שתף קטע נבחר

המורים דוחים את הצעת האוצר

לידי ynet הגיעה טיוטת ההסכם שגובש באוצר, שאמור היה להיחתם עם המורים ומשרד החינוך ולהסדיר את יישום רפורמת דוברת. בהסכם נקבע שמשרד החינוך יפעל לצמצום מספר המורים המפוטרים ובתמורה יסכימו המורים לעבור לחמישה ימי לימוד ולעבוד יותר שעות. המורים מסרבים להסכם ודורשים לבטל את הפיטורים מיד, עוד לפני שדנים על סעיפים אחרים. לבנת לווסרמן ולארז: "גורל 4,500 מורים בידיכם"

משרד האוצר גיבש טיוטת הסכם, אך המורים דחו אותה ומציעים הסכם משלהם - אגף התקציבים באוצר גיבש אמש (יום ג') טיוטת הסכם, במסגרתו משרד החינוך יצמצם את רשימת המפוטרים, והמורים יעברו לחמישה ימי עבודה. טיוטה זו הגיעה לידי ynet (לנוסח המלא - לחצו כאן). עוד לא יבשה דיו המדפסת על ההסכם, וכבר הודיעו ארגוני המורים שהם דוחים את נוסח הפשרה. זמן קצר אחר כך שיגרו את נוסח ההצעה שלהם (להצעת ההחלטה של המורים - לחצו כאן).


המורים טוענים כי הם מסרבים להסכם משום שדרישתם היא לבטל את הפיטורים מיד, עוד לפני שנכנסים לדיון על סעיפים אחרים. בנוסף, אומרים המורים כי לנוכח ההסכם הכספי שחתמה שרת החינוך, לימור לבנת, עם שר האוצר, בנימין נתניהו, על תוספת תקציבית של כ-300 מיליון שקלים למשרד, אין שום סיבה להמשיך בהליך הפיטורים. הם מתכוונים לשגר מכתב רשמי לממונה על השכר באוצר, יובל רכלבסקי, ובו הסיבות לסירובם.

 

בעקבות סירוב המורים לטיוטת הפשרה של האוצר אמרה לבנת לראשי ארגוני המורים, יוסי וסרמן ורן ארז ש"גורלם של 4,500 מורים בידיכם". לדבריה, "ההצעה שהועברה אליכם תואמת את הצעתה של המנכ"לית משלשום, נותנת מענה ל-4,500 מורים המיועדים לפיטורים ותביא לרפורמה לקידום מערכת החינוך בישראל". 

 

ההסכם, שאמור היה להיחתם בין ארגוני המורים, מדינת ישראל והמרכז לשלטון המקומי, צפוי היה להסדיר את יישום רפורמת דוברת בשנה הקרובה. נראה כי ארגוני המורים טרם אמרו את המילה האחרונה בצעדי המחאה שלהם. אתמול הושבתו הלימודים מהשעה 11:00 בבוקר בבאר שבע, ברהט וכן בבית הספר אשל הנשיא שבנגב.

 

טיוטת ההסכם שגובש באוצר שהגיעה לידי ynet:

 

1. פיטורי מורים משירות המדינה.

  • משרד החינוך יפעל לצמצום מספר המורים המפוטרים משירות המדינה.
  • חלק ממכסת המורים שאמורים להיות מפוטרים יומר למכסת פרישה מרצון (כמחצית ממכסת הפיטורים). רשימת המורים שייכללו ביתרת המכסה של הפיטורים תקבע על-ידי רשימות משרד החינוך.
  • חלק מהמורים הנכללים במכסת הפיטורים יסיימו עבודתם במסלול של פיצויי פיטורים (מי שאינו זכאי לפנסיה מוקדמת על פי החוק).

 

2. סעיף זה מתייחס ל-1,500 המורים שאמורים להיות מפוטרים ברשויות המקומיות. לגביהם מוצעת "פרישה מוקדמת בבעלויות": על-פי ההסכם, משרדי החינוך והאוצר יודיעו לארגוני המורים על הסיכום שיגובש ביניהם לגבי מספר המורים המועסקים בבעלויות חינוך של בתי הספר העל-יסודיים (מועסקים על-ידי הרשויות המקומיות - מ.ז), שיוכלו לפרוש במסגרת מסלולי הפרישה המוקדמת.

 

3. ארגוני המורים מתחייבים ליישם את העקרונות הבאים בשנת הלימודים הקרובה (תשס"ו): הארכת שהות המורים בבית הספר (בין 36 עד 40 שעות שבועיות).

  • הגדלת היקף השעות הפרונטליות (הוראה מול כיתה) למינימום של 24 שעות שבועיות בבתי הספר היסודיים ומינימום של 21 שעות שבועיות בבתי הספר העל-יסודיים למשרה מלאה.
  • מעבר בתי הספר לשבוע לימודים מקוצר בן 5 ימי לימוד (תוך שנה עד חמש שנים).
  • קיצור משך הליך הפיטורים עד תקופה מרבית של שנה וללא גלישה משנת לימודים אחת וכן הגברת מעורבות המנהל בהליך. הדיונים בנושא זה יימשכו לא יותר מ-45 יום ממועד החתימה על סיכום זה.
  • המדינה מודיעה כי יישום הרפורמה בשנים הקרובות יהיה כרוך בצמצום מספר המורים המועסקים במערכת החינוך. על-פי ההסכם מחויבים ארגוני המורים להודיע שלא יתנגדו לצמצום כאמור.
  • ארגוני המורים מתחייבים לקיים דיונים, התייעצות ומשא ומתן לגבי הנושאים הללו לצורך הגעה להסכמות בעניינים הדורשים הסכמה בין הצדדים.

 

יו"ר הסתרות המורים, יוסי וסרמן, שיגר טיוטת הסכם מטעמו לרכלבסקי, ובה כתב: "אנו נדהמים מהצעתכם העומדת בסתירה גמורה להסכמות אליהן הגענו עם מנכ"לית משרד החינוך, תוך התייעצות עמך. להלן הצעתנו המתבססת על הסיכום עמכם, מיום שני. זהו נוסח המאפשר את המשך הקשר בינינו. סירובכם לחתום עליו משמעותו שאינכם מעוניינים בהסכם ומנתקים הקשר עם ארגוני המורים".

 

ההסכם שמציעים המורים

  

בהמשך למו"מ שנוהל בין הצדדים בנושאים העומדים על הפרק, מוסכם בין הצדדים כדלקמן:

 

1. יבוטלו כל פיטורי עובדי ההוראה הנעשים בסוף שנה"ל תשס"ה. 

2. יפתחו "השערים" לפרישה מוקדמת מרצון של עובדי הוראה, בתנאים מועדפים ומוסכמים כנהוג לגבי עובדי המדינה, במכסה שתיקבע על ידי הצדדים בהסכמה. מחצית המכסה - על פי רצונו של המורה ומחציתם בתיאום ובהסכמה בין משרד החינוך וארגוני המורים.

3.
א. הצדדים יפתחו במו"מ מיידי, אינטנסיבי וענייני במטרה לגבש רפורמה מוסכמת.

ב. העקרונות שיגובשו ייושמו במהלך תשס"ו, במסגרת תוכנית ניסוי (pilot).

ג. הצדדים יקיימו ועדת מעקב משותפת, שתעקוב אחר יישום הרפורמה המוסכמת, לקראת קבלת החלטות לגבי הפעלתה בשנת הלימודים תשס"ז, תוך הפקת לקחים והתנסות מעשית.

ד. לשם גיבוש הרפורמה המוסכמת ידונו הנושאים הבאים מיד לאחר חתימת הסכם זה:

  1. הארכת השהות.
  2. שעות פרונטליות.
  3. חמישה ימי לימוד (על פי הצעת רונית תירוש).
  4. גמישות העסקה.
  5. תנאים פיזיים.
  6. שכר המורים.

 

מה שנאמר בטיוטת ההסכם ומה שלא 

  

בהצעת משרד החינוך שהוגשה לארגוני המורים ושאותה דחו, לא נקטו במספרים מפורשים לגבי מספר המורים המפוטרים שיצומצם. עם זאת, אמר סמנכ"ל כוח אדם בהוראה במשרד החינוך, מנחם כהן, כי בהצעת המשרד למעשה נמצא פתרון ל-4,500 המורים המפוטרים. "על פי השיחות במסגרת המשא ומתן עם ארגוני המורים הצענו להם ש-2,000 מורים יחזרו למערכת ו-1,300 הנותרים יפרשו בתנאים מועדפים. 1,200 יפרשו פרישה טבעית בשל גיל פנסיה או בעיות בריאותיות. אלה המספרים שדיברנו עליהם".

 

גורמים במשרד החינוך אמרו ל-ynet שהסיבה שהמורים דוחים את הצעת המשרד היא שהם אינם מעוניינים להתחיל ביישום דו"ח דוברת בשנה הבאה, שהרי חלק מההסכם מותנה ביישום הדו"ח.

 

הממונה על השכר באוצר, יובל רכלבסקי, זימן למחר את צוות הארבעה כדי לדון בפרטי ההסכם המתגבש לרבות נושא שכר המורים. צוות הארבעה כולל את מנכ"לית משרד החינוך, רונית תירוש, רכלבסקי, מזכ"ל הסתדרות המורים, יוסי וסרמן ויו"ר ארגון המורים העל-יסודיים, רן ארז.  

 

ביממה האחרונה התקרבו מאוד משרד החינוך וארגוני המורים לחתימת הסכם. נציגי ארגוני המורים, רן ארז ויוסי וסרמן, נפגשו עם מנכ"לית משרד החינוך, רונית תירוש. בפגישה ניסח יו"ר ארגון המורים העל-יסודיים, רן ארז, הצעה לטיוטת הסכם בין הצדדים.

  

הטיוטה, בכתב ידו של וסרמן, נמצאה בבדיקה משפטית באגף התקציבים במשרד האוצר ובעקבותיה התקיים דיון נוסף בין הצדדים לשם גיבוש הנוסחה הסופית.

 

לימור לבנת אמרה באחרונה ל-ynet שמספר המורים המפוטרים יהיה כ2,500 בלבד. לדבריה, "בעקבות ההסכם עם האוצר אנו מעוניינים ש-2,500 מורים בלבד יפרשו מהמערכת - וזאת, מרצון ולא בהליך של פיטורים. במקום המורים השחוקים שיעזבו את המערכת נביא מורים חדשים. זה כמובן צריך להיעשות בהסכמה מול ארגוני המורים, ובתיווך הממונה על השכר באוצר".


פורסם לראשונה 24/05/2005 20:24

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סבסטיאן שיינר
הסכם מסתמן. לבנת
צילום: סבסטיאן שיינר
צילום: עמית שאבי
המנכ"לית תירוש
צילום: עמית שאבי
צילום: גיל יוחנן
נציגי המורים
צילום: גיל יוחנן
צילום: עטא עוויסאת
יובל רכלבסקי
צילום: עטא עוויסאת
מומלצים