שתף קטע נבחר

יום הנכבה השנה: בסימן זכות השיבה

יום הנכבה ייפתח בשעה 12:00 בצפירה שתציין דקת דומייה, ולאחריה ישמיע יו"ר הרשות את נאומו. השנה יעמדו אירועי יום הנכבה בסימן זכות השיבה. "בחיים לא אשכח את כפר סבא ואני מאמין שגם היום מימוש זכות השיבה הוא דבר לא בלתי אפשרי", סיפר פליט פלסטיני מבלאטה לקראת אירועי "יום האסון הפלסטיני" לציון הקמת מדינת ישראל

הפלסטינים מציינים היום (א') 57 שנים ל"יום האסון הפלסטיני", יום הקמתה של מדינת ישראל, הוא יום הנכבה. הפעם מצויין יום הנכבה בסימן זכות השיבה של הפליטים הפלסטינים.

  

בשעה 12:00 בצהריים תישמע צפירת דומייה בכל אזורי הרשות הפלסטינית ומייד לאחריה צפוי לשאת יו"ר הרשות הפלסטינית, אבו מאזן, נאום רשמי שיועבר לפלסטינים בשטחים ובעולם כולו בכל כלי התקשורת. לאחר השמעת הנאום יתקיימו תהלוכות והפגנות בכל רחבי השטחים.

 

על-פי נתונים שמפרסמים הפלסטינים, 10 מיליון פלסטינים חיים בעולם, מתוכם 3,762,000 בשטחים. על פי נתוני הרשות, 42% מתושבי השטחים הם פליטים בתוך השטחים עצמם, ב-27 מחנות פליטים, מהם 19 בגדה ושמונה ברצועה ועוד 59 מחנות בעולם הערבי.

 

כמו כן מציינים ברשות, כי בסוף 2004 חיו בעולם כ-5 מיליון פליטים פלסטינים, כ-3 מיליון מהם בירדן, 900 אלף בלבנון ובסוריה והיתר מחולקים במדינות ערב ויתר מדינות העולם.

 

פעילויות יום הנכבה מתמקדות ב"דחיית כל הקריאות לוויתור על זכות השיבה", כלשון הארגונים הפלסטינים. ארגוני הפליטים הודיעו על סירובם לוותר על זכות הפליטים גם אם זו תובא למשאל עם.

 

חבר הוועד למען הפליטים ברשות הפלסטינית, תייסיר נסראללה, אמר ל-ynet כי זכות הפליטים היא זכות מקודשת שלאף אדם אין הזכות לוותר עליה. לדבריו, גם אם יש שינוי בעמדת חלק מהארגונים הפלסטינים לגבי הדרך ליישם זכות זו, הדבר משפיע באופן שלילי על מאבק הפלסטינים למימוש זכות השיבה. 

 

נסראללה הוסיף כי הוא קורא לכל הפלסטינים שלא לבחור ולא לתמוך באף מועמד בבחירות כלשהן בבחירות לרשות, אם הוא לא מתחייב לתמיכתו המוצקה בזכות השיבה.

 

"בחיים לא אשכח את כפר סבא"

  

"שום דבר לא מבטל את זכותי לחזור לבית שלי ולאדמה שלי", כך, ערב יום הנכבה הפלסטיני, הסביר מוחמד חטיב, בן 69 ממחנה הפליטים בלאטה, שהיה בן 12 כשהוא ומשפחתו עזבו את היישוב הפלסטיני כפר סבא הצמוד לעיר כפר סבא הישראלית.

 

חטיב, הידוע בכינוי הכבוד אבו נאסר, אמר כי עד היום הוא זוכר כל בית, כל רחוב, כל דיוואן וכל מסגד בכפר הולדתו, כפר סבא. לדבריו: "לא משנה כמה זמן יעבור, אנו לא נשכח את אדמותינו ואת פלסטין שלנו. בחיים לא אשכח את כפר סבא ואני מאמין שגם היום מימוש זכות השיבה הוא דבר לא בלתי אפשרי".

 

לחטיב שבעה ילדים, אחד מהם מבכירי מבוקשי גדודי חללי אל-אקצה במחנה. לדבריו, היהודים מנסים להשכיח מהפלסטינים את זכות השיבה ולשכנעם כי אין זכות שיבה והדבר לא יקרה. "אבל כמו שהם אמרו שהם חיכו 2,000 שנה כדי לחזור למה שהם מגדירים המולדת שלהם, אנחנו גם אם נחכה 3,000 שנה לא נוותר על שום גרגר מפלסטין ועל שום בית ועל שום אדמה שלנו. אנו או הילדים שלנו עוד יחזרו לבתים שלנו. מי שמוותר על זכות השיבה הוא אדם שכופר באלוהים, כופר בדת שלו ומוותר עליה וזה לא מתקבל על פי הדת".

  

חטיב הסביר: "מעל לכל ההסכמים קיימת החלטת האו"ם 197 שקובעת בבירור את זכותם של הפליטים הפלסטינים לחזור לבתיהם. לי יש את ההחלטה הזו של האו"ם, אז איך לא נחזור לבתים שלנו ולא נממש את זכות השיבה"?

 

חטיב סיפר כי כבר עבר בדרכו לעבודה בישראל בעבר מספר פעמים ליד כפר סבא, ובכל פעם הלב שלו נקרע. "כל פעם הייתי נרגש והייתי מרגיש עצוב מאוד. איך כל זה הלך מאיתנו? הרגשתי כעס ורוגז. אני לא יכול להביע במילים את ההרגשה שלי בכל פעם שהייתי עומד ליד כפר סבא, אבל מה שבטוח הוא שאני לעולם לא שכחתי את הכפר שלי. יש לי בת נשואה בקלקיליה ובכל פעם שהלכתי לבקר אותה הייתי עומד בקצה קלקיליה כדי להתבונן בכפר סבא שלי, בכפר שבו נולדתי וחולם על היום שנחזור אליו".

 

לדבריו, בזכות הצעירים הפלסטינים החלום הזה אפשרי. "אני יכול לקבוע בוודאות שלא רק שהצעירים שלנו יותר אמיצים מאיתנו במאבק על זכות השיבה, הם פועלים למענו באופן מעשי. אנחנו לא העזנו לעשות כלום, אבל היום הצעירים נחושים להמשיך במאבק. אנחנו לא עשינו כלום, אבל הצעירים היום הולכים ליד החיילים הישראליים, הולכים למחסומים ומתפוצצים למען זכות השיבה ונהרגים למענה, כך שאני בטוח שהדור הצעיר יידע להמשיך את המאבק בכבוד והוא מוכיח זאת".

 

חטיב מתייחס בביטול לטענות של מחקרים, כולל של מרכזי מחקר פלסטינים, ולפיהם רק מיעוט מבין הפליטים שואף לחזור לאדמתו המקורית. "כל זה לא אמיתי. אין דבר כזה שפליט לא ירצה לחזור כי זה נגד ההיגיון. האם יש פליט שמוכן לחיות בצפיפות שבה אנו חיים, בתת חיים כשאין שום ערך לפרטיות ושמה שאני אומר בבית שלי שומע השכן? ההערכה הזו נראית לי לא הגיונית ושקרית".

 

לאחרונה הודיע אבו מאזן, כי יביא כל הסכם שישיג עם ישראל למשאל עם בפני העם הפלסטיני. אך חטיב הדגיש: "לא נראה לי שהעם הפלסטיני יוותר על זכות השיבה, אבל גם אם יש חלקים בעם הזה שיתמכו בכך, הדבר לא יחייב אותנו כי רק דבר אחד אינו בסמכותה של הממשלה הפלסטינית וזהו עניין זכות השיבה. זהו לא רק עניין מקודש כי אם עניין אישי של כל פלסטיני, של כל פליט. מי הסמיך פלסטיני כלשהו לוותר על האדמה שלי, לוותר על הפרדס שלי, לוותר על הבית שלי? לא ניתן שהדבר יקרה, שום הסכם כזה לא יתקבל".


פורסם לראשונה 14/05/2005 23:53

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
בלאטה. ת חיים בלי ערך לפרטיות (ארכיון)
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
אבו מאזן. לאף ממשלה אין זכות לבטל את זכות השיבה
צילום: רויטרס
כפר סבא בעבר. זוכר כל רחוב
צילום: לע"מ
כפר סבא היום. לא לוותר על שום בית
צילום: לע"מ
מומלצים