שתף קטע נבחר

  • חדשות וכתבות

"ישראל חוללה את מהפכת ה-VoIP ותעצב את העתיד"

כך אומר ל-ynet יזם ה-VoIP המשפיע, ג'ף פולבר, לקראת ביקורו בישראל, כמחווה לתפקיד המכריע של ישראל בלידתה והתפתחותה של טלפוניית האינטרנט

ג'ף פולבר הוא דוגמה לפן החיובי של הכלכלה הגלובלית הצומחת באינטרנט - יזם שלא עומד בראש תאגיד ואף לא מועסק באחת מחברות האינטרנט הגדולות. ובכל זאת מדובר באחד החלוצים של ענף הטלפוניה האינטרנטית (VoIP, העברת קול באמצעות פרוטוקול IP) ואחד האנשים המשפיעים בתחום.

 

פולבר הוא היוזם של כנס VON (ראשי תיבות של Voice on the Net), הוועידה בהא הידיעה של ענף ה-VoIP, המסייד של "פולבר 100", 100 החברות המשפיעות ביותר בתחום לפי דעתו, והבעלים של מספר חברות בתחום. על אף שרוב הגולשים הישראלים לא שמעו את שמו מעולם, חלקם חייבים לו תודה: היה זה פולבר שאיפשר שלוש פעמים בעבר לכל ישראלי המצויד בחיבור אינטרנט, מיקרופון, רמקולים ותוכנה לחייג חינם עם מספרי בזק, ובכל פעם מחדש הביאה ההתנפלות לקריסת שרתי חברת Free World Dialup, אשר בבעלות פולבר.

 

על אף שכמעט כל גולש מכיר את תוכנת Skype (וכדי לסיים את הוויכוח פעם אחת ולתמיד, נבהיר כי כותבים ואומרים 'סקייפ' ולא 'סקייפי'), היו אלה תוכנות כמו Free World Dialup (ובקיצור, FWD) ועוד רבות אחרות, שהקדימו אותה. בניגוד לסקייפ, המתבסס על רשת קניינית וסגורה, רשת FWD של פולבר מבוססת על השרת הפתוח Asterisk ולינוקס, ומאפשרת למשתמשים להתחבר ולחייג לרשתות VoIP כמו iConnectHere, Vonage ואחרות.

 

הגירסה החדשה של FWD, הקרויה Communicator, תומכת בקישוריות לתוכנות המסרים המידיים המובילות, בהן ICQ, MSN מסנג'ר ואחרות, ומסמנת את המיזוג בין תוכנות הטלפוניה (המתבססות על פרוטוקול SIP) לבין עולם תוכנות המסרים המידיים (IM).

 

בענף ה-VoIP לא ממש "מתים" על Skype, שגרפה את כל הגולשים אך מודים כי הצלחתה של 'סקייפ' מקדמת את כל התחום למרכז הבמה.

 

הביקור - מחווה לענף ה-VoIP בישראל

 

ביקורו הקרוב של פולבר בישראל, במהלך חודש יוני, הוא מחווה לענף ה-VoIP בישראל, ערש תעשיית הטלפוניה האינטרנט העולמית.

 

"הביקור יתקיים בסימן של עבר ועתיד", אומר פולבר ל-ynet, "העבודה החלוצית שבוצעה בישראל, בין השאר במעבדות IBM בחיפה ובחברת VocalTec בהרצליה. ב-15 בפברואר, 2005, צוין יום השנה ה-10 להשקת תוכנת IPhone של VocalTec, שהניחה את היסודות לעידן ה-VoIP המסחרי.

 

בעקבות התנסות עם ה-IPhone החליט פולבר להיכנס לתחום ה-VoIP לפני 10 שנים. מאוחר יותר הוא סייע לייסד את Vonage, החברה המסחרית המובילה בארה"ב לאספקת טלפוניה באמצעות פס רחב, וכיום הוא עומד בראש Pulver.com, המציעה שירותים שונים בתחום.

 

"אנו רוצים להודות לווקלטק ולחברות ישראליות רבות אחרות, אשר תרמו למימוש ה-VoIP במהלך עשר שנים אלה", אמר פולבר. נוסף על המחווה המתבקשת, מטרת הביקור היא לעקוב אחר התפתחות טכנולוגיית ה-VoIP בישראל ולנסות להבין לאן נע התחום בשנים הקרובות. פולבר יעמוד בביקור בראש משלחת של דמויות מפתח בתעשיית תקשורת ה-IP בעולם. אנשי המשלחת ייפגשו עם אנשים בענף בישראל וישתתף בכנס שייערך ב-15 ביוני.

 

בעד הסדרה עצמית

 

פולבר הוא מתנגד בולט להתערבות ממשלתית נוקשה מדי בתחום ה-VoIP. למאמציו נודע תפקיד חשוב בהחלטת וועדת התקשורת הפדרלית (FCC) לא להטיל פיקוח על שירותי VoIP בארה"ב ולאפשר לכל מי שמעוניין להשתמש במשחק.

 

על אף המדיניות הנוקשה המסתמנת של משרד התקשורת בישראל ביחס ל-VoIP, פולבר מעדיף להתבטא בזהירות, אולי מתוך כבוד למארחיו במשרד התקשורת, שהזמינו אותו להרצות במסגרת שימוע פתוח שייערך ב-16 ביוני בעניין עתיד הרגולציה על טלפוניית האינטרנט.

 

"אני מאמין שהנושא עדיין פתוח לדיון", הוא אומר, "אני מכבד את רצונן של ממשלות לפקח, אך בד בבד, אני מתנגד לכפייה ותומך בכוחות השוק. בהקשר זה, אני מאמין שהסדרה עצמית יעילה יותר מציווי ממלכתי. תפקידה החשוב של הרגולציה הוא לקבוע אם ספקי ה-VoIP יחויבו להציע גישה למספרי חירום (100, 101, 102 בישראל)".

 

לא מהפכה כי אם אבולוציה

 

בחודשים האחרונים נחטפים בישראל מכשירי טלפון אלחוטיים המציעים להוציא ולקבל שיחות הן בסקייפ והן בבזק. אחד הנושאים החמים בתחום התקשורת הניידת כיום הוא ה-Wi-Fi VoIP, האפשרות להשתמש בתוכנות כמו "סקייפ" באמצעות טלפונים או מחשבים נידיים בנקודות חמות אלחוטיות, הפרושות בבתי קפה ומסעדות, נמלי תעופה, ארגונים ועוד.

 

התפשטות הנקודות החמות ברחבי ישראל, ורשתות Wimax שייפרשו בעתיד, ויציעו אינטרנט אלחוטי בטווח של עד 50 ק"מ, עשויות לחולל מהפכה בתחום, על פי חלק מהמומחים. פולבר סבור כי לא מדובר במהפכה אלא באבולוציה.

"הטכנולוגיה קיימת זה זמן רב. עוד ב-98' השתמשנו בטלפונים תומכים VoIP באמצעות Wi-Fi ואיש לא ידע על כך. היום יש הרבה רעש סביב טלפוני ה-VoIP Wi-Fi, ויש מי שטוען כי אנשים ינטשו את חברות הסלולר לטובת שיחות VoIP חינם. אני לא סבור שזה יקרה כל כך מהר, כל עוד לא יהיו חברות שיציעו שירותי נדידה באיכות טובה בין נקודות אלחוטיות. אני לא מאמין שחברות יזדרזו להציע שירותים כאלה חינם אין כסף.

 

"באשר ל-WiMax, הטכנולוגיה מתחילה להבשיל, אך הדינמיקה בשוק תקבע את עתידה. גם לממשלות יש תפקיד חשוב בהקשר זה. אינטל, למשל, לוחצת לקבוע כי תדרי ה-WiMax יוצעו ברישיון בלבד (ספקטרום סגור). זאת, לעומת הגישה התומכת בספקטרום פתוח לכל. במקומות בהם תתקבל הגישה של אינטל, ההתפתחות של WiMax צפויה להיות איטית יותר. אני בעד תקשורת פתוחה, ותומך בכוחות השוק ובכך שהצרכנים ייטלו את השליטה על התקשורת שלהם".

 

האם כוחות שוק חזקים מספיק כדי לעצור את המעבר לתקשורת פתוחה?

 

"במדינות מסוימות הצרכנים צפויים להוביל את המעבר הזה, ובמדינות אחרות, בהן הממשלה מעורבת יותר בשוק, זה ייקח יותר זמן. בכל מקרה, בעוד 5-7 שנים, ה-VoIP Wi-Fi צפוי להיות שחקן מרכזי, אך זה לא יקרה לפני שנחזה בכמה כשלונות, על בסיסם יצמחו ההצלחות".

 

האם חברות הטלפון צריכות לחשוש לעתידן?

 

"לא לחשוש אלא להיות מודעות לעתיד".

 

האם אתה צופה כי בעתיד נשתמש במכשיר טלפון אחד לתקשורת נייחת וניידת?

 

"ההיגיון מחייב איחוד תקשורת, אך בגלל חברות הטלפון והממשלות, זה לא יקרה בעתיד הקרוב".

 

ה-eMule של הטלפון

 

בראשית חודש ינואר השיקה FWD מיזם חדש-ישן בשם "בלסטר" (כיום מכונה השירות FWDout), רשת שיתופית (peer to peer) המאפשרת לחבריה לחלוק בקווי הטלפון שלהם באמצעות האינטרנט. כל חבר הבוחר להצטרף לקהילת הגולשים חולק את קו הטלפון המקומי שלו עם יתר החברים בזמן הנוח לו כדי לבצע שיחות חינם ברחבי העולם באמצעות השירות. כך, נהנים חברי הקהילה משיחות בין לאומיות חינם באמצעות האינטרנט.

 

השירות חופשי מדמי מנוי ותשלום עבור זמן שימוש, אך כדי להשתמש בו יש לרכוש קופסת טלפון המתחברת לקו הטלפון האנלוגי, הרגיל, וכוללת שער (gateway) שמחבר את המחייג לנתב אזורי באמצעות ADSL או כבלים.

 

לאחר חיבור הקופסה יכול המשתמש לחייג לכל מספר בעולם באמצעות הטלפון הרגיל על ידי הקשת סולמית לפני המספר המבוקש. השיחה תנותב ליעדה באמצעות נתבי סיסקו. זאת, בתנאי כי באיזור החיוג המבוקש מתגורר חבר בקהילה.

 

למשל, אם משתמש מישראל רוצה להתקשר חינם באמצעות הטלפון הביתי למשתמש באוסטרליה, קופסת הטלפון תנתב את השיחה לנתב באינטרנט, אשר ינתב את השיחה למחשב אישי של משתמש אוסטרלי המתגורר סמוך ליעד השיחה.

 

בשלב זה, תתבצע השיחה ליעד המבוקש באמצעות קו הטלפון המקומי של אותו חבר (אשר יקבל את הקו חזרה ברגע שירים את השפופרת). כך, השיחה הבינלאומית תעלה כשיחה מקומית או חינם. בכל מקרה, עבור המתקשר השיחה היא חינם. לכן, שירות זה עשוי לקרוץ יותר לגולשים בארה"ב ואירופה שלא משלמים על שיחות מקומיות או משלמים תשלום קבוע (flat rate) חודשי נמוך (בישראל שיחה מקומית אינה חינם, בניגוד לארצות רבות).

 

פולבר אומר כי FWD ערכה ניסויים דומים בעבר, אך רק כעת, עם הבשלת הטכנולוגיה, ניתן להציע שירות טלפוניה המבוסס על P2P (ראשי תיבות של peer to peer - 'עמית לעמית'), באיכות טובה. בשלב זה, משתתפים בניסוי 2,000 גולשים ב-35 מדינות (ישראל אינה ביניהן, כתוצאה מכך ששיחות מקומיות עולות לנו כסף, אם כי הסדר קבוע עבור שיחות מקומיות ברשתות טלפוניה כמו זו של הכבלים צפוי לשנות את המצב), כאשר 200 משתמשים מחוברים לרשת בכל עת.

 

כאב הראש של התעשייה

 

במילים אחרות, מדובר ברשת שיתוף לכל דבר, אך במקום קבצים הגולשים משתפים את קו הטלפון. "כל משתתף בשירות מוזמן להגדיר לעצמו את השעות בהן הוא מוכן לוותר על הטלפון, ובתמורה הוא יכול להשתמש בקו של משתמש אחר. באהבה כמו באהבה - ככל שהוא ייתן יותר, הוא יקבל יותר. הכל חינם ולא מסחרי", אומר פולבר.

 

ספק אם חברות הטלפון עומדות לפשוט את הרגל בזמן הקרוב, אך גם ניסוי זה מוכיח כיצד טלפוניית האינטרנט משנה את כל המודלים הישנים, לטובת הגולש הביתי ויוצרת כאב ראש לא קטן לתעשייה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים