיין
בראש החמ"ל האזרחי. פוגל
צילום: חיים הורנשטיין
מומלצים